Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Sejl efter fyrtårne og fyrskibe

Er du til andet end småøer, og tænder mere på det tekniske, så kan du sejle efter fyrtårne. Lyskilder, der har hjulpet søfolk, fiskere og lystsejlere i mange hundrede år.

Af Troels Lykke |

Du kan købe eller låne ’Danmarks fyrtårne og fyrskibe’ på 208 sider af Ove Hermansen. Det er en interessant opslagsbog for lystsejlere. Bogen, der går 450 år tilbage i historien, har detaljerede oplysninger om 167 danske fyrtårne og mindre fyr samt 25 fyrskibe.

Man kan kun besøge omtrent 120 af disse - og tag endelig cyklen med om bord i båden, for enkelte steder, som eksempelvis ved Anholt fyr har man 11 kilometer fra havnen – og man skal også tilbage!

På netop Anholt vil man møde et 42 meter højt tårn fra 1881. Fyret er siden 1977 drevet med kraft fra solceller. Fyrkarakteren lyder et roterende, hvidt blink hvert 10. sekund. På Omø i Storebælt finder man et smukt, gult fyrtårn på 22 meter fra 1894.

Fyret har fem hvide lysstriber og peger mod øst, sydøst, øst vest, og nordvest. Fyrkarakteren er et langt og et kort blink hvert 12. sekund.

Tag familien med

Forfatteren til ’Danmarks fyrtårne og fyrskibe’, Ove Hermansen, tidligere flyveleder i Københavns Lufthavn, er inkarneret landkrabbe.

Alligevel venter der sejlerne en god fornøjelse, hvis du er til fyrtårne - måske endda familien når at blive eksperter i de vigtige lyskilder. Hvis du ikke vil sejle efter fyrene, kan du blot tage bilen.

Det kan du blandt andet gøre til Museumsfyr Nakkehoved, øst. Museumsfyret blev åbnet for offentligheden i 1983 som en underafdeling af Gilleleje Museum.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader