Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Lærke Sofie Hansen 25 år, studerer til sygeplejerske. Julie Normann Lassen 31 år, uddannet fysioterapeut. Maja Gleerup 31 år, sygeplejerske. Maria Rønde Kühl 29 år, backstage manager i Musikhuset Aarhus. Sarah Hilligsø Lauridsen 24 år, pædagogstuderende.

Fem kvinder i Egå giver inspiration til, hvordan du starter dit eget bådfællesskab

Bådfællesskabet Søs består af fem kvinder mellem 24-31 år. De kendte ikke hinanden før, men nu er de fælles om en Maxi 95 med havneplads i Egå. Hver har skudt 35.000 kroner i projektet med en Maxi 95.

Af Cille Rosentoft |

Lærke Sofie Hansen på 25 år og Julie Normann Lassen på 31 år var de to kvinder, som tog initiativet til at starte Bådfællesskabet Søs. Nu er de fem kvinder i bådfællesskabet som alle bruger en masse tid på at arbejde på Søs og alle løfter i det omfang, de har mulighed for.

Lærke og Julie har sagt ja til at dele deres historie, for at inspirere andre til at starte et bådfællesskab. For ifølge de to kvinder, er det en virkelig god løsning, hvis man gerne vil have sin egen båd, men ikke vil stå med det hårde arbejde og økonomien helt alene.

Mødte hinanden på togt 

Lærke og Julie mødte hinanden på et sommertogt i 2021. De sejlede sammen i en uges tid rundt i Danmark. Allerede dengang snakkede de om, at det kunne være fedt at have et båd-andelsfællesskab sammen og meget gerne med flere.

Men i første omgang blev det ved snakken. Indtil Julie var gast på en båd i Fransk Polynesien.

- Her fandt jeg lysten til at få min egen båd, fortæller Julie og beskriver hvordan hun rakte ud til Lærke, da hun var hjemme i Danmark igen og stillede hende et enkelt spørgsmål: Skal vi ikke få gjort noget ved det? Og den var Lærke med på, for lysten var også hos hende.

Et tilfælde at det endte som et kvindefællesskab

I første omgang lavede Lærke og Julie opslag i diverse facebookgrupper, hvor de forklarede, hvem de var, hvad deres tanker med bådfællesskabet var og lidt om deres budget. Der kom mange henvendelser fra alle mulige mennesker.

- Til sidst tog vi opslagene ned, for vi vidste, at vi kun ville have 3-4 med ud over os og det væltede ind med henvendelser, forklarer Julie og Lærke og fortsætter: Det var ikke bevidst, at det skulle være et fællesskab udelukkende for kvinder. Vi ville egentlig gerne have haft 50/50 og vi havde også en håndfuld mænd til samtaler.

For det var nemlig deres næste skridt. Efter de mange henvendelser indkaldte de en stor del af dem til en kort samtale på Facetime, hvor de mærkede kemien og havde en forventningsafstemning i forhold til tid, økonomi og samarbejde.

Derfra blev Bådfællesskabet Søs skabt og de er meget glade for, at de er fem nu, for de har opdaget, hvor meget arbejde en båd kræver.

Nu skulle båden findes: Maxi 95

Da gruppen af mennesker var på plads, skulle de i gang med at finde den rette båd. Alle fem kvinder havde researchet en del inden og de lyttede til gode råd fra andre sejlere i havnen. De blev anbefalet en Maxi 95 og det er de glade for nu. Den er nem at sejle, begyndervenlig og robust.

Båden kostede dem 110.000 og derudover har de brugt 50.000-60.000 på istandsættelse. Et samlet beløb på cirka 35.000 til hver andelshaver, som altså er det indskud hver enkelt har betalt for at være med i andelsfællesskabet.

Søs trængte til en kærlig hånd, og ingen af de fem kvinder havde prøvet at istandsætte en båd før. Selvom de afslører for mig, at de ville ønske, at de kunne sige, at de bare kastede sig ud i det, så afslører de også hurtigt, at båden ikke ville være kommet igennem en renovering, hvis ikke de havde haft gode gode kræfter og venner lige ved hånden i Egå Havn.

- Vi har en rigtig god ven her i Egå Havn. Han hedder Andreas  og er egentlig i gang med at renovere sin egen båd, men alligevel er han altid klar på at hjælpe os med Søs. Det er meget rammende for fællesskabet her i havnen, siger Julie og Lærke med stor taknemmelighed til Andreas og deres andre venner fra havnen, der er klar med en hjælpende hånd.

Hvordan fungerer et bådfællesskab?

Lærke og Julie er hurtige til at indrømme, at alt ikke er blevet, som de forestillede sig det ville blive. For det er nærmest umuligt at have en præcis plan for, hvordan fem forskellige mennesker skal arbejde i og være en del af et bådfællesskab.

- Det har været en proces, forklarer de og fortsætter: Illusionen var, at vi skulle gøre en masse omkring båden sammen, men vi er jo fem kvinder med meget forskellige hverdage og derfor træder hver især til, når det passer ind i livet og aftalerne og alt det andet.

Hver anden måned har vi et fælles bådmøde, hvor vi drøfter aftaler, planer og hvad der er dukket op undervejs. Her er det vigtigt, at alle kan deltage. På vores næste bådmøde skal vi snakke sommerferie og så har vi en online kalender, hvor alle har mulighed for at booke sig ind.

Som en særlig regel i Bådfællesskabet Søs, har de fem kvinder aftalt, at de fem, der ejer Søs, altid har plads ombord, selvom der er lavet planer med familie eller venner. Det har indtil videre fungeret rigtig fint og de er alle fem opmærksomme på at være rummelige og give hinanden plads. 

Hvorfor et bådfællesskab?

Lærke og Julie er ikke i tvivl om, hvorvidt et bådfællesskab er rigtigt for dem lige nu. Det er det!

- Det er ligesom et sejlende kollektiv, sætter Lærke ord på og forklarer videre: Det er meget tidskrævende at have en båd og derfor giver det super god mening, at man er flere til det hele. Både alle opgaverne, de fede sejlture og hvad der ellers er som bådejere.

Julie er enig i at et bådfællesskab er en god løsning:

- Det handler meget om økonomi, som jo holdes nede, når man er flere til at dele udgifterne. Derudover føler jeg mig meget grøn i det her, så det er dejligt, at vi er flere til at hjælpe hinanden, afslutter Julie.

Det føles ikke så vildt, når man er flere om det, slår begge kvinder fast.

Anbefalinger til dig, der gerne vil starte dit eget bådfællesskab:

  • Vær tydelig i din beskrivelse af, hvad du søger.
  • Brug de sejler-facebookgrupper du er medlem af og vær klar til at svare på spørgsmål.
  • Du skal være klar på at kunne gå på kompromis og være lidt large - også når det ikke går præcis som du ønsker.
  • Lav en grundig forventningsafstemning, når I etablerer bådfællesskabet. Her skal I snakke om, hvor meget tid der skal bruges, hvad økonomien for projektet er og hvad man gør, hvis man ikke længere ønsker at være en del af fællesskabet.
  • Vær ærlig omkring alt hvad der dukker op undervejs. Også det svære.
  • Lav en kontrakt mellem jer. Det er meget vigtigt med en udførlig kontrakt med alt det formelle, selvom det godt kan virke mærkeligt at lave.

I er velkomne til at række ud, hvis I har spørgsmål til at starte jeres eget bådfællesskab. De fem kvinder deler gerne ud af deres erfaringer. I kan finde dem på www.instagram.com/baadfaellesskabetsoes/ 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader