Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det er ikke kun ved ekstremt højvande, at viden om den aktuelle vandstand har betydning. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Gratis data om havtemperaturer og vandstandsmålinger frigives af DMI

Målingerne kan øge sikkerheden og hjælpe med sejladsplanlægningen. Særligt det maritime erhverv får glæde af de nye data.

Af Sara Sulkjær |

Over de kommende år gør DMI sine data gratis og lette at få fat på. Initiativet, Frie Data, skal udgøre en del af fundamentet for den bæredygtige udvikling i Danmark samt bane vejen for innovation og økonomisk vækst.

I foråret var det målinger af eksempelvis vind, der blev gratis og lette at få fat i via DMI’s selvbetjeningsløsning, og nu er turen kommet til målinger af vandstand og havtemperatur.

Det skriver DMI på sin hjemmeside.

Nye og historiske målinger

Om man arbejder i en havn som entreprenør, eller om man skal lægge til kajen, er det vigtigt at kende til vanddybden. Derfor vil det lette arbejdet for mange, at også målinger af havtemperaturer og vandstand bliver gratis og lette at få fat på. Det gælder både de nyeste og de historiske målinger.

Målingerne foretages langs de danske kyster og inde i havne, og for at dække hele landet har Kystdirektoratet og DMI i mange år samarbejdet og delt vandstandsmålinger med hinanden.

Således står Kystdirektoratet for omkring 30 % af målingerne, hvoraf en stor del foretages langs den jyske vestkyst, hvor vestenvinden ofte raser.

Aktuel vandstand er vigtig

Det er særligt i erhvervshavnene, hvor der bygges, lodses og planlægges i et vejrafhængigt miljø, at de nye data kommer til at spille en stor rolle.

- Viden om den aktuelle vandstand spiller en stor rolle, især i en fjordhavn som vores, og både kaptajner, lodser, entreprenører og mange andre har brug for vandstandsdata.

Lodsen holder nøje øje med vandstanden i forbindelse med, at skibene skal lodses sikkert ind og ud af havnen, idet der kræves en vis margen under skibets køl for på sikker vis at kunne rådgive kaptajnen om anløbet, forklarer Knud Vang Nielsen, havnedirektør i Vejle Havn, til dmi.dk.

Du kan hente DMI's Frie Data her.

Kilde: DMI

Motor
content-loader
content-loader
content-loader