Gå til hoved-indhold
Havne
Minkene ses ofte i svømme i vandet og løbe rundt på havnens moler i Dragør Havn. Foto: Troels Lykke

Mange vilde mink i havnene skaber bekymring om Covid 19-smitte

I Dragør Havn har kommunens reglueringsjæger, Arne Holten, fanget 50 mink indenfor det seneste år. Vilde mink kan få Covid-19 på samme måde, som dem i burene - men siger ekspert til TV 2 Lorry: - Vilde mink er rigtig gode til at holde afstand til hinanden.

Af Troels Lykke |

Mens regeringen har besluttet at opfordre til, at alle landets 17 millioner opdrættede mink skal slås ihjel, lever der masser af vilde mink rundt omkring i naturen.

For eksempel i mange af hovedstadsområdets havne. Og det skaber bekymring blandt de lokale.

I Dragør frygter Morten Dreyer (DF), som er formand for kommunens By, Erhvervs,- og Planudvalg, at de vilde mink udgør en smitterisiko.  

- Der, hvor man har kontrol med minkene og deres sygdomme - blandt andet med hjælp fra dyrlæger - vil man slå dem allesammen ihjel. 17 millioner mink. Jeg tror faktisk, der er større problemer med smitte ude i naturen, siger Morten Dreyer.

Bor i havne

Minkene bor ofte tæt på vand og trives i havnemiljøer.

I Dragør Havn er der rigtig mange mink. Bare indenfor det seneste år har kommunens reglueringsjæger, Arne Holten, fanget 50 mink.

- De løber i molen derovre, og i stensætningerne rundt omkring, siger Arne Holten, og peger i retning af  en af havnens moler, da TV 2 Lorry besøger ham i Dragør Havn.

Ingen grund til bekymring

Men ifølge Anne Sofie Vedsted Hammer fra Institut for Veterinær-og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet er der ingen grund til bekymring.

Hun hjælper fødevaremyndighederne med at undersøge smitte mellem vilde dyr og dyr i fangenskab. Hun forklarer, at risikoen for smitte mellem vilde og opdrættede mink er meget lille.

- Vilde mink er rigtig gode til at holde afstand til hinanden. De er fra naturen side, det der hedder "solitære". Det vil sige, at de lever alene, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det eneste tidspunkt, de ser andre mink, er når de yngler om foråret. Når de har fået hvalpe i maj måned, bor de sammen i deres lille familie hen over sommeren. Ligeså snart de er voksne, går de hver for sig igen. Det betyder, at mink kun omgås nære familiemedlemmer, derfor er sandsynligheden for, at de smitter hinanden med sygdomme meget lille, siger Anne Sofie Vedsted Hammer.

Myndighederne holder øje

Anne Sofie Vedsted Hammer forklarer, at der bliver holdt grundigt øje med, om der skulle opstå smitte i blandt de vilde mink.

- Indtil årsskiftet er der en overvågning af vilde rovdyr. Der er jægere, der hjælper med at indsamle vilde mink, mårhunde og ræve, som bliver testet for Covid19. De bliver både testet for antistoffer og virus, og mig bekendt har alle prøver været negative indtil nu.

Læs også om mink i Lynæs Havn

Kilde: TV 2 Lorry

Motor
content-loader
content-loader
content-loader