Gå til hoved-indhold
Udstyr
Satellitkompasser kan bl.a. kompensere for heaving - dvs. sætning i søen, hvilket er særdeles gavnligt for bl.a. sportsfiskere, der gerne vil have en ‘stabil havbund’ og troværdige fiskeekkoer, der ikke påvirkes af fartøjets bevægelser i søen. Grafik: Furono
Udstyr
Udstyr

Ny generation af små og billige satellitkompasser til især sportsfiskere

Et satellitkompas er et meget præcist kompas, der kan anvendes som alternativ til magnetkompas. Satellitkompasser kan bl.a. kompensere for sætning i søen, hvilket er særdeles gavnligt for bl.a. sportsfiskere, der gerne vil have en stabil havbund, fortæller Furuno.

Af Troels lykke |

Satellitkompasser benytter to-fire sammenkoblede GPS-modtagere til at beregne fartøjets kurs og bevægelse helt ned til 0,5 grads nøjagtighed.

Satellitkompasser er således væsentligt mere nøjagtige end magnetkompasser. En anden fordel er, at de ikke er påvirkelige overfor magnetisme fra andet udstyr mv. ombord, fortæller Walter Fenger fra Furuno i Hvidovre til Motorbaadsnyt.dk.

Data kan sendes via netværk til fartøjets øvrige enheder, såsom radar, plotter, ekkolod, autopilot osv.  

Satellitkompasser kompenserer for sætning i søen

- Satellitkompasser kan bl.a. kompensere for heaving - det vil sige sætning i søen (som vist på billedet), hvilket er særdeles gavnligt for bl.a. sportsfiskere, der gerne vil have en ‘stabil havbund’ og troværdige fiskeekkoer, der ikke påvirkes af fartøjets bevægelser i søen, forklarer Walter Fenger.

For mange lystsejlere og trollingfiskere har satellitkompasser dog traditionelt været en økonomisk udfordring, og ofte har de tilmed ikke været helt nemme at installere om bord på grund af størrelse og udformning.  

Men nu har Furuno introduceret nye satellitkompasser, som koster under 10.000 kr., hvilket er betydeligt billigere, end hvad vi har set tidligere for højpræcisions satellitkompasser. 

Lille antenne men stor nøjagtighed

De nye kompasser, SCX-20 og SCX-21, virker med henholdsvis NMEA2000- og NMEA0183-netværk. De er designet med en såkaldt ‘Quad-antenne’-design, der virker ved hjælp af fire separate GNSS-antenner. 

Traditionelt beregnes kurser ved hjælp af en basislinje mellem to antenner, men med fire antenner kan de nye kompasser beregne kurs, rulning, sætning og duvning ved hjælp af de seks basislinjer, der er trukket mellem de fire antenner. 

Dette skulle ifølge Furuno give data i en kvalitet, som ikke tidligere er set på antenner i denne størrelse og prisklasse. 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader