Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Hvidhajer fra Middelhavet vil begynde at migrere nord på for at finde sæler

Hvidhajer på vej til Danmark fra Middelhavet - men du kan stadig bade fra din båd

Og bare rolig. - Hvidhajer vil spise federe dyr, end mennesker er. De vil have sæler, søløver og store fisk, siger naturformidler Sebastian Klein til TV 2. Se video med hajen, der trods alt har nogle mennesker på samvittigheden.

Af Troels Lykke |

Hvidhajer kan blive op til seks meter, veje to ton, lugte blod på to kilometers afstand og blive op til 70 år. Og så er det en af de få hajarter, der har været involveret i angreb på mennesker.

Sådan lyder den urovækkende karakteristik på hvidhajen, der i fremtiden kan komme forbi danske farvande.

Det er i hvert fald vurderingen fra ekspertgrupper, der mener, at der er tegn på, at hvidhajer trækker længere og længere nordpå. Det skriver The Times.

Den kan måske også komme til Danmark med tiden.

Kommer fra Middelhavet

Jens Peder Jeppesen, akvariechef for Øresundsakvariet under Københavns Universitet, siger til Berlingske, at hvidhajen trives i farvand, der er mellem 10 og 20 grader.

- Jo varmere vandet bliver, jo mere vil vi forvente, at den kommer nordpå – og på sigt helt op i Nordsøen og danske farvande, siger han til avisen.

Chris Fischer, som er stifter af non-profitorganisationen Ocearch, der har markeret og fulgt mere end 400 hajer, vil begynde at holde øje med kysterne ved Brest i Frankrig og Cornwall i Storbritannien næste sommer.

- Vi tror, at hvidhajer fra Middelhavet vil begynde at migrere nord på for at finde sæler, ligesom alle andre populationer, vi har arbejdet med, siger Chris Fischer til The Times.

Men spørger man naturformidler Sebastian Klein, er der ikke grund til at holde op med at gå på stranden.

Hvidhajer vil spise federe dyr, end mennesker er. De vil have sæler, søløver og store fisk, fremhæver han.

- Og vi har jo sæler i Danmark, så vi kunne godt brødføde en hajbestand, men lad os nu se – der er mange år til, at det vil blive aktuelt, siger Sebastian Klein til TV 2.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader