Gå til hoved-indhold
Lystfiskeri
Lystfiskeri
Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, der er bakket op af alle 10 fynske kommuner. PR-foto

Godt nyt til lystfiskerne - en halv million baby-ørreder svømmer snart gennem Fyn

Der er julelys i øjnene og spænding i maven op til årets store fiskeribegivenhed. Nemlig den måned, hvor de tæt på en halv million babyørreder slippes løs i de fynske vandløb.   

 

Af Troels Lykke |

I de næste uger vil tæt på en halv million babyørreder svømme ud i havet gennem op mod 50 forskellige fynske vandløb.

Fiskene vil blive sat i vandet som et led i Havørred Fyn-projektet, som de seneste 30 år har været med til at sikre, at Fyn lige nu står rigtig højt på lystfiskerturisternes liste over destinationer, hvor man kan svinge snøren i vandet.

- Det er en eksamen og en festtid for os hos Fyns Laksefisk. Det hele går nemlig op i en højere enhed. Det er kulminationen på at passe, pleje og ikke mindst opdrætte havørredyngel i halvandet år, når man ser dem svømme afsted ude i den frie natur, fortæller fiskemester ved FGU Odense, Linda Bollerup Høgh, der håndterer udsætningerne på Fyn og øerne frem til den 14. april.

I Assens sættes ud den 9. og 14. april, mens udsætningen på Fyn er begyndt den 6. april.

Et fælles fynsk projekt

Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, der er bakket op af alle ti fynske kommuner, som har til formål at sikre den unikke bestand af havørreder hele vejen rundt om øen ved at understøtte det økosystem, som fiskene er dybt afhængige af.

- Vi er meget stolte af samarbejdet i Havørred Fyn, og de resultater, som vi sammen skaber her for at sikre bestanden, men også for at forbedre levevilkårene for ørrederne. Og det betyder særligt meget for os i Assens Kommune, da vi er en attraktiv lystfiskerdestination med mange dejlige kyststrækninger, hvor mange kommer for at fiske, påpeger borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen.

Assens Kommune har fornyligt overtaget projektlederskabet i Havørred Fyn og er tovholdere på den nationale lystfiskerstrategi. Derudover er kommunen i fuld gang med arbejdet for det kommende kyst- og lystfiskercenter, som skal ligge i Assens. 

Vigtigt for lystfiskerturismen

Havørredfiskeri er en populær hobby og passion både i Danmark og i udlandet, og de mange turister på jagt efter den sølvblanke fisk er kærkomne gæster i det fynske. 

- Lystfiskergæsterne indfinder sig ofte uden for den typiske højsæson, fordi havørredfiskeriet peaker henholdsvis i foråret og efteråret. Sæsonudvidelse er netop noget af det, vi har stort fokus på med hele vores outdoorsatsning, og Havørred Fyn-projektet spiller en vigtig rolle i forløsningen af dette potentiale, forklarer direktør for Destination Fyn, Rasmus Hessum.

Med en bemærkelsesværdig stigning i indløsningen af fisketegn og en tendens til flere unge lystfiskere har det seneste år under Covid-19-pandemien kun været med til at øge det store potentiale for Fyn som havørredmekka. 

Fakta:
o Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, der er bakket op af alle ti fynske kommuner

o Formålet er at sikre den unikke bestand af havørreder hele vejen rundt om øen ved at understøtte det økosystem, som fiskene er dybt afhængige af

o Rognen bliver strøget af fiskene, efter de er fanget ved det såkaldte el-fiskeri alle de steder, hvor der er masser af fisk, men ikke nok gydepladser. Når de i Fynsk Laksefisks kyndige hænder har udviklet sig til levedygtige små havørreder, bliver de sat ud andre steder, hvor der er knapt så mange fisk

o Udover udsætningerne står Havørred Fyn for restaureringen af vandløb. Faktisk er omkring ét vandløbet blevet restaureret om måneden, siden projektets start for 30 år siden

Motor
content-loader
content-loader
content-loader