Pas på syv delfiner i Thyborøn Kanal, hvor Vesterhavet møder Limfjorden
Hval-entusiaster i Thyborøn sætter plakater og uddeler pjecer med gode råd til, hvordan man skal opføre sig, hvis man vil sejle i nærheden af delfinerne i Thyborøn. De syv delfiner kommer fra Skotland.
Thyborøn Kanal er der, hvor Vesterhavet møder Limfjorden. Mågerne er en god pejling for den båd, der er på vej ud i havneindløbet for at spotte delfiner. For mågerne viser, hvor der er en stime sild. Sild, som delfiner også elsker.
- NU kommer springene!
Michael Madsen, indehaver af Seaside Safari og Jyllands Akvariet i Thyborøn, råber begejstret, da et par delfiner bryder havoverfladen, skriver dr.dk - se tv-indslag.
Kan ikke sejle halvdelen af tiden
Flere gange om ugen arrangerer Michael Madsen bådture for turister, der vil se delfiner på tætteste hånd.
Ombord i båden er også naturfotograf Lars Mikkelsen, som holder et skarpt øje med flokken af mindst syv delfiner af arten Øresvin, der siden efteråret har holdt til i Thyborøn Kanal.
- Det gode ved, at de har valgt Thyborøn Kanal, er, at man ikke kan sejle ud 50 procent af tiden, fordi det er noget af Danmarks farligste farvand herude, siger Lars Mikkelsen.
Farvandet afskrækker ikke nysgerrige turister
Farvandet afskrækker dog ikke flere nysgerrige turister. De to hval-entusiaster har observeret, hvordan nogle både sejler i fuld fart hen mod delfinflokken eller sejler efter dyrene.
Det bekymrer de to hval-entusiaster.
- 90 procent af dem, der sejler herude, kender ikke til delfiner. Det er nyt for os i Danmark. Så når man ser en delfin, begynder blodet at koge. Så giver man fuld gas i båden og sejler hen til delfinerne. Og det er den største fejl, man kan lave, siger Lars Mikkelsen.
Gruppen af delfiner i Thyborøn Kanal består af syv individer. Delfinerne kommer fra Skotland, har forskere konstateret.
Svøm ikke med delfinerne
På Facebooksiden 'Delfiner i Danmark' findes en guide til en god delfinoplevelser på Thyborøn Havn/Agger Tange.
Naturfotografen har i udlandet set, hvordan uforsigtige turister er kommet alt for tæt på delfiner og spækhuggere, som så bliver omringet af både.
Det vil han og Michael Madsen helst ikke se i Thyborøn, så de har sammen med hvalforsker Carl Kinze taget initiativ til at få lavet pjecer og plakater med etiske regler for sejlads tæt på delfinerne.
Regler, der fortæller, at man for eksempel skal lade være med at sejle direkte hen mod dyrene, og at man ikke skal svømme eller dykke med delfinerne.
Biolog: Der er brug for regler
Lektor og biolog Magnus Wahlberg fra Syddansk Universitet er ekspert i havpattedyr. Han er enig i, at der er brug for regler for vores omgang med havpattedyr.
- Vi ville jo aldrig tolerere det samme på land, hvis vi havde 50 mennesker, som jagtede et dådyr rundt i skoven. Og det bliver ikke bedre af, at det er en delfin, siger han til dr.dk.
Magnus Wahlberg nævner, at det ikke er muligt at se på en delfin, hvis den er presset af os mennesker.
- Bare fordi de smiler og springer, betyder det ikke nødvendigvis, at de er glade. Altså, de smiler jo altid - også når de er døde. Men hvis den flygter sin vej, kan du være ret sikker på, at de ikke har lyst til at have kontakt med dig lige nu.
Kilde: dr.dk