Amerikaner dykker over syv kilometer ned i Det Indiske Ocean
Som den første i verden har Victor Vescovo taget turen 7.192 meter ned i Java-kløftens dyb. Her opdagede han flere nye arter, ligesom det blev muligt at kortlægge området mere præcist end hidtil.
Ét af de mest isolerede steder på kloden. Således beskrives Java-kløften i Det Indiske Ocean, som forleden fik besøg af 53-årige Victor Vescovo.
I sin topmoderne ubåd satte den amerikanske søofficer kursen mod kløftens bund, hvor han formåede at dykke hele 7.192 meter ned - en dybde, som dermed er den hidtil højest målte i området.
Målløse forskere
I det trykkende mørke kunne sejleren iagtage flere helt nye arter, som ikke tidligere er set af mennesker. En søpung, der kraftigt adskilte sig fra de i forvejen kendte arter vakte blandt andet stor begejstring hos de tilknyttede forskere:
- Det er ikke ofte, at vi ser noget, der er så ekstraordinært, at det efterlader os målløse. På nuværende tidspunkt er vi ikke fuldstændig sikre på, hvilken art det var, men vi vil finde ud af det senere, understreger Dr. Jamieson i en pressemeddelelse.
Foruden opdagelsen af ukendte arter på havbunden lykkedes det forskerne at skabe et langt mere korrekt kort over området med de imponerende dybder:
- Det dybeste punkt er i den centrale del af Java-kløften, ikke i øst som bredt antaget, og det var præcis, hvor vi dykkede, fastslår Victor Vescovo.
Fem dyk i alt
Dykket mod Det Indiske Oceans bund er det tredje i en serie på fem dyk, der går under det officielle navn 'The Five Deeps Expedition'.
I december 2018 bragte rejsen dykkerne 8.376 meter ned i Atlanterhavet, mens kursen i februar blev sat mod Det Sydlige Ishav.
Nu har eventyrerne endnu et dyk på Tonga Trench i Stillehavet samt et dyk på Ishavets Molloy Deep til gode, inden de kan afslutte ekspeditionen, der bliver udgangspunkt for en dokumentarserie på Discovery Channel i slutningen af året.
Følg ekspeditionen her.