Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anne-Marie Rindom er mental stærk. Det var der brug for i Enoshima i dag. Klik ude i siden og se flere fotos. Foto: Peter Brøgger
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Derfor er Rindom mental stærk - sejlede sig op fra nummer 17 til en 5. plads

Anne-Marie Rindom bruger mental træning: - Det betyder at jeg kan bevare roen og ikke går i panik. Mentaltræning gør jeg kan se frem og være i nuet, siger hun til DR2. Kristoffer Henriksen er professor i sportspsykologi på SDU. Her forklarer han hvordan han arbejder med sejlerne.

Af Troels Lykke |

Anne-Marie Rindom var, som alle andre OL-udøvere, vældig nervøs på sin førstedag ved OL, hvor hun sejlede en foreløbig samlet 2. plads hjem.

Hun måtte også kæmpe i hård varme og på et tidspunkt røg hun ned på en 17. plads i det 44-både store Radial Laser-felt.

Hun forklarer til DR2, der sender sejlsport hver morgen fra 5 til 10, at hun er stolt over sin mentaltræning. At hun kan være i nuet og tage en dyb vejrtrækning, så kun kan arbejde sig frem i feltet i stedet for at brænde sammen i 33 graders fugtig varme

- Der er så mange nerver på, og man kan let gå i panik. Jeg vil være fokuseret på en sejlads ad gangen, siger Rindom, der stod i en isvest for at holde varmen nede.

Professor i sportspsykologi hjælper sejlerne

Kristoffer Henriksen er professor i sportspsykologi på SDU. Han skal med til OL for tredje gang som sportspsykologisk konsulent for sejlerne. Her fortæller han om sit arbejde med atleterne, om den opmærksomhed, sejlerne får hvert fjerde år - og om hvordan de tackler den, fortæller han til sdu.dk

Kristoffer Henriksen, der støtter hele sejlerlandsholdet under OL, forklarer om sit arbejde.

- Man kan ikke blive verdensmester på det mentale alene, men man kan sandelig smide det hele væk. Man kan være nok så dygtig teknisk og taktisk, men hvis man ikke har det mentale med sig, så bliver man sådan en slags træningsverdensmester, der kan alting i træningen. Men når man stiller op til vigtige begivenheder, så glipper det for en, fordi man bliver for usikker og lader tvivlen styre. Det er det, jeg prøver at hjælpe dem med.

Hvad består dit arbejde med OL-sejlerne i?

- Jeg har typisk forløb med de enkelte sejlere, og ikke kun dem, der skal til OL. Vi arbejder sammen over en lang periode, så jeg er også tilknyttet dem, der ikke skal med, men som var tæt på at komme med, forklarer professoren i sportspsykologi.

- Vi har samtaler om, hvordan det mentale og det fysiske spiller sammen, vi laver analyser af konkrete ræs, hvor vi snakker om, hvad for nogle beslutninger de traf på baggrund af hvad.

- Vi laver mindfulness-øvelser sammen, og jeg hjælper dem med at finde ud af, hvem de gerne vil være, og få kortlagt deres værdier og hvad de ønsker at stå for i deres sport. Det er en del af det.

Så er jeg supervisor for nogle af trænerne. Når jeg er med på vandet, for eksempel til træning i Aarhusbugten, kan en træner have spørgsmål til, hvordan han/hun kan interagere med sejlerne, om der er noget, der kan gøres bedre.

Der er også en del, der handler om team. Det kan være det her OL-team, hvor vi for eksempel har en temadag inden længe, hvor vi skal arbejde med holdværdier og husregler under OL, og hvordan vil vi gerne være sammen derude.

Det kan også være i de små teams, når de sejler to og to sammen, og det glipper med kommunikationen nogle gange. Hvad er god kommunikation lige her, hvordan gør man hinanden gode, når man er ude i båden? De bor, spiser, træner, sover og arbejder sammen, så der kan sagtens opstå konflikter, det er meget naturligt.

Hvad skal du lave til OL?

- Under hele forberedelsen deltager jeg i træningslejre og rejser en del med dem. På træningslejre er jeg ofte med på vandet og laver træningspas sammen med træneren, det kan være kommunikation i praksis på vandet eller fokustræning, forklarer professoren.

- I konkurrencesituationen er det mere noget med at forberede dem på, hvad det er, de skal ud og møde derude, og være med i evalueringen. Prøve at få øje på, hvorfor de gjorde som de gjorde, og hjælpe dem med at forstå og arbejde med den del også. Det er det, jeg skal til OL.

Ventetid er hård for sejlerne

- Der er også det særlige ved sejlads, at det er afhængigt af vind og vejr. Så du kan godt komme ud for at starte og blive kaldt tilbage, starte og blive kaldt tilbage, og så er der ventetid. Man kan godt have brugt 2-3 timer på vandet, før den første start går.

- Man bliver mentalt udbrændt, hvis man hele tiden er på, så man skal kunne slappe fuldstændig af i pauserne, og når fløjten lyder til opvarmning, er man på. Der er meget tænd og sluk i sejlsport, fortæller Kristoffer Henriksen.

Kilde. sdu.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader