Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

50 år siden Longhope-ulykken: De omkomnes børn sejler videre

Den 17. marts 1969 ofrede otte mænd deres liv i kampen for at redde andre. En ulykke, der fik konsekvenser for hustruer, børn og børnebørn. Alligevel sidder de efterladte nu i redningsbåden på Orkneyøerne. Se video.

Af Sara Sulkjær |

Syv kvinder mistede deres mand og ti børn deres far. 

Konsekvenserne var store, da otte lokale redningsfolk for præcis 50 år siden, den 17. marts 1969, satte kursen mod et grundstødt, græsk skib nær de skotske Orkneyøer.

- Jeg forventer ikke, at jeg nogensinde vil glemme det. Det er ætset ind i din hukommelse for altid, forklarer Billy Budge, tidligere redningsmand. 

Efterladt barn går forrest

På vej mod de nødstedte mistede redningsmandskabet nemlig kontakten med det græske skib. Dagen efter blev redningsbåden fundet. Ombord var syv redningsfolk. Alle omkomne. Den sidste redder blev aldrig fundet.

Alligevel stod en ny flok frivillige fra landsbyen Brims, der nu havde mistet en tredjedel af deres befolkning, klar, og et nyt redningsmandskab blev oprettet. 

Et mandskab, der med Kevin Kirkpatrick, som mistede sin far, onkel og bedstefar i ulykken, fortsat kommer nødstedte sejlere til undsætning.

Se en fin video om ulykken og de omkomne fra redningsselskabet RNLI øverst i artiklen.

Sejlerne på det græske skib blev alle reddet.

Motor

Video: Lær at kaste anker på seks minutter

Sommervejret har gjort sit indtog og lokker sejl-hungrende motorbådsejere på vandet. Drømmer du om en hyggelig søndag for svaj, giver engelsk video fra Coastal Safety smarte tips til ankring for begyndere.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken