Spar på strømmen: Med CO2 har kemiker omdannet havvand til drikkevand
Med den nye metode kan havvandet forvandles uden brug af den værdifulde strøm. En smart teknologi, der blandt andet kan anvendes i redningsbåde og på langturssejlere.
I fremtiden vil det ikke være nødvendigt at anvende værdifuld strøm for at sikre drikkevand ombord. Med noget så lettilgængeligt som CO2, kuldioxid, har kemiker ved Københavns Universitet, Jiwoong Lee, nu påvist, hvordan havvand ved hjælp af det kemiske stof kan forvandles til en drikkeklar væske:
- Det er lidt ligesom den sodastream-maskine, som mange har stående hjemme i køkkenet. Man putter noget CO2 i vandet, og så går der en kemisk proces i gang. Men i stedet for at bruge CO2’en til at danne kulsyre, bruger vi den til at sortere saltet fra vandet med, forklarer Lee fra Kemisk Institut, Københavns Universitet, på ku.dk.
Diamin som svamp
Ved at føje stoffet diamin til saltvandet bindes den tilsatte CO2, da diamin er CO2-responsivt og dermed kan opføre sig på en bestemt måde, når det forbindes med kuldioxiden:
- Diaminen binder den CO2, der tilsættes, og fungerer derefter som en svamp, der opsuger saltet, som man så kan skille fra, forklarer Københavns Universitet.
På laboratorieniveau er metoden i øjeblikket i stand til at fjerne 99,6 procent af saltindholdet, mens der fortsat udvikles på teknologien for at optimere genanvendelsesprocessen samt mindske forbrugerens omkostninger.
Prototype klar om få måneder
Går alt efter planen, vil den første vandflaske med specialdesignede filtre, der eksempelvis kan anvendes som udstyr i redningsbåde, stå klar til test om to-tre måneder.
Prototype-flasken fremstilles i et samarbejde mellem firmaet CowaTech og ingeniørvirksomheden Kapacitet A/S.
Læs mere om projektet på Københavns Universitets hjemmeside her.
Kilde: Københavns Universitet