Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Til august skal der igen sejles i Nykøbing Falster. Arkivfoto: Peter Brøgger

Sådan bliver de tre baner i Guldborgsund Baltic Race til august 2021

Sejladsen i Nykøbing Falster, der holdes af seks sejlklubber, fortæller nu detaljeret om de tre ruter. Der bliver 155 (single- og doublehand) og 226 sømil-ruter (doublehand), der starter torsdag den 26. august 2021, mens 86 sømil-ruten for singlehand starter fredag 27. august 2021.

Af Troels Lykke |

De seks sejlklubber, Toreby Sejlklub, Sejlforeningen Vikingen, Nykøbing F., Bådklubben Guldborgsund, Nykøbing F., Nysted Sejlklub og Guldborgland Bådelaug, Sejl og Motorbådsklubben Grønsund Stubbekøbing.

Eventet får støtte fra Guldborgsund Kommune, der gerne fortsat vil understøtte distancesejlads for single- og doublehand, nu med nyt navn,  Guldborgsund Baltic Race.

Tidligere stod klubberne for Vegvisir Race, hvor de har fået stor ros for gennemførelse, sikkerhed og servicering af deltagere og publikum, fortæller sejladsen til bådpressen. Nu er Vegvisir Race imidlertidig flyttet til Nyborg.

Guldborgsund Baltic Race er en fantastisk mulighed for at afprøve sine sejl- og navigationserfaringer i både dag og natsejlads i det spændende sejlområde, som arrangørerne er omgivet af og nyder hver gang de stævner ud deres vores både, fortæller de seks sejlklubber.

Tre baner

Kapsejladsens lange ruter starter torsdag den 26. august 2021 med startlinje lagt ud i Guldborgsund ved Vikingens Bro, hvor alle tilskuere har mulighed for at følge starterne på allernærmeste hold - ja, man kan næsten røre ved bådene, når de nærmeste passerer forbi bolværket på vej mod nord, når startskuddet lyder.

Det er helt specielt, at man kan afvikle starter på et sådant publikumsvenligt sted, hvor der vil være speaking og andre publikumsmæssige tiltag.

De lange ruter er på henholdsvis 155 sømil og 225 sømil.

Der er på 155 sømilbanen mulighed for at sejle enten single- eller doublehanded. Det vil sige, at man enten er én eller to om bord. 225 sømilruten er kun for doublehanded-besætninger.

Første startskud torsdag kl. 17.00

Den første start går allersidst på eftermiddagen kl. 17.00, hvorefter alle deltagere sejler på baner op igennem Guldborgsund og under Guldborgbroen.

Man kan følge sejladserne hele vejen fra kysterne på begge sider, og igen ved passagen ved Guldborg vil der være sørget for, at publikum vil kunne hygge sig og få information om sejladsen.

86 sømil starter fredag den 27. august 2021, ligeledes med første start kl.  17:00  

Ved skippermødet inden sejladserne, har skipperne fået besked på, om de skal sejle med retning med eller mod uret rundt på ruterne. Det er vejrudsigterne der bestemmer dette.

155 sømilsbanen

Ruten på 155 sømil går ud i Smålandshavet, og, hvis det bliver med uret, skal der sejles syd om Femø og Fejø og videre ud i Langelandsbæltet og sydpå til Østersøen.

Herefter langs med Lollands sydkyst og ind for at runde mærkerne ud for Skansen i Nysted. Herefter kurs mod Gedser og syd om Gedser, videre op mod nord langs Falsters østkyst og op til indsejlingen til Grønsund.

Her skal et mærke udlagt i det vestlige bassin i Stubbekøbing Havn rundes og videre mod vest under Farøbroen.

Herefter igennem det afmærkede område ved anlægsarbejdet med den nye Storstrømsbro, som skal respektere. Dernæst går turen videre ud i Smålandshavet og rundt om Femø og tilbage til Guldborgbroen.

