Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Kvinder skal turde vise deres døtre, at de kan tage styring og at alle roller ombord er åbne for alle - uanset køn. Privatfoto

Sejlerhjerte: Ny sejlerskole kun for kvinder

42-årige Line Willum Petersen vil inspirere flere kvinder til at tage roret og deltage aktivt i sejladsen. Derfor har hun åbnet en sejlerskole for kvinder.

Af Cille Rosentoft |

- Lad det være sagt med det samme: Kvinder har naturligvis samme forudsætninger for at blive dygtige sejlere, som mænd har. Men derfor kan man jo godt målrette et undervisningsforløb, så det er tilpasset, hvad mange kvinder gerne vil have, så de føler sig velkomne og godt tilpas, siger 42-årige Line Willum Petersen, som tilbyder netop sådan et forløb i sin nyetablerede kvindelige sejlerskole, Sejlerhjerte.

Line har selv sejlet, siden hun var lille, og hun købte sin første sejlbåd som 22-årig. Siden har hun været igennem flere forskellige sejlbåde i forskellige størrelser mellem 29-42 fod. Til sejlerskolen har hun netop købt en Nordisk Familiebåd. 

Privat sejler Line med sin mand og deres to sønner. Når familien sejler, er det tilfældigt, hvem der tager roret og sejler båden ind og ud af havnen.

De har dog lært, hvilke forcer de hver især har, og derfor er det oftest Line, der står for navigationen og hendes mand, der trimmer sejl - men som Line siger, er det jo ingen konkurrence. Det gælder om, at alle har en rolle ombord, som de er glade for.

Vil bane vejen for kvinderne

- For to år siden fik jeg øje på svenske Linda Lindenau, som har gjort det til sin levevej at lære andre kvinder at sejle. Og så tænkte jeg: Det skal jeg også! 

Siden da har Line undervist i teoretisk og praktisk sejlads på en anden sejlerskole, og idéen om primært at undervise dem, der definerer sig som kvinder, er vokset og er nu blevet til virkelighed på Bogø Havn, syd for Sjælland. 

- Der er en masse kvinder derude, som enten allerede er sejlere, eller som drømmer om at blive det, og jeg vil gerne være med til at bane vejen for dem og dygtiggøre dem, fortæller Line og fortsætter:

- Jeg er ked af, at se andre kvinder blive reduceret til passive medsejlere, der tager sig af børnene, smører madder eller hopper i land med fortøjningerne – hvem gider det? Det er da så meget sjovere at være en aktiv del af sejladsen, vurderingerne og beslutningerne. Det vil jeg gerne hjælpe dem med.

Hvad er anderledes? 

- En sejlerskole målrettet kvinder er jo ikke grundlæggende forskellig fra en sejlerskole, der underviser alle køn – vi skal jo lære de samme teknikker og det samme pensum. Alligevel lægger jeg bevidst stor vægt på undervisningsmiljøet – altså på både de fysiske rammer og på stemningen og tonen omkring undervisningssituationen.

- I de sejlerskoler og sejlklubber, jeg ellers har haft min gang i, har omgivelserne nok mest afspejlet, at det skulle være praktisk og funktionelt. Jeg tror, at kvindelige kursister føler sig bedre tilpas, hvis eksempelvis lokalet er pænt og rart at være i. Og bare sådan noget som, at man får ordentlig kaffe og the gør allerede, at man føler sig velkommen og set, fordi der er nogen, der har tænkt på, at man skal have det rart, mens man lærer, forklarer Line.

På denne sejlerskole kun for kvinder er der fra Lines side lagt særligt fokus på det sociale samspil mellem kursisterne. Line mener, at der netop sker noget, når man samler mange kvinder på samme sted.

- Når alle dine medkursister også er kvinder, opstår der som regel et fint fællesskab, hvor man kan sænke skuldrene og tænke mindre på at bevise, at man også hører til her. Og der sker bare noget mellem kvinder, når der ikke er mænd tilstede, siger Line og uddyber:

- Stemningen bliver mere lige, tryg og anerkendende. Vi hjælper hinanden frem og tænker ”hvis du kan, så kan jeg også”. Kvinden har behov for at lære at planlægge og overskue en sejlads og at få de praktiske færdigheder og viden, som gør, at hun er præcis lige så kapabel til at håndtere familiens båd, som hendes mand er. Han har typisk bare øvet sig mere end hende, afslutter Line.

Kvinder er forbilleder

- Vi kvinder skal være forbilleder for hinanden og for vores døtre. Vi er nødt til at vise vores døtre, at alle køn er ligeværdige sejlere; at mor håndterer familiens båd lige så selvfølgeligt, som far gør.

- Og hvis vi gerne vil have, at vores døtre vokser op fulde af selvtillid og ubegrænset af deres køn, skal vi også huske at inddrage dem i sejladsen, give dem opgaver, lade dem styre og sætte sejl – lige så ofte som vi inddrager vores sønner. Det er en måde at vise dem, at vi har tillid til deres evner, forklarer Line.

Dansk Sejlunion har de sidste år øget fokus på kvindernes rolle i sejlsporten, og fordelene ved at kvinderne også deltager aktivt er let at få øje på: Flere nye sejlere, medlemstilgang i klubberne, flere trænere og forbilleder, flere elitesejlere, flere langturssejlere, initiativer som WOW (Women On Water) og i det hele taget et større socialt fællesskab med et bredere tilbud af aktiviteter. 

Kvinde, bare kom i gang

Line afslutter med en opfordring og invitation til alle kvinder, der sidder derude og endnu ikke har taget roret:

- Kære kvinder: Jeg vil gerne give jer forudsætningerne for at tage familiens båd og sejle en weekendtur med veninderne – ud at ankre op i en vig en sommeraften med bål på stranden og rosé i glassene. Husk på at det også er din båd!

- Du har investeret i den både med din energi og din økonomi, så det er kun rimeligt, at du har samme adgang til de gode oplevelser som din mand. Det er bare at komme i gang med at øve, påpeger den kvindelige underviser.

Undervisning på “Sejlerhjerte” er indtil videre kun fysisk, men Line arbejder på at supplere med teoretisk onlineundervisning. Du kan læse mere om sejlerskolen her og følge med på Instagram.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader