Gå til hoved-indhold
Havne
I Bøgeskov havn på Stevns har hård pålandsvind gjort at både er blevet overiset, men nu er vinden droppet, forklarer motorbådssejler Mette Juhl i dag. Foto: Mette Juhl
Havne
En frossen Rungsted havn 10. februar 2021. Foto: Henrik Jørgensen

Vintertjek af båden i vandet er meget aktuel - Pantaenius giver råd

- Sørg for at alle søventiler er lukket, og alle dræn er renset og åbne. Der er som reel god plads i havnen om vinteren, så spørg havnefogeden, om det ikke er muligt benytte de bedst beskyttede pladser i havnen, forklarer bådforsikringschef, Gert Toft fra Pantaenius i Skive.

Af Troels Lykke |

Vandet fryser, og der er overisning på mange både, kombineret med højvande og hård luft kan det blive en giftig cocktail for bådejere lige nu. Vi spurgte derfor Gert Toft fra Pantaenius om et par råd.

Pantaenius, der er en af de største spillere på bådforsikringsmarkedet i Danmark, melder dog kun typisk om under fem sunkne både årligt.

Sne og is gør, at vi sejlere skal være mere omhyggelige, hvis båden er i vandet.

- Efteråret og vinteren er orkansæson i Skandinavien, og denne vinter har vi så også mere sne og is end de seneste vintre. Det gør det endnu mere vigtigt at kontrollere båden ofte, hvis den ligger i havnen, da der jo ikke er ret mange mennesker på havnen i denne tid. Sørg for at have ekstra fortøjninger på og kontroller disse jævnligt for slid, forklarer Gert Toft.

Søventiler og dræn skal være renset

Også riggen bør blandt andet klargøres til de mere ekstremme vind- og vejrforhold, der rammer Danmark netop nu:

- Afmonter rullesejl og lignende så de ikke kan blæse ud og blive ødelagt eller lave skade på naboen. Sørg for at alle søventiler er lukket, og alle dræn er renset og åbne. Der er som reel god plads i havnen om vinteren, så spørg havnefogeden, om det ikke er muligt benytte de bedst beskyttede pladser i havnen. Sidst, men ikke mindst, tilse båden ofte, ikke mindst før og efter storm- og vandstandsvarsler, forklarer Gert Toft til Minbaad.dk.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader