Gå til hoved-indhold
Havne
Solskin over Birkholm, hvor store og små både lægger til. Foto: Marie Sophie Ahlefeldt
Havne
Havnen ligger lige op ad den smukke, fynske natur. Foto: Marie Sophie Ahlefeldt
Havne
Sejlere fra nær og fjern søger mod Birkholm. Foto: Marie Sophie Ahlefeldt
Havne
Lene Høgh Bünger og manden på sejltur i deres Impala 36. Foto: Lene Høgh Bünger

Sommerhavne: På Birkholm kan du købe hjemmelavet franskbrød i forsamlingshuset

De tre mennesker, der har bopæl på den lille ø ved Sydfyn, sørger godt for de tililende sejlere, der nyder idyllen og sammenholdet på havnen og i den omkringliggende natur. Impala 36-ejer Lene Høgh Bünger fortæller om øen.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Denne gang går turen til Det Sydfynske Øhav, som ofte aflægges et visit af den 59-årige sagsbehandler Lene Høgh Bünger fra Thurø med mand og gode sejlervenner.

Lene Høgh Bünger, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?

- En lillebitte ø, Birkholm, der er placeret i farvandet mellem Tåsinge og Ærø. En mindre færge sejler til øen med dagsturister, men ellers er det kun de få lokale, sejlerne og sommerhusgæsterne, der færdes på den bilfri ø.

- Her bor tre mennesker, og der kan højest ligge 35 både i havnen, hvilket gør den hyggelig og intim. Når havnen, der blot er to meter dyb, er fyldt op, stopper trafikken, og roen falder for alvor over øen.

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?

- Der er et særligt nærvær, vi snakker med de lokale og ved, hvem de er. De to mænd, der er brødre, tager ofte på fisketur, mens der i forsamlingshuset kan købes hjemmelavet franskbrød, kringle og marmelade, bagt af øens eneste kvindelige beboer, der er hustru til én af brødrene.

- Også på havnen hersker en god stemning. Sejlerne taler sammen, hjælper hinanden, og vi har aldrig oplevet sure miner, når vi i fællesskab har forsøgt at skabe plads til så mange som muligt i havnebassinet.

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger på Birkholm?

- Egentlig skal man bare nyde roen og idyllen i sig selv, så kan man sagtens få et par dage til at gå på øen med gåture, badning og afslapning. 

- Selve øen er meget flad, og her er en smuk natur med et rigt fugleliv og marker, hvor du ser nogle få køer, harer og vilde blomster. Går du tværs over øen, er der halvanden kilometer, og få meter fra havnen finder du desuden en fin badestrand.

Hvis noget skulle forbedres i Birkholm Havn, hvad ville du da pege på?

- Det er vanskeligt, for det er en del af charmen, at der ikke er så mange faciliteter på havnen, og at man må gå til forsamlingshuset for at få et bad. Måske broerne kunne trænge til en renovering, men modsat er det netop en del af dét at komme til øen, at alt ikke er top-istandsat.

- Desuden er det vigtigt at overveje, hvornår man ankommer til øen. Kommer man efter kl. 14.00, er der sandsynligvis ikke mere plads i havnen. Man må desuden have alle sin ting med, da her ikke er andre muligheder for indkøb end de førnævnte lokale lækkerier.

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- Vi kan godt lide de specielle og små havne, da vi oplever, at flere af de større marinaer er charmeforladte. Men samtidig er det netop bredden, der er med til at gøre sejlerlivet i Danmark unikt. Det er jo helt fint, at de store havne også er her - det er bare ikke de steder, vi søger.

- Samtidig hersker en stor åbenhed på de danske havne, blandt andet med hensyn til bådpladser, som oftest er markeret som ledige. I andre nordiske lande ser vi mange ledige pladser, som ikke må bruges af gæstesejlere, eksempelvis fordi de er privatejede.

Om Birkholm Havn:
Faciliteter: El, WI-FI, gyngestativ, grill m.v.

Frihavn: Nej

Havnetakst: 100,00 kr. (uanset str.)

Hjemmeside: www.birkholmbeboerforening.dk

Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader