Awlgrip-sprøjtemaling gav ældre 80'er-båd mere glans og styrke end da den var ny - se galleri og video
Hvis man er glad for sin ældre glasfiberbåd, kan man blive nødt til en dag at sprøjtemale den trætte gelcoat, forklarer Søren Buhl fra Horsens Yachtværft. Han supplerer med, at båden måske ikke stiger i værdi efter Awlgrip-maling, men den er lettere at sælge og meget, meget lettere at vedligeholde på grund af den hårde overflade.
Det koster mellem 2.200 og 2.500 kr. per kvadratmeter, hvis du får gjort det på et værft i Danmark, forklarer Anders Jessen fra Hjertmans.dk der er importør i Norden af den ekstremt anerkendte maling, der ofte kræver en professionel maler, hvis det skal lykkes.
Og lykkedes gjorde det på Horsens Yachtværft, efter værftet klargjorde båden, sleb og spartlede og gav skrog, dæk og cockpit primer, før prof-sprøjtemaler og X-Yachts-sejler Kjeld Lærke sprøjtemalede H-båden fra 1985. Se galleri i toppen og video i bunden af resultatet.
Værfter, superyachts og Volvo-både bruger Awlgrip
Awlgrip er stærkt og troværdigt, forklarer Kjeld Lærke om produktet, der også bruges på Luffe Yachts og visse X-Yachts og alle Volvo Ocean Race-bådene.
- Awlgrip betyder, at du får en båd, der stort set ikke kræver vedligeholdelse. Hvis du rammer en pæl, kan du ikke se det. Det skyldes malingens hårdhed. Det er langt stærkere end gelcoat, forklarer Kjeld Lærke.
Chef for Horsens Yachtværft, Søren Buhl, forklarer, at de anbefaler Awlgrip til deres kunder af flere årsager:
- Du kan faktisk bare nøjes med at vaske dem af med lidt bådshampoo, og vælger du mørkeblå farve, er du sikker på, at farven holder i mange, mange år, da Awlgrip har et stærkt UV-filter i sig, fortæller Søren Buhl, der har flere kunder om året, der frisker deres både op med Awlgrip.
Det er arbejdstimer, der koster
Anders Jessen fra Hjertmans.dk har et stort marked med malingen, der produceres i Southhampton i Sydengland.
- Det er selvfølgelig svært og dyrt at få malet båden med Awlgrip, men det er ikke selve malingen, der er dyr, men de mange arbejdstimer med afrigning, demontering af beslag, spartling, slibning og så videre. Gør man meget af forarbejdet selv, kan der spares penge, forklarer Anders Jessen om Awlgrip, der også kan påmales, men det bliver mere glansfuldt, hvis det sprøjtes på.