Gå til hoved-indhold
Havne
Hirsholmen er omgivet af grund, så der er ikke mange, der begiver sig ind uden et særligt kort over Kattegat. Men med et kort eller kortplotter er det nemt at komme ind. Foto: Henrik V. Jørgensen

Nordmænd vilde med Hirsholmene i Kattegat

Denne ø rummer en skønhed, en jungle, en skare af truede fuglearter – og en historie med magtkamp og pirateri.

Af Troels Lykke |

Efterhånden som vi kommer tættere på, opstår et frodigt ørige, og pælen rejser sig over klippen og bliver til Kattegats smukkeste fyrtårn.

Bygget af mursten står den – og ser tilsyneladende ensom og trist ud over en gold holm. Men denne ø rummer en skønhed, en jungle, en skare af truede fuglearter – og en historie med magtkamp og pirateri.

Mange grunde

Hirsholmen er omgivet af grund, så der er ikke mange, der begiver sig ind uden et særligt kort over Kattegat. Men med et kort eller kortplotter er det nemt at komme ind. En dyb kanal fra vest, Fredrikshavn-siden laver et lille drej mod nord, så sejler man ind i en smal indsejling i stenbølgen og en stor idyllisk afstemning af en havn åbner sig.

Fyrtårnet lige på bakken truer voldsomt og majestætisk, en lille kirke med kirkegård i nord, små danske huse med valmtage spredt ud over frodige blomster- og havelignende enge.

På nordsiden af ​​indsejlingen er der plads til ca. 8 - 10 kølbåde bag anløbsbroen. Lige ude ligger en stor kaj, hvor der normalt er et par fiskerbåde, men her er almindelige lystbåde velkomne. Dybden omkring disse kajer er omkring tre meter, skriver Seilmagasinet.no i en længere artikel

Ejes af den danske flåde

Øen har i lang tid været beboet af fiskere, senere også lodser. Fra 1760 til 1909 var der butik på øen, og i 1782 startede en postrute med båd fra Fredrikshavn. Kirken blev bygget i 1641 og nedbrændte i 1883.

Dengang boede over 200 mennesker på den lille ø. Siden 1884 har øen været ejet af den danske flåde. Børnehaven på Hirsholm lukkede i 1970, oplyser Visit Nordjylland.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader