Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det er ikke alle hunde som kan svømme. Foto: PR

Redningsveste og gode råd om hunde til søs: Sådan sørger du for dens sikkerhed

Sikkerheden kommer først, og det gælder også for vores firbenede venner. Når du tager din hund med på eventyr – uanset om det er en gåtur ved stranden eller en sejltur på havet – er det dit ansvar at sørge for hundens ekstra sikkerhed, fortæller Bitema.

Af Anna Brinch |

Måske tænker du, at alle hunde er de fødte svømmere. Sandheden er, at selv den mest vandglade hund også kan komme i problemer i vandet – særligt hvis den falder overbord fra en båd, bliver fanget i stærke strømme eller simpelthen bliver for træt til at svømme mere.

- Og det er netop her, at en redningsvest kommer ind i billedet, skriver Biltema på deres hjemmeside om bådudstyr.

Derfor bør din hund bruge redningsvest

Sikkerheden er helt afgørende, når du og din hund begiver jer på vandet, hvor en redningsvest til hunden kan gøre en stor forskel. Det gælder, uanset om din hund er en erfaren svømmer, eller først lige er begyndt at udforske vandet.

Først og fremmest er det afgørende at forstå, at ikke alle hunde er lige gode svømmere. Nogle hunderacer er naturligt gode til at svømme, mens andre kan have svært ved at holde sig flydende.

Især hunde med korte ben eller en tung krop kan have gavn af en vest, når de er i vandet. En svømmevest er nemlig designet til at holde din hund flydende, så chancen for overlevelse øges uanset svømmeevner.

Vesten giver tryghed

Vesten er ligeledes en hjælp, hvis din hund ikke er helt tryg ved vandet. Den ekstra opdrift gør det nemmere at svømme, og vesten kan give din hund den selvtillid, den har brug for, når den skal udforske vandet. Det kan være en stor hjælp, hvis din hund er lidt nervøs for vand, eller hvis den stadig er hvalp.

Svømmeveste til hunde er som regel meget synlige. De er ofte lavet i klare farver og har reflekser, så din hund er nem at se i vandet. Det kan være en stor hjælp, hvis din hund skulle forsvinde fra syne – og det gør det også nemmere for andre at se din hund, hvis den skulle komme i problemer.

Hos Biltema findes et stort udvalg af redningsveste til både dig og din hund, som kan gøre oplevelsen på vandet en anelse mere sikker.

Sådan vælger du en redningsvest med de rette funktioner til din hund

At vælge den helt rette redningsvest til din hund kan være en udfordring, for der er mange faktorer at kigge efter. En redningsvest til hunde kan mere end blot at flyde. Den er typisk udstyret med en række funktioner, der gør den både sikker og praktisk at bruge, men hvad skal du gå efter?

Vi har samlet en tjekliste med ting, som du med fordel kan se efter, så du er sikker på at komme hjem med den helt rigtige model til din hund.

