Gå til hoved-indhold
Tur
Her er den danske familie i Boa Boa i Fransk Polynesien. Privatfoto

Ørnebjerg Bækholm ramt af corona-nedlukning: Forlænger deres langtur med et år

Familien Ørnebjerg Bækholm er tilbage på Bora Bora i Fransk Polynesien efter en smuttur hjemme i Danmark. De har besluttet at forlænge deres tur med et ekstra år og fortæller her om overvejelserne om at komme tilbage til båden og om deres nye hjertestarter.

Af Cille Rosentoft |

Der er 12 timers forskel mellem Danmark og Bora Bora i Fransk Polynesien. Det betyder, at jeg har været i gang hele dagen, da jeg fanger Troels og Sanne, som er i gang med deres morgenkaffe i solskin i cockpittet. Klokken er 9 hos dem og 21 hos mig.

Jeg er igen krøbet i skjul bag en lukket dør på lejlighedens eneste badeværelse. Jeg kan ikke finde ro andre steder midt i en sommerferie med glade, rødkindede - og lidt larmende - børn. Det er på mange måder endnu en gang en kontrastfyldt samtale - men heldigvis også en super givende én af slagsen.

Det er mandag morgen hos dem, og Sally Lou har første skoledag i bådskolen. Sanne er i fuld gang som lærer, og det lyder som om, der er fin stemning ombord. Troels er mest optaget af de mange opgaver, der har været - og stadig er - ombord.

Man skal bare ikke lade sin båd ligge

Troels og Sanne er kommet tilbage til deres båd efter en måned i Danmark. Men det er vist ikke en god idé at lade båden ligge stille. Der har været drøn på, siden familien landede i Fransk Polynesien for omkring en måned siden.

- Vi har købt en ny foldepropel, som har drillet os. Møtrikken passede ikke, og vi skal derfor have en ny. Den kommer med en gast på en af de andre både, fortæller Troels og fortsætter:

- Derudover var der vores ophæng på motoren, det var lige ved at tage livet af mig. Men det er fikset med en god vens hjælp.

En lang liste

Troels trækker vejret lidt tungt og fortsætter:

- Vi har også fået ny lader, fordi vi har skiftet til Lithiumbatterier. Der er en inverter, der ikke virker. Der kommer en gut sejlende, som har styr på den slags. Så det skal også nok blive fikset. Og så er der lige vores påhængsmotor ..., siger Troels træt og fortsætter opremsningen:

- Den drillede os, så nu har vi skrottet den og købt en ny totakts Mercury-motor. Den er dobbelt så stor som vores gamle, og det giver os en anden frihed.

Det går heldigvis op for mig, at Troels er færdig med listen over nyanskaffelser og reparationer på båden. Derefter konstaterer han tørt:

- Man skal bare ikke lade sin båd ligge.

Vi kører lige bilen frem

Deres nye påhængsmotor ankommer senere samme dag, og hele familien glæder sig over endelig at kunne tage på lidt længere ture på grund af motorens størrelse. De er gået fra 4 hk til 8 hk, og det kan mærkes derude i Stillehavet, hvor afstandene engang imellem er meget store, og hvor de ligger for anker størstedelen af tiden.

De er super afhængige af at have et transportmiddel, der virker.

- Vi kører lige bilen frem, griner Sanne og Troels og hentyder selvfølgelig til deres dinghy, som har samme funktion her, som en bil har hjemme i et hverdagsliv på land.

Corona-konsekvens: Turen forlænges med et år

Sanne og Troels har taget en beslutning om at forlænge turen med et år. Derfor har de faktisk kun været afsted i halvdelen af tiden nu. De har to år tilbage til eventyret og alle oplevelserne. Det er meldt ud hjemme i Danmark, og familien har taget afsked endnu en gang.

Jeg spørger ind til årsagen til forlængelsen af deres tur, og de er ikke i tvivl. Corona er direkte årsag til familiens ændring af planerne.

- Vi forlænger, fordi vi ikke kan komme videre, kun til Fiji og derfra videre til Indonesien. Til Fiji er der ikke så langt at sejle,  men derfra er der langt til Indonesien. Det vil tage os fire-fem uger at sejle det stræk. Det kunne vi sagtens klare, men problemet er, at vi ville sejle forbi alt det, som vi gerne vil opleve, forklarer Troels og Sanne og fortsætter:

- Vi aner ikke om tingene åbner, men nu giver vi det en chance.

Hvis familiens plan holder, skal de sejle videre fra Fransk Polynesien næste år til maj. Men familien ved godt, at de må følge udviklingen tæt og være klar til at ændre planer afhængig af, hvad der åbner. De er heldigvis stadig ved godt mod og konstaterer hurtigt:

- Vi har været så forskånede i forhold til alle andre. Vi klager ikke.

Hjertestarter med retur til båden

Da Troels, Sanne og Sally Lou tog retur til båden, havde de ikke kun kufferterne fulde af rugbrødsblandinger, båddimser og kærlighed fra alle dem derhjemme, de havde også en hjertestarter med retur.

Jeg snakkede med dem om deres beslutning i et interview kort inden afgang fra Danmark. Familien meldte det også ud på deres egen Facebookside.

Deres beslutning om at tage en hjertestarter med retur satte gang i en spændende debat. Familiens holdning er klar: Der skal være langt flere hjertestartere på bådene, for de kan redde liv.

Familien har taget stilling

Debatten omkring hjertestartere har gået på, om de overhovedet kan redde nogle, når man er afsted på båden. Troels og Sanne har undersøgt dette, og meldingen fra eksperterne er klar:

- Selvfølgelig gør det en forskel at have en hjertestarter tæt på, hvis uheldet er ude, siger Troels, som har lyttet til de mange spørgsmål og derfor undersøgt sagen hos eksperter:

- Eksempelvis en druknedød kan reddes med en hjertestarter, og hvis vi bare kan redde én med vores, så er den vel det hele værd.

Det er selvfølgelig op til de enkelte, om de vil bruge penge på at have en hjertestarter ombord. Men diskussionen om, hvorvidt det gør en forskel, eller om det er spild af penge, den er måske ikke så relevant, hvis man skal lytte til de eksperter, som familien har snakket med.

Familien oplevede ingen problemer med at tage den med ombord på flyet, og nu hænger den ombord og vidner om, at familien har taget stilling.

Foredrag i Danmark og snart live direkte fra Fransk Polynesien

I løbet af den måned Familien Ørnebjerg Bækholm var hjemme, nåede de at holde to foredrag, hvor de fortalte om deres tur indtil videre, svarede på spørgsmål og inspirerede deltagerne til selv at rejse ud. Et af de spørgsmål, der gik igen var:

- Hvad er det sværeste ved at være afsted? Sanne var ikke i tvivl:

- Det er, når det er svært derhjemme i Danmark. Og man er langt væk. Hverdagen herude er nem, men en del af én selv er stadig hjemme i Danmark.

Jeg fik dem næsten til at love, at de gentager succesen om to år, når de er hjemme igen.

Men indtil da har de lovet at holde en live i deres Facebookgruppe onsdag den 11. august klokken 20.00 (dansk tid). Her kan du møde familien og stille dem alle de spørgsmål, som du ikke kan finde svar på andre steder.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader