Dragør Baadeværft er endelig flyttet i nye bygninger
- Det var en stor beslutning for kommunen, men med et godt samarbejde lykkedes det at blive enige om at leje 3000 m2 ved det gamle færgeleje lige ud til Øresund, fortæller Dirch Petersen fra Dragør Bådeværft, der startede i 1912.
I 2019 stod 2000 m2 nye haller klar til at flytte ind i og arbejdet startede med at flytte det gamle værft fra 1912 ud i tidsvarende faciliteter.
Der kom mange spændende ting frem fra gamle dage. Mange er bevaret og hænger nu på væggene i det nye værft og minder værftet om fortiden og den arv, faget bygger på.
Tre generationer
Dragør Baadeværft har faktisk været ejet og drevet af tre generationer. Nuværende ejer Dirch Petersen fortæller, at det var en stor dag for ham, da han fortalte sin far Erik Petersen om det nye værft - og ikke mindst da han kunne vise det frem til sin far.
Dirch Petersen er aktiv i branchen. Udover bådeværftet er han medlem af bestyrelsen i brancheforeningen Skib & Båd samt i SMV-udvalget og industriens lærlingeudvalg, hvor en af opgaverne er at være censor på bådebyggeruddannelsen.
- På et bådeværft og i mange andre håndværkerfag er der plads til de unge, der ikke passer så godt ind i skolesystemet. De kan blive nogle rigtigt gode håndværkere og bådebyggere, det har vi mange eksempler på her på værftet, fortæller Dirch Petersen til Minbaad.dk.
Bådejere fra hele verden
Dragør Baadeværft ligger der, hvor Øresund og Østersøen mødes. Det ligger lige ved Københavns lufthavn og motorvejen, der går gennem Europa.
Sejlere fra verden, der vil opleve de skandinaviske farvande, har valgt at bruge Dragør Badeværft til service og vedligeholdelse og ikke mindst vinteropbevaring.
- Gennem vores samarbejdspartner “Ren skib” fik vi kontakt til det hollandske sejlermiljø, og det udviklede sig til, at vi fik et par skibe til service og vinteropbevaring. Derudover har vi også dem fra Schweiz, USA og så videre, fortæller Dirch Petersen.
Planer om endnu en hal
Der er planer om at bygge endnu en hal, men som det er nu, har værftet 1000 m2 værksted og 1000 m2 hal til vinteropbevaring samt en kæmpe forplads til håndtering lige ved havnen, hvor bådene kommer op og ned.
- Vi har haft så travlt, siden vi flyttede, at vi ikke rigtigt har haft tid til at etablere det, vi kalder en “maritim klynge”, men vi har 300 m2 kontorer til udlejning, som vi er ved at have færdiggjort.
- Vi ligger jo lige der, hvor sejlerne skal i havn før eller efter Østersøen, og vi har fået indtryk af, at de store synlige bygninger virkelig gør opmærksom på, at her kan man få hjælp til sin båd, forklarer Dirch Petersen.
Stor efterspørgsel af renovering af både
Dragør Baadeværft er altid med på bådudstillingerne, og senest i Ishøj var der stor efterspørgsel på renovering af 40-fods sejlbåde, der skal ud at sejle langt. Det er typisk gode både fra 00’erne, der skal have ny elektronik, gennemgået motoren, fixet bunden eller teakdækket.
Værftet kan også hjælpe med nye sejl eller en targabøjle til solcellerne.
Motorbådene er også en stor del af værftets arbejde. Der er fire mand i motorværkstedet, hvor elmotorerne også sniger sig ind i en spændende fremtid. Lige nu måske mest for sejlbådene, der kun ønsker at bruge motoren ind og ud af havnen:
- Sejlerlivet er et af de frie steder at nyde naturen, og her i Skandinavien har vi et fantastisk farvand. Med coronapandemien har mange opdaget det, ligesom de sætter stor pris på sommerhuset og den danske natur. Det har givet vækst i bådebranchen og på Dragør Baadeværft, der med sine kompetencer og dygtige folk nok skal blive her et par generationer eller tre endnu, siger Dirch Petersen.