Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

Candela C-8 'drevet af Polestar', el-båd med længst rækkevidde - hydrofoilteknologi hjælper en del

Med en forventet rækkevidde på op til 57 sømil med 22 knobs fart, og med DC-opladning er den foilende, svenske Candela C-8 'powered by Polestar'. Båden er designet til at tage kampen om med både, der drives med fossile brændstoffer.

Af Troels Lykke |

Elbådsproducenten Candela det første bådmærke, der dukkede op fra batterisamarbejdet med elbilmærker Polestar: Candela C-8 'drevet af Polestar', el-båd med længst rækkevidde til dato.

Candela C-8 vil bruge den samme 69 kWh batteripakke og DC-opladningsteknologi som Polestar 2 og har en forventet rækkevidde på op til 57 sømil på én opladning ved en marchhastighed på 22 knob.

Langt større rækkevidde

Rækkevidden er to til tre gange længere, end hvad konventionelle elektriske speedbåde kan opnå ved høj hastighed og sammenligner sig positivt med, hvordan motorbåde med forbrændingsmotorer bruges.

Brugsdata fra Europas førende båddelingstjeneste Agapi, med flåder flere steder i Europa, fra Helsinki til Mallorca, viser, at 95 % af deres medlemmers dagsudflugter er mindre end 50 sømil, eller et godt stykke inden for rækkevidden af Candela C- 8.

Hydrofoilteknologi gør den store forskel

Hemmeligheden bag den lange rækkevidde ligger i Candelas hydrofoilteknologi. C-8'eren flyver over bølgerne på computerstyrede undervandsvinger, der i høj grad reducerer vandfriktionen, og bruger 80 % mindre energi end konventionelle både ved høj fart.

Dens højeffektive pod-motor, Candela C-POD, yder 75 kW/100 hk til start. Når først den er foilbåret, flyver C-8 effektivt og trækker kun omkring 23 kW/30 hk uafbrudt fra sin Polestar-batteripakke – hvorimod en konventionel båd af samme størrelse ville bruge omkring 120 kW/160 hk.

DC-opladning

Polestar-samarbejