Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
"Hey Ho for Jutlandia": Hospitalsskibet JUTLANDIA og frivillige danske sygeplejersker om bord hjalp tusindvis af sårede FN soldater og civile i Koreakrigen fra 1950 - 1953.

Særligt arrangement på M/S Museet for Søfart - Hør om hospitalsskibet Jutlundia

Mange kender hospitalsskibet JUTLANDIA fra Kim Larsens store hit om det flydende danske hospital, der hjalp sårede soldater og civile i Koreakrigen. Men det er i Helle Juhls fortælling vil man opleve dagligdagen på skibet, der foregik for 72 år siden.

Af Anna Brinch |

I anledning af den koreanske mindedag for koreakrigen "De faldnes dag", tirsdag d. 6 juni og museets udstilling om dykkerkvinder i Sydkorea, inviterer M/S Museet for Søfart til foredrag om det legendariske skib.

Med udgangspunkt i bogen "Jutlandia – Krig, kald og kærlighed" fortæller forfatteren og journalisten Helle Juhl historien om skibet, der blev sendt til Korea som det danske bidrag til FN´s indsats i Koreakrigen fra 1950 - 1953. Helle Juhl fortæller især om de 40 danske sygeplejersker, der var med om bord. Gennem sygeplejerskernes private dagbøger og personlige breve giver Helle Juhl et unikt indblik i livet om bord på det flydende hospital.

Heltemodige sygeplejersker 

Skibet blev sendt til Korea for 72 år siden for at behandle sårede FN soldater, og havde ikke mandat til at hjælpe den civile befolkning. Alligevel valgte de frivillige hospitalsfolk på JUTLANDIA, at tage civile sårede koreanere med om bord - herunder mange koreanske børn. På skibets tre togter til Korea nåede de frivillige hospitalsfolk på skibet, at hjælpe tusindvis af soldater og mindst lige så mange civile koreanere.

- Historien om Jutlandia er stadig væsentlig. Der er stadig krig i verden, og med krigen i Europa er historien blevet højaktuel. Jeg synes også, det er en vigtig kvindehistorie, at få fortalt. Der har været mange beretninger om Jutlandia gennem tiden, men jeg fortæller historien gennem de danske sygeplejersker, der var med. Det var den største personalegruppe om bord, og det er vigtigt at få deres historie med, siger journalisten Helle Juhl, forfatter til bogen "Jutlandia - Krig, kald og kærlighed".

Hør om oplevelserne på skibet 

Koreakrigen kom til at koste tre millioner menneskeliv, og langt de fleste var civile. Hør meget mere om JUTLANDIA på tirsdag d. 6 juni kl. 17, når Helle Juhl fortæller om krigens rædsler, Hun fortæller også sygeplejegerningens kald, hverdagen på skibet og om kærligheden, der på trods af omstændighederne, blomstrede om bord.

Arrangementet er gratis, når entré til museet er indløst, men for at sikre sig plads skal ALLE deltagere forudbestille billetter via museets hjemmeside.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader