I dag rammer stormfloder hvert 20. år - i fremtiden kan det blive hvert andet
Sjældne vandstandstigninger vil i slutningen af dette århundrede blive langt mere almindelige. Ny forskning fra DMI kommer med konkrete bud på fremtidens målinger.
Hvert 20. år må sejlerne holde et ekstra skarpt øje med deres både, når DMI varsler om en såkaldt stormflod. Et hidtil sjældent fænomen, som fremover kan opstå endnu hyppigere, hvert eller hvert andet år.
Det understreger ny forskning fra DMI. Her klarlægges det ligeledes, hvordan vandstanden i forbindelse med de voldsomme 100- og 10.000-årshændelser vil stige med omkring 50 centimeter i fremtiden.
Udledning af drivhusgasser er årsagen
Fortsætter udledningen af drivhusgasser som hidtil på globalt plan, vil de voldsomme ændringer sandsynligvis ramme i slutningen af dette århundrede:
- I takt med det stigende havniveau står det klart, at de voldsomme vandstandsstigninger, der i dag er sjældne, bliver mere almindelige i fremtiden, forklarer Rasmus Anker Pedersen, konstitueret daglig leder af klimaforskningen på DMI, og påpeger:
- Der er naturligvis en vis usikkerhed forbundet med vandstanden. Især i forbindelse med de meget ekstreme stormflodshændelser, hvor datagrundlaget er begrænset.
Danske eksempler
Eksempler på 100-årshændelse:
Esbjerg/Vadehavskyst Nord. Nu: 404 cm Fremtid: 460 cm
Hornbæk/Nordsjællands kyst. Nu: 181 cm Fremtid: 230 cm
Gedser/Lolland/Femern Bælt. Nu: 178 cm Fremtid: 240 cm
Eksempler på 10.000-årshændelse:
Esbjerg/Vadehavskyst Nord. Nu: 470 cm Fremtid: 530 cm
Hornbæk/Nordsjællands kyst. Nu: 234 cm Fremtid: 280 cm
Gedser/Lolland/Femern Bælt. Nu: 250 cm Fremtid: 310 cm
Kilde: DMI