Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Anholt Havn tiltrækker hvert år tusindvis af sejlere. Foto: MarinaGuide.dk

Ø-sejlads for de eventyrlystne: Spændende guide til Anholt og Tunø

Drømmer du om at søge eksil i naturskønne områder, hvor du kan gå på opdagelse uden at blive forstyrret af hverdagens støj og larm? I så fald er det danske øhav fuld af muligheder, besøg blandt andet Anholt eller Tunø.

Af Magnus Rasmussen, MarinaNews |

Med 26 sømil til nærmeste havn er Anholt et af det mest isolerede øsamfund i det danske farvand, og det kan mærkes. De knap 150 faste beboere har et særligt sammenhold og kan i store træk klare sig selv uden hjælp fra fastlandet.

Til gengæld hjælper man i høj grad hinanden. Med egen skole, posthus, læge og præst samt adgang til et væld af lokale råvarer lever øboerne det meste af året en uforstyrret tilværelse med fokus på det mest basale.

Vild natur

På trods af Anholts beskedne areal på 22 kvadratkilometer byder øen på en imponerende, mangfoldig natur, som i den grad er værd at udforske. Der er blandt andet mulighed for at gå ture ad øens 25 kilometer lange kyststrækning med flade sandstrande og højtravende klitter.

Som noget unikt huser Anholt Nordeuropas største lavhede, der med sin lave plantevækst og store, åbne vidder har fået tilnavnet Ørkenen.

Er man nysgerrig og får lyst til at gå på opdagelse, er der et væld af gode vandreruter gennem Ørkenen, og foretrækker man at se den fra fugleperspektiv, er der fremragende udsigtspunkter på Nordbjerg og Sønderbjerg, som udgør Anholts højeste punkt.

Anholt på to hjul

Vil du hellere opleve naturen på to hjul, har Anholt fantastiske cykelforhold med primært flade veje, som sjældent byder på biler og tung trafik på grund af et kørselsforbud på størstedelen af øen. Cykler kan lejes på havnen ved Anholt Cykeludlejning.

Oven på en lang, aktiv dag, hvor man har samlet appetit, er havnen det bedste sted at slappe af. På en skyfri aften kan man på den vestliggende havn nyde solnedgangen på en af de velbesøgte restauranter, og er man efterfølgende til værtshusstemning ligger Orakel Bar et stenkast væk.

På en ø som Anholt er der selvsagt minimale mængder af lysforurening, hvis man får lyst til at kigge på stjerner og bare nægter at gå i seng.

Tunø som alternativ

Er man knap så erfaren som sejler og synes, at turen til Anholt virker som en stor mundfuld, er Tunø et anbefalelsesværdigt alternativ. Øen er knap så isoleret, og du kan hurtigt finde ly ved nærmeste havn, hvis det trækker op til stormvejr på rejsen.

Foruden gode sejlforhold har Tunø gjort en dyd ud af at gøre øen til en familievenlig destination. På havnen er der både legeplads og krabbebro, og er der konkurrencestemning i luften, ligger der en minigolfbane lige i nærheden.

Skulle man få lyst til at gå på opdagelse, er der masser af gode vandreruter. Man kan blandt andet gå øen rundt på 2-3 timer, og hvis børnene er svære at lokke med, er der en gratis skattejagt på ruten med dertilhørende opgaver.

Skattekortet kan printes hjemmefra, og løser man alle opgaver, kan man indløse en Tunø-medalje ved købmandsgården. Får man lyst til at slukke tørsten, har Tunø sit eget bryggeri, som byder på cider, jordbærvin, mjød og øl.

Artiklen blev oprindeligt bragt i MarinaNews. Læs hele avisen her.

Kilde: MarinaNews

Motor
content-loader
content-loader
content-loader