Line og Dennis fra Odense sejler i Middelhavet: Sygdom rammer selv de bedste – og pludselig er det for sent
Familien Haunstrup fra Odense sejlede mod Middelhavet i sommeren 2021. De savnede tid med hinanden, og efter mormors død blev livet endnu vigtigere at leve. Nu ligger de ved Elba i en Bavaria 430 og laver kun planer fra dag til dag. Morfar har fået forkahytten.
- Det sværeste var at tage beslutningen om at tage afsted, siger Line og beskriver overfor Minbaad.dk vanskelighederne ved at finde troen på, at det hele nok skulle løse sig.
Deres nye virkelighed var nemlig, at de havde sagt deres jobs op som henholdsvis projektleder og TV- og medietilrettelægger og meldt børnene ud af deres institutioner.
Da beslutningen først var taget, var resten ren praktik for Line på 33 år og Dennis Haunstrup på 34 år og deres to børn Karl Anker på fem år og Inge Marie på to år.
Ikke rart at aflevere børnene
De levede ellers et fint og ordinært liv i Odense. Et liv som de fleste andre børnefamilier. Men noget begyndte at føles forkert.
Det var ikke længere rart at aflevere børnene i institution og vide, at de gik glip af de fleste af børnenes vågne timer. Så den lille familie besluttede sig for at gøre noget andet.
- Tænk at have levet sit liv og så tænke “fuck, hvad er det vi har lavet, hvorfor brugte vi så meget tid på arbejdet?, udtrykker Line og Dennis.
Parret besluttede sig for at gøre den fælles interesse for sejladsen til en livsstil, da de flyttede ombord på deres sejlbåd og sejlede fra Danmark mod Middelhavet i sommeren 2021.
Sygdom satte livet i perspektiv
Lines mor har haft kræft i 14 år og døde i november 2020. Det svære punktum blev også starten på noget nyt.
- Når man i 14 år har levet med en frygt for, at livet slutter for én, man holder af, så sætter det tingene i perspektiv, forklarer Line og fortsætter:
- Det vigtigste blev for os at være sammen med vores børn. Særligt imens de er små og har brug for os.
For seks år siden, da de ventede deres første barn, lavede de en aftale med hinanden: Deres drømme om livet skal udleves, mens de kan.
Sygdom kan ramme alle, og pludselig kan det være for sent. Det førte dem til beslutningen om at sige deres jobs op, købe en større båd med plads til hele familien og sejle til Middelhavet. Deres flydende hjem er nu en Bavaria 430 fra 1993, og den hedder selvfølgelig “Mormor”. På den måde er mormor altid med og minder familien om, at tiden tæller.
Fremtiden er usikker
Line har sejlet hele sit liv og er født ind i den verden. Dennis har uddannet sig til officer i Søværnet.
Derfor var det oplagt at lade en båd danne rammen om deres pause i hverdagslivet. At have sit hjem med sig tiltaler familien. Båden er rammen for en ny, men tryg hverdag, mens alt udenfor vinduerne er i konstant forandring på vejen gennem Europa.
Karl Anker skal starte i skole til sommer, men som familien udtrykker det, er alt muligt.
- Det er os selv, der lægger begrænsninger ned over os. Vi ved ikke med sikkerhed, om vi sejler ”Mormor” hjem til sommer. Det vil tiden vise. Økonomi kan styre os, men lægger vi det til side, kan alt lade sig gøre, siger Line og Dennis.
Endnu et farvel - denne gang til farmor
Lige nu kan familien findes på Elba, hvor de har skabt en hverdag ombord på deres Mormor-båd.
Men i julen 2021 måtte de sige farvel til endnu en vigtig person i deres liv. Farmor var også blevet ramt af kræft, og i december tog de afsked med hende. Efter to måneder hjemme i Danmark er de netop ankommet til “Mormor” igen. Og hun føles heldigvis stadig som et hjem.
Familien bliver konstant bekræftet i, at de er det helt rette sted. Morfar på 75 år har fået sin egen kahyt ombord og har sammenlagt været med på turen i to måneder. Savnet er nærværende hos alle, men ombord er der tid til at snakke og bearbejde sorgen.
Det bedste ved at være afsted
Line og Dennis er da heller ikke i tvivl om, hvad der er det bedste ved at være afsted:
- Friheden til at være til stede med sin familie uden at skulle præstere andre steder i livet. Det sværeste har faktisk været det bedste, nemlig at man er vant til, at alting er planlagt. Vi har øvet os på at give slip på den planlægning og bare at lade os flyde med.
- Derhjemme har mandag morgen for os altid været den hårdeste, og om fredagen kunne vi få børnene i tøjet ved at lokke med den fredagsdisko, som der ventede dem ovre i børnehaven. Nu danser vi på bordet og holder fredagsdisko en mandag morgen, hvis det er det, vi har lyst til.
- Vi gør meget ud af at mærke dagsformen og indrette dagen efter det. Nogle dage oplever vi, og andre dage daser vi. Og så bygger vi en masse med lego, leger og forholder os til vores omgivelser i børnehøjde. For eksempel nyder vi lige nu godt af at være i ”Pizzaland”, som vi har døbt Italien.
Kaptajn og kommandør
Ombord på “Mormor” er Dennis kaptajn og Line er kommandør. Det vil i praksis sige, at Dennis laver planen, og efterfølgende får han den godkendt af Line.
En super løsning, synes især Line. Selvom det er mor og far, der har sidste stemme ombord, har alle vetoret - også børnene.
Hvis ikke de orker at sejle en dag, bliver de hørt. Familien har jo ikke travlt og sætter processen og samværet højere end planen.
Vi ved ikke, hvornår sygdommen rammer
Budskabet fra Line og Dennis er klart: Vi vil ikke udsætte vores drømme og risikere, at sygdom rammer og vælter os omkuld, før drømmene er indfriet.
- Når man har levet som nære pårørende til en kræftsyg i 14 år, sætter det det hele i perspektiv. Vi må leve vores liv og rykke på de ting, som er vigtige for os. Når man mister, kommer der efterfølgende et naturligt drive: Nu skal vi fandme rykke på nogle ting! Og vi tør gøre det, understreger sejlerparret.
Følg familien på Instagram: instagram.com/sejlskibetmormor/
Og her: facebook.com/sejlskibetmormor