Hvis du er faldet i havnen så kontakt TrygFonden - de mangler viden om forebyggelse
TrygFonden vil gerne i kontakt med alle, der har prøvet at falde i havnen og klarede sig enten på egen hånd eller med hjælp fra andre. - De kan hjælpe os med værdifuld viden til arbejdet med, hvordan vi kan forebygge, at folk falder i vandet, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.
I perioden fra 2001 til 2020 omkom i alt 276 personer – 255 mænd og 21 kvinder – som følge af drukneulykker i danske havne. Det viser TrygFondens Nationale Druknestatistik, fortæller TrygFonden til pressen.
Det særlige ved faldulykker i havne er, at de sker ved et uheld, hvor folk ikke havde nogen intentioner om at skulle i vandet modsat fx en badeulykke. Ofte er alkohol involveret, og ulykkerne sker som regel om natten, hvor folk er alene.
Flere drukner i havne
Heldigvis koster det ikke menneskeliv, hver gang folk falder i vandet i de danske havne. Nogle formår at redde sig selv, mens andre får hjælp til at komme i sikkerhed. Netop disse personer vil TrygFonden nu rigtig gerne i kontakt med:
"Vores drukneprognoser for 2021 og 2022 tyder desværre på, at antallet af drukneulykker i havne er stigende. Det skal vi have gjort noget ved. Både ved at kigge på indretningen af havnene, så vi kan undgå, at folk falder i, og ved at skabe flugtveje, så folk kan komme op igen, hvis det alligevel går galt," siger René Højer, projektchef i TrygFonden, og fortsætter:
"Vi vil meget gerne i kontakt med alle, der har prøvet at falde i havnen og klarede sig enten på egen hånd eller med hjælp fra andre. De kan hjælpe os med værdifuld viden til arbejdet med, hvordan vi kan forebygge, at folk falder i vandet, og ikke mindst hvordan vi kan sikre os, at dem, der alligevel falder i, kan komme op igen. Vi håber, at mange vil dele deres oplevelser med os, så vi sammen kan gøre danske havne mere sikre," siger René Højer.
TrygFonden deltager i en ny ekspertgruppe nedsat af Transportministeriet, der skal bidrage med ideer til, hvordan sikkerheden i danske havne kan styrkes, og antallet af drukneulykker kan reduceres. Resultaterne af den nye analyse af tæt-på-ulykker vil også indgå i ekspertgruppens arbejde.
Del historien om din tæt-på-ulykke – og hjælp andre fra at drukne
Hvis du på et tidspunkt har prøvet at falde i en havn eller kanal, vil TrygFonden meget gerne høre fra dig. Udfyld spørgeskemaet her: Undersøgelse af ulykker i bynære havne og vandområder – du kan vælge at være anonym eller give lov til, at du må blive kontaktet. Under alle omstændigheder vil din historie kunne være med til at redde andre fra at drukne.