Bojsen-Møller brødre måtte vælte til NM i Sverige for at få spileren ned - men vandt alligevel
Den flerdobbelte OL-medajlevinder Jørgen Bojsen-Møller vandt både Warnemünde Woche i herlige bølger og NM i Sverige, trods materialeproblemer. Gasten var lillebroderen Jacob. Her giver Jørgen Bojsen-Møller en rapport.
505 Eurocup ved Warnemünde Woche gik godt, set med danske øjne, hvor de skarpe Hellerup-brødre Jørgen og Jacob Bojsen-Møller tog sejr blandt 39 mandskaber.
For 505-klassen var Warnemünde Woche samtidigt en del af Eurocup-serien.
Europamester i 505-jolle, Jørgen Bojsen-Møller (68), forklarer til minbaad.dk:
Farvandet ved Warnemünde er helt åbent, og vi ved af erfaring, at der kommer store bølger i frisk vind.
Fordelen ift. Kiel er, at banerne kan lægges tættere på land, så der ikke er så megen transportsejlads til og fra banerne.
Sådan var det dog ikke denne gang, hvor banerne var lagt 5 sømil ude.
Det gav nogle mega-fede sejladser i frisk mellemluft og gode bølger.
Fra Danmark deltog tre besætninger: Per Larsen/Christian Mogensen, Fabiola og Michael Wonterghem samt Jørgen og Jacob Bojsen-Møller.
Kollision da rorpindsforlænger røg af under planing
For Per og Christian var stævnet dog hurtigt slut. Allerede i første sejlads - på vej fra topmærket mod afvisermærket - røg rorpindsforlængeren af (den SKAL sikres med tape) så båden skar lynhurtigt op. Her kom Wonterghem planende, og en kollision var uundgåelig mellem de to danske både.
Det resulterede i et stort hul i Per og Christians båd og forrummet fyldtes helt med vand.
Slæbt baglæns i havn
Med det tunge forskib var det umuligt at bugsere båden i land på normal vis – den kæntrede så snart bugseringen startede. Det endte med, at den måtte trækkes baglæns hele vejen ind.
Vi førte det meste af stævnet, men var ved at sætte det over styr på andendagen.
I dagens anden sejlads måtte vi udgå fra en førerposition, fordi dynema-forstaget knækkede.
Mast blev stående i fokken
Heldigvis blev masten stående i fokken, så vi kunne sikre den med spilerfaldet og humpe mod havnen.
Da der skulle være endnu en sejlads – og der kun var én fratrækker - regnede vi med, at stævnet var tabt for os.
Til vores store held måtte dagens sidste sejlads dog opgives, fordi vinden blev for ustabil, så vi havde stadig en chance – men der måtte ikke ske flere fejl.
Vi sluttede med 1-4-2, og det var nok til at vinde stævnet.
Fabiola og Michael Wonterghem sluttede som nr. 11 med Fabiola som bedste kvindelige rorgænger.
De har nu sendt båden i container til Cork i Irland, hvor der er VM i august. Her vil de være ene om at repræsentere Danmark.
Bojsen-Møller vandt også NM i Gävle, Sverige - trods materialeproblemer
Gefle Segel Sällskap havde virkeligt gjort sig umage for at gøre deres ”No emission Nordic Championship” til noget særligt for 21 mandskaber.
After-sail arrangementer med live-musik, pølser og øl bidrog sammen med meget engagerede klubmedlemmer til den gode stemning.
De tre sejldage var fordelt på en dag med let vind, derefter en frisk dag med 8-10 m/s og til slut endnu en letvindsdag.
Kunne ikke få spileren ned - måtte vælte
Vi måtte kæmpe lidt for det i den lette vind, men vi var flyvende i den friske.
Alligevel var vi igen ved at sætte et stævne over styr på grund af en fejl på båden, som vi ikke havde tjekket ordentligt.
I den første sejlads i 10 m/sek. kunne vi ikke få spileren ned efter den første lænser. Det viste sig at være fordi strømpen på faldet var slidt over og havde samlet sig i en klump, der ikke kunne komme ind i masten.
Eneste mulighed var at vælte båden, svømme ud og binde faldet af og så sejle hurtigt ind og få trukket nyt fald i.
Meget overraskende for os selv nåede vi lige nøjagtigt ud til starten på dagens anden sejlads og med 3 spir (førstepladser, red.) skaffede vi os et fint (og tilstrækkeligt) forspring inden sidste dag, fortæller Jørgen Bojsen-Møller.
Jørgen Bojsen-Møller to gange OL-medaljer
Jørgen Bojsen-Møller (født 17. april 1954) er en dansk sejlsportsmand, der gennem årtier har deltaget på højt niveau i flere forskellige bådtyper. Han har oftest sejlet med lillebroren Jacob Bojsen-Møller; parret har blandt andet vundet VM i Flying Dutchman seks gange,[1] senest i 2018,[2] hvor Jørgen Bojsen-Møller var 62 og hans lillebror 60 år. Brødrene har også sammen deltaget ved de olympiske lege: I 1980 blev de nummer 6 og i 1984 nummer 4, begge gange i Flying Dutchman.
Bojsen-Møller har også sejlet med andre end sin bror. Sammen med Christian Grønborg vandt han OL-guld i Flying Dutchman i 1988, og med fætteren Jens Bojsen-Møller vandt han bronze ved OL i 1992.
Jacob Bojsen-Møller er søn af Aage Bojsen-Møller, der var en markant skikkelse i dansk sejlsport.
Kilde. Wikipedia