Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Vinder af det officielle DM i Østersåbning blev - for ottende gang i træk - Jesper Knudsen. Foto: Anders Wiuff
Kort Nyt
Foto: Anders Wiuff

Drama afgjorde DM i Østersåbning 2019 på Mors

Få hundredele af et sekund skilte landets to bedste østersåbnere, da det officielle DM i Østersåbning i Nykøbing Mors - Danmarks Skaldyrshovedstad. Årets Kok Kristoffer Ringsing vandt DM i Østersgastronomi, mens Charlotte Heiselberg er landets bedste champagnesabler.

Af Troels lykke |

Det var ikke kun østersknivene og champagnesablerne, som var skarpe lørdag i Skaldyrshovedstaden. Det var vinderne også, som nu kan kalde sig Danmarksmestre efter at have dystet blandt landets bedste indenfor disciplinerne: Østersåbning, Champagnesabling og Østersgastronomi. 

Kåringerne var et flot punktum på en dag fyldt med Limfjordslækkerier og oplevelser for publikum, da der for tiende gang var Østers- og Muslingepremiere på havnen i Nykøbing Mors, hvor det fejres, at sæsonen for skaldyr begynder.

Publikum kunne smage de lækreste retter med skaldyr og nyde synet af nogle af landets bedste og meste kreative kokke og topfokuserede tjenere, der dystede om at blive danske mestre i Østersåbning, Champagnesabling og Østersgastronomi

Bogstaveligt talt var det afgørende at bladende var slebet og grebet solidt, hvis man ønskede at blive dansk mester i et skarpt felt. Dels når køkkenkniven hakkede grøntsager, specielkniven åbnede østers og flaskehalsen blev hugget til champagnesabling.

Danmarksmestre fundet
Det var anden gang, at der blev afholdt Danmarksmesterskaberne i Østersgastronomi, hvor otte kreative kokketeams imponerede både dommere og gæster. Konkurrencen var intens, men til sidst var det Årets Kok 2019 Kristoffer Ringsing fra Restaurant B-Spis i Næsteved, der kunne tage mesterskabet med hjem.

Bedst med champagnesablen var Charlotte Heiselberg fra Tholstrup i København hvis sikre greb og rolige hånd sikrede hende titlen som vinder af Champagnesabling 2019. 

Mors og Limfjorden er også kendt for sine østers i verdensklasse, og til DM i Østersåbning for junior og senior var deltagerne nærmest i en klasse for sig. 

Mester i østersåbning for ottende gang
DM i Østersåbning Senior blev blev en ren gyser. Efter tætte indledende heats, kunne den otte dobbelte Danmarksmester, Jesper Knudsen, endelig hæve trofæet efter at have slået Henrik Axelsen fra Aarhus Tech med ganske få hundrededele af et sekund i finalen.

Finalen var så tæt, at dommerne måtte bruge næsten en halv time ekstra til at vurdere kvaliteten af de åbnede østers, før de kunne udpege den endelige vinder. Alt i mens det fyldte telt sydede. 

Jesper Knudsen vandt samlet efter, at bonus- og strafpoint var fordelt, men blev slået på tid af Henrik Axelsen, der åbnede de 30 østers på 2.34 minutter - ganske få hundrededele bedre end Jesper Knudsen. 

Danmarksmesteren DM i Østersåbning Junior blev Jesper Madsen fra Anlægspavillionen i Holstebro. Junior tiltaget begyndte sidste år og er skabt for at sikre en naturlig fødekæde op til seniorrækken og øge interessen for de yngre deltagere.

En dag fyldt med store oplevelser
Borgmester Hans Ejner Bertelsen var blandt de mange besøgende, som havde en lørdag fyldt med store oplevelser med mesterskaber og smagfulde skaldyrsretter.

Sagt på vestjysk var det ikke så ringe endda – og i hovedstaden ville man nok kalde det fantastisk, at vi her på Mors kan være værter for det ene store arrangement efter det andet. Nu er det 10. gang, vi i Nykøbing Mors er med til at fejre, at skaldyrssæsonen begynder, og jeg stolt over, at vi igen løfter niveauet, siger Hans Ejner Bertelsen, borgmester i Morsø Kommune, og forsætter:

- Med premieren får vi et naturligt fokus på, vores lokale verdensklasse råvarer fra Limfjorden, og at vi sammen med en solid skaldyrsindustri og et stort udbud af turismetilbud, med rette kan kalde os Danmarks Skaldyrshovedstad. Der er mange, som skal have tak for at vi er lykkedes, og vores motto om, at sammen er vi bedst, giver igen rigtig god mening, slutter Hans Ejner Bertelsen. 

Det anslås at små 3.000 mennesker gæstede havnen i Nykøbing denne lørdag. Næste års Østers- og Muslingepremiere afholdes den 10. oktober 2020 i Nykøbing Mors. 

Det er Morsø Kommune, der sammen med Kokkeforeningen Danmark står bag de tre Danmarksmesterskaber.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader