Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det regelmæssige olieskift forlænger motorens og gearkassens levetid. Motorolien nedbrydes og forurenes med tiden af sig selv. Foto: Troels Lykke

Sådan bruger du motorolie til din bådmotor

Hvorfor er det så vigtigt at bruge den rigtige olie? Kan man spare penge på motorolie, og hvorfor skal den skiftes? Palby’s oliespecialist, Troels Stærk, anbefaler at du skifter olie, når båden tages på land. Få her en masse gode råd.

 

Af Anna Brinch |

Korrekt oliesmøring er noget af det vigtigste i forbindelse med motorbeskyttelse. En beskyttende smørefilm er nødvendig for at sikre minimal slitage og for at forhindre motorskader.

Selvom slidbeskyttelse er ekstremt vigtigt, kan brug af en olie af høj kvalitet med en OEM-godkendelse eller -specifikation også hjælpe med at reducere den interne friktion yderligere og samtidig maksimere ydeevnen og effektiviteten, fortæller marinegrossisten Palby Marine til minbaad.dk.

En olie skal beskytte godt under alle driftsforhold, også under ekstreme motorbelastninger. Den skal levere max flow under koldstart samtidig med at forhindre nedbrydning af smørefilmen ved ekstremt høje temperaturer. 

Hvorfor skal motorolien skiftes?

Det regelmæssige olieskift forlænger motorens og gearkassens levetid. Motorolien nedbrydes og forurenes med tiden af sig selv, f.eks. ved fortynding med brændstof eller kondensvand, naturlig olieældning og mekanisk slitage.

Hvor ofte skal motorolien skiftes?

Palby’s olie specialist Troels Stærk anbefaler at du skifter olie, når båden tages på land. På det tidspunkt er olien forurenet med sod og brændstofrester og motoren har bedst af at stå vinteren over med ren olie på. Så anbefaler han også at skifte olien igen, når båden skal sættes i vandet, da olien vil være fortyndet hen over vinteren af kondensvand.

Hvorfor er det så vigtigt at bruge den rigtige olie?

Alle motorer er forskellige og stiller derfor specifikke krav til olien. En motorolie skal yde maksimal beskyttelse af motoren og udstødningssystemet, somme tider ved meget lange olieskiftintervaller. Fuld beskyttelse kan kun garanteres, når der anvendes en olie som følger motorproducentens forskrifter. Anvendelse af en olie med specifikationer, der ligger uden for de påkrævede parametre, vil medføre overdreven slitage og reduceret effektivitet. Brug af olie med en forkert viskositet kan påvirke det variable ventiltimingsystems evne til at styre timingen og/eller forårsage øget brændstofforbrug på grund af lavere motoreffektivitet.  For optimal drift og beskyttelse af motoren bør motorproducentens anbefalinger eller godkendelser altid følges. Derved garanteres fuld beskyttelse og motoreffektivitet.

Kan motorolie hjælpe dig med at spare penge?

Brug af motorolie af høj kvalitet med de korrekte specifikationer kan spare reparationer og forhindre for tidlig nedbrud. Anvendelse af en billig olie kan spare nogle penge nu, men det vil næsten med garanti koste mere senere. Mange billigere olier på markedet har deres anvendelse og plads, men de er ikke altid beregnet til at blive brugt i moderne motorer.

Når der udføres olieskift, er det ekstremt vigtigt at bruge en olie, der opfylder alle motorproducentens specifikationer for at opnå maksimal beskyttelse. På den måde sikrer du det bedste brændstofforbrug og den bedste motorlevetid. LIQUI MOLY-motorolie af høj kvalitet overgår endda producentens specifikationer og forlænger motorens levetid. Mange LIQUI MOLY-motorolier er officielt godkendt af producenterne.

Additiver i olien

Alle motor- og gearolier indeholder individuelle additivpakker som en del af formuleringen. Additivpakkerne svarer til den pågældende oliespecifikation. Visse mere avancerede additivpakker kan bruges til at fremstille en olie, der opfylder mere end én specifikation. For at en olie kan opnå en officiel producentgodkendelse, skal der anvendes en additivpakke af høj kvalitet.

Hvad er forskellen på en motorolie og en gearolie?

Grundlæggende udfører gearolier samme opgave som motorolier. Men den største forskel i forbindelse med gearolier er, at de er udviklet specifikt til at beskytte, smøre og afkøle gearsystemer, der hovedsageligt findes i transmissioner, differentialer og reduktionsgearkasser.

Disse udsættes normalt for meget højere tryk og forskydningskræfter end en motorolie. En anden forskel er, at gearolien ikke fortyndes af brændstoftilførslen. Gearolier kræver derfor i princippet andre ingredienser – andre additivpakker – for at kunne udføre de opgaver, der kræves af dem.

Smøring
Smøring af de mekaniske motorkomponenter er den vigtigste opgave for motorolien. Den har til formål at reducere friktionen mellem de bevægelige komponenter, så slitagen holdes så lav som muligt. Dannelsen af en lukket smørefilm er nødvendig for at undgå motorskader på grund af metal-mod-metal-kontakt.
Køling
Motorolie bidrager til køling af motorkomponenterne. Den sikrer varmebortledning i motoren, så motoren ikke overophedes.
Rensning
Motorolien har også til opgave at rense motoren. Forbrændingsrester, metalpartikler og aflejringer optages af olien og transporteres til oliefilteret.
Tætning
Motorolien understøtter tætningen af stempelringene mod forbrændingskammeret og forhindrer således, at der kommer skadelige stoffer ind i motoren.
Korrosionsbeskyttelse
Motorolien danner en beskyttelsesfilm over metaloverfladerne. Derved undgås påvirkning af luft, og motoren beskyttes mod de delvist aggressive produkter fra forbrændingen.
Miljøbeskyttelse
Moderne olier reducerer brændstofforbruget og de dermed forbundne udledninger af skadelige stoffer. Desuden er moderne motorolier fri for klor og tungmetaller og nemme at rense og genbruge.
Sikkerhed

Smøringen af alle motorkomponenter sikrer en pålidelig motorgang og dermed en højere sikkerhed på vandet.
Motor
content-loader
content-loader
content-loader