 • Flydeelementer: Flydeelementer er den vigtigste del af en redningsvest. Det er nemlig dem, der sikrer, at din hund kan holde sig flydende i vandet – selv hvis den bliver træt.
  Flydeelementerne er ofte placeret rundt om hundens krop for at give en jævn fordeling af opdrift. Kontrollér derfor, hvor meget opdrift vesten har, og om den er jævnt fordelt for at sikre, at din hund kan svømme komfortabelt.
 • Størrelse: Du bør især overveje størrelsen på vesten. Din hunds vægt er et vigtigt mål, når du vælger en redningsvest. En vest, der er for stor, kan nemlig let glide af, mens en, der er for lille, kan være ubehagelig og begrænse din hunds bevægelse. Heldigvis kommer redningsveste både til store og små hunde.
 • Reflekser: Reflekser er en vigtig funktion på en redningsvest til hunde. De gør det nemmere for dig og andre at se din hund i vandet – især hvis det er mørkt eller tåget. Reflekser kan også gøre det nemmere for redningsmandskab at finde din hund, hvis den skulle komme i problemer.
 • Justérbarhed: En god vest skal kunne justeres, så den passer perfekt til din hund. Det sikrer, at vesten sidder behageligt og ikke generer din hund, mens den svømmer. Det sikrer også, at vesten giver den rette mængde opdrift og holder din hund flydende i vandet.
 • Materiale: Materialet er ligeledes en vigtig faktor. Svømmevesten skal være lavet af slidstærkt, vandafvisende materiale i den bedste kvalitet, så den kan modstå de forskellige brugssituationer.
 • Synlighed: Vælg også en redningsvest i klare farver med reflekser for at gøre din hund synlig i vandet. Synligheden på farverne kan være en stor hjælp, hvis din hund skulle forsvinde fra syne.
 • Håndtag: Redningsveste er tit udstyret med et håndtag på toppen af vesten. Det gør det nemt for dig at hjælpe din hund op ad vandet, hvis det bliver nødvendigt. Det kan være en stor hjælp, hvis din hund pludselig bliver træt, eller hvis strømmen er for stærk, og det kan derfor være smart at kigge efter denne ekstra funktion.
 • Fastgørelse til snor eller line: Nogle svømmeveste til hunde kommer desuden med fastgørelse til en snor eller line. Dette gør det muligt for dig at holde din hund tæt ved dig, når den er i vandet. Det kan være en fordel, hvis din hund er lidt nervøs for vand, eller hvis du blot vil sikre dig, at den ikke svømmer for langt væk.
 • Design: Sidst, men ikke mindst,så kommer redningsvesteogså i forskellige designs. Nogle er helt klassiske, mens andre har sjove farver eller motiver. Hvad er du mest til?

Korrekt brug af svømmeveste til hunde

Det er som afgørende, at din hund har en redningsvest, men det er mindst lige så vigtigt, at din hund bærer vesten korrekt. Biltema har samlet sine bedste tips til, hvad du bør gøre - og understreger ligeledes, hvad du bør undgå.

Det bør du gøre:

 • Vej din hund: Når du skal sikre, at din hunds flydevest passer korrekt, så skal du først veje din hund. Vægten vil nemlig hjælpe dig med at finde frem til den rette størrelse. Når du har vejet din hund, skal du vælge en redningsvest, der passer til.
 • Justér vesten: Når du har valgt den rigtige størrelse, skal du justere vesten, så den passer til din hund. Vesten skal sidde tæt, men den skal samtidig ikke sidde for stramt. En god tommelfingerregel er, at du skal kunne få to fingre ind under stropperne.
 • Kontrollér vesten: Din hund skal være komfortabel, når den bærer redningsvesten, så den skal have en god pasform. Før du lader din hund gå i vandet, skal du kontrollere, at vesten sidder korrekt. Kontrollér, at stropperne er sikret. Sørg for, at vesten ikke begrænser din hunds bevægelse, og at den ikke gnider eller irriterer huden.

Hvad du ikke bør gøre:

 • Lad ikke din hund være alene i vandet: Selv med en redningsvest på bør din hund aldrig være alene i vandet. Uheldet kan være ude, og uforudsete situationer kan opstå, og det er derfor vigtigt, at du er der for at hjælpe.
 • Forvent ikke, at vesten gør alt arbejdet: En vest er en hjælp og tryghed, men den erstatter ikke overvågning og god svømmeteknik. Se derfor bare vesten som en hjælpende hånd, og vær klar til at hjælpe, hvis uheldet skulle være ude.
 • Brug ikke en beskadiget vest: Hvis svømmevesten er beskadiget, er det vigtigt, at du ikke bruger den, for den kan have mistet dens funktion. Kontrollér derfor regelmæssigt vesten for tegn på slid eller skade, inden du tager den i brug fra gemmerne.
 • Lad ikke vesten sidde på for længe: Hvis din hund har haft sin redningsvest på i lang tid, kan den let blive ubehagelig. Giv derfor din hund pauser fra vesten, når det er sikkert at tage den af.
Motor
content-loader
content-loader
content-loader