Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
73-årige Jean-Luc Van Den Heede fører lige nu i sin Rustler 36. Foto: Christophe Favreau / GGR 2018

200 dage med Golden Globe Race - seks er tilbage i den barske solosejlads

Jorden rundt-sejladsen har udfordret nogle af verdens bedste sejlere. Tolv er udgået, herunder flere under farlige omstændigheder. Bedst er i øjeblikket 73-årige Jean-Luc Van Den Heede, mens hollænder følger lige efter.

Af Sara Sulkjær |

200 dage på åbent hav koster. Det ses tydeligt i Golden Globe Race, hvor 12 af de 18 startende solosejlere nu er streget på deltagerlisten. 

Kun seks dygtige, hårdføre og til dels heldige skippere er således tilbage i sejladsen, som siden starten den 1. juli har bragt såvel spænding som inspiration til sejlere fra hele verden.

73-årig i førertrøjen

Helt i front ligger den 73-årige franskmand Jean-Luc Van Den Heede. Akkurat som det har været tilfældet siden, at han som den første kunne runde Kap Det Gode Håb.

Med føringer på over 2.000 sømil var den erfarne sejler længe klar favorit til at snuppe sejrstitlen, men et knockdown under en storm i starten af november med en skadet rig til følge har sænket sejleren betragteligt.

Det har givet nyt håb til hollandske Mark Slats, der 1.500 sømil før mållinjen i Les Sables d’Olonne blot har omkring 50 sømil til den førende franskmand. 

Slats kan dog ikke udelukkende tillade sig at bruge sine sparsomme kræfter på at udregne kurser og trimme sejl. For få dage siden tømte hollænderen sine vandreserver og må nu manuelt pumpe tre timer dagligt for at sikre et dagligt væskeindtag på 2,5 liter. 

Russer fortsætter i oktober

Det er problemer, som russiske Igor Zaretskiy i øjeblikket ikke behøver at tage hensyn til. I december fandt læger en mulig hjertesygdom hos sejleren, som derfor var tvunget tilbage til Moskva for yderligere tests. 

En måneds tid senere ser det heldigvis ud til, at lægernes opdagelse var falsk alarm. Selvom det nu er for sent at begive sig ud på Stillehavet, er Zaretskiy derfor klar til at kaste fortøjningerne, når vejrvinduet atter er det rette i oktober: 

- Der er en naturlig og begrundet regel: Kæmp til enden. Inden du ser bøjen ved Les Sables d'Olonne, kan sejladsen ikke stoppes, understreger den fightende russer.

Den sidste mand på havet - og manden, der dermed placerer sig på en øjeblikkelig femteplads - er Tapio Lehtinen. Sejleren fra Finland kæmper fortsat med bølgerne, vinden og sig selv i Stillehavet. 

Præcis, som samtlige startende solosejlere har gjort det fra dag ét. Jorden rundt-sejladsen har langt fra vist sig som en dans på røde roser for dens deltagere, der undervejs har kæmpet hårdt for at holde deres fartøjer på rette kurs.

Livsfarlige uheld

En række alvorlige uheld med potientielt langt værre udgange end et rødt kryds på deltagerlisten taler hver deres tydelige sprog om, at sejladsen, der sejles i ældre både uden moderne navigationsudstyr, kræver mod og fremragende sejlegenskaber af dens deltagere.

Eksempelvis da den eneste kvindelige deltager, Sussie Godall, smed masten og i flere dage drev i de enorme bølger i Stillehavet.

- Jeg ville ikke være her i dag uden den utrolige støtte og sømandskab udvist af så mange mennesker over de sidste ti dage, skrev sejleren efter redningsaktionen. 

Også inderen Abhilash Tomys foruroligende beskeder fra Det Indiske Ocean i september skabte nervøsitet i sejlerhjem verden over. Beskeder, der tydeligt indikerede, hvordan skipperen lå hjælpeløst på båden uden at kunne bevæge sig efter hele fire knockdowns på én nat.

Som tilfældet har været det for flere af sejladsens skippere, kom et kommercielt fartøj også her deltageren til undsætning, således at Tomy ligeledes slap fra sit barske uheld med livet i behold.

Det er muligt at følge de seks tilbageværende sejlere via livetracking her.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader