Sejlskibet Mormor fra Odense: Det vigtigste er ikke hvor vi havner, men at vi gør det
Familien Haunstrup fra Odense sejlede mod Middelhavet i sommeren 2021. De savnede tid med hinanden, og efter mormors død blev livet endnu vigtigere at leve. Nu er de hjemme igen efter 14 måneder fra Danmark. Pengene slap op. Båden lod de blive og livet leves anderledes nu.
Line og Dennis Haunstrup sejlede afsted mod Middelhavet i 2021, for at bruge tiden sammen og forfølge de drømme, der pludselig kan smadres på grund af sygdom og dødsfald. Det er noget, som familien Haunstrup har oplevet på egen krop, da de først i 2020 mistede mormor til kræft og derefter i 2021 mistede farmor til kræft.
Sidst vi snakkede med familien, havde de lige taget afsked med farmor hjemme i Danmark og var landet på båden igen for at være tæt sammen i fem måneder mere, inden turen gik hjem til Danmark.
Båden venter i Middelhavet
På daværende tidspunkt havde familien ikke besluttet, hvad der skulle ske med båden - om de ville sejle den hjem eller lade den blive i Middelhavet.
Den beslutning er truffet nu og den 28. juli satte Line, Dennis og deres to børn Karl Anker på seks år og Inge Marie på tre år sig i en flyver og vinkede på gensyn til sejlskibet Mormor.
- Planen er at lade Mormor blive i Middelhavet på ubestemt tid. Så alt er åbent for os, siger Line og uddyber:. Måske sejler vi mod det græske øhav og tager små stræk ad gangen. Vi kunne godt tænke os at dele oplevelsen med familie og venner, der kan sejle. Så det bliver forhåbentlig en slags sejlende fællesskab, hvor vores venner og familie kan låne båden eller sejle sammen med os.
Indtil der igen skal sejles i Mormor, er hun parkeret på land i en havn 60 km fra Marseilles lige ved udsejlingen fra kanalerne. Det er det billigste sted i den del af Middelhavet og består bare af en stor grusparkeringsplads fyldt med både.
Det gode liv handler om tid og nærvær
De 14 måneder, som familien havde ombord, var proppet med nærvær og tid. Det var det familien ønskede at give hinanden. En pause fra travlheden og hverdagen og et nyt blik på hvordan livet også kan leves.
Nu er fokus for familien at tage tiden og nærværet fra båden med ind i familielivet på land.
- Vi havde ikke flere penge, derfor skulle vi hjem, fortæller Line og fortsætter: Havde vi haft endeløst med penge, så var vi fortsat. Og når det så er sagt, så er der også virkelig mange gode ting ved at komme hjem. Vi er tæt på morfar, vores familie og vores venner. Man kan jo altid grave noget godt frem, uanset hvilken situation man er i.
Nu skal vi blive ved at huske på, at vi skal forsøge at fortsætte dét, som vi har lært ombord.
Det betyder blandt andet, at Line og Dennis har aftalt, at de ikke begge to skal arbejde fuld tid. Der skal være tid til børnene og tid til at hente tidligt og tid til det, der tæller.
- Inge er træt når hun kommer hjem og i det her liv i Danmark, har jeg hende kun i de trætte timer. Hun blev også træt om eftermiddagen da vi sejlede, men der var hendes friske tid jo en tid, som vi havde sammen med hende. Nu er det nogle andre, der er sammen med hende i den tid og jeg får i stedet den tid, hvor det handler om at mindske konflikterne. Det er skide svært og jeg har ikke fundet løsningen endnu, siger Line.
Morfars Granada 31 som flydende kontor
Da Line og Dennis fløj hjem med deres to børn, var der ikke umiddelbart udsigt til at de skulle have en båd i Danmark foreløbigt.
Men planerne blev ændret og nu ligger morfars gamle Granada 31 i havnen i Odense og fungerer som Lines flydende kontor og hele familiens flydende hule. Familien havde nemlig plads i havnen og ville ikke sige den op, da de sejlede afsted i Mormor. For planen var jo, at båden skulle sejles hjem igen efter et år.
- Vi har overtaget morfars Granada 31 med fløjlsbrune hynder, træværk og messinglamper. Det har også været mormors båd, da hun levede og det føles rigtigt, at jeg nu tilbringer så meget tid ombord. Morfars båd har ligget i Bogens altid, lige ved siden af hans gode ven, Erik. Nu kommer morfar forbi mig her i havnen og drikker kaffe, tømmer vand og snakker. Han følger med i, hvor langt jeg kommer med bogen, fortæller Line.
En bog om sygdom, sorg, håb og mod
Line er nemlig i gang med at skrive en bog. Familien har aftalt, at Line bruger resten af 2022 til at skrive og sætte ord på familiens fortælling.
Hun er ikke i gang med en sejlerbog, der giver konkrete anvisninger og en manual til hvordan man sejler ud i verden. Men lige nu er det vigtigt for Line, at sætte ord og billeder på de oplevelser, som familien har haft. Hvor det ender, ved hun ikke lige nu og med sin kaptajns opbakkende ord: “
Du skriver den for dig selv” finder Line ro i at fordybe sig i et projekt, som føles rigtigt og giver hende mulighed for fordybelse og refleksion.
Og selvom hun skriver den for sig selv, så skriver hun den også til andre og håber på at familiens fortælling kan sætte gang i noget hos læseren.
- Bogen handler om vores fortælling, forklarer Line og sætter flere ord på: Min mors sygdom, om at være pårørende, om sorg og om at forholde sig til døden. Vi har vendt frygten til mod og til at tage vare på eget liv og skabe det liv, som vi drømmer om. Jeg vil i bogen fortælle om, hvordan man kan bruge det svære i livet konstruktivt. Vi lever jo stadig med sorgen og savnet, men vi har skabt et bedre liv på grund af det - og på trods af det.
Bogen handler kort fortalt om at følge sine drømme. Og ligesom med vores sejltur, så er det vigtigste ved denne bog ikke hvor den havner, men at jeg gør det!
Nu er planen at livet skal leves hjemme med mindre travlhed og mere tid til hinanden. Dennis starter nyt job med fleksibilitet denne uge. Familien satser på at tage flere kortere ture i Mormor. Tre-fire måneder i Middelhavet står lige nu øverst på listen.
Følg med hos Sejlskibet Mormor på instagram.com/sejlskibetmormor/