Så skal der sejles det sidste stykke til mållinjen ud for Vikingen, hvor der igen vil være fantastisk mulighed for at heppe på sine favoritter, når de passerer mållinjen.

De forventes at komme hjem fra om natten til og lørdag formiddag. 

155 sømilruten er for den eller de erfarne skippere og co-skippere, der vil udfordre sig selv i både “indenskærs og udenskærs”-sejlads.

225 sømilbanen

Ruten på 225 sømil går ligeledes ud i Smålandshavet, og, hvis det er fastlagt, at det er med uret, går den videre syd om Femø og Fejø, vest om Vejrø og videre nord på igennem Agersøsund og rundt nordspidsen af Agersø.

Ned langs Agersø og igennem Omøsund og øst og syd om Omø. Videre mod vest og nord om Langeland. Kursen herefter sydpå langs Langeland, forbi Rudkøbing og til Marstalrenden. Videre mod sydøst og nedenom Femern.

Herefter nordøst på til Falsters sydspids og videre op langs Falsters østkyst. Ind i Grønsund og runding i Stubbekøbing Havn af det nævnte mærke. Herefter mod øst under Farøbroen, den gamle Storstrømsbros gennemsejlingsfelt og ind igennem det afmærkede område ved anlægsarbejdet. 

Så går turen ud i det dejlige Smålandshav og rundt Femø og retur til Guldborgsund til mållinjen.

De forventes at komme retur i løbet af lørdag den 28. august 2021.

225 sømilruten er kun for de absolut meget erfarne skippere og deres co-skippere, der har sejler denne form for sejladser tidligere.

Banen på 86 sømil

Ruten på 86 sømil er efter Guldborgbro-passagen ud i Smålandshavet. Er det “med uret”, er det syd om Femø og Fejø og herefter mod nordøst og nord om Femø med fortsat sejlads til anlægsarbejdets gennemsejlings mråde, under gennemsejlingsfagene ved den gamle bro og videre under Farøbroen.

Fortsat sejlads mod øst i Grønsund og runding af mærket i Stubbekøbing.

Herefter retur i Grønsund til Farøbroen, den gamle bro og anlægsarbejdspassagen ved den bye Storstrømsbro. 

Forsat sejlads langs Falsters nordvestkyst og ind mod Guldborg og så tilbage til mållinjen, hvor fansene venter og hepper sejlerne over mållinjen. De forventes hjemme lørdag formiddag.

86 sømilruten er for nysejlere og andre, som ikke har behov for de helt store udfordringer, men gerne vil sejle en spændende tur og afprøve dag- og natsejlads i kendt og ikke så udfordrende farvand som de lange ruter.

Al sejlads sejles efter almindelige søvejsregler og ikke efter kapsejladsregler, så man må eksempelvis ikke "luffe” andre sejlere.

Alle sejladser overvåges af en “Trackergruppe” i Vikingens klubhus, og der vil blive grebet ind overfor alle uregelmæssigheder af sejladsledelsen.

Bådklubben Guldborgsunds klubhus bliver "Race Office"

Hvis vejret kræver det, vil banerne blive afkortet, og sejlerne få besked på at dette sker. Dette for at sikre, at alle når hjem til afslutningsfest med præmieoverrækkelse med mere for sejlerne.

Der vil ved Vikingens klubhus være muligheder for at få informationer, købe drikkelse og pølser samt have hygsomt samvær alle dagene.

Bådklubben Guldborgsunds klubhus vil blive indrettet som “Race Office”, hvor sejlerene vil blive indskrevet og serviceret.

Alle sejladser kan følges på app og pc via trackingsystemet “Tractrac”.

Prisen stiger næste år

Så kære sejlere, skynd jer at få tilmeldt på www.guldborgsund-baltic-race.dk

Introduktionsprisen er meget kundevenlig, og her første år er det 500 kr for singlehanded og 600 kr for en doublehanded-båd.

For den pris får man tracker, skippermøde, finisherpolo og afslutningsfest. Næste år er prisen 1.000 og 1.200 kr., oplyser de seks klubber.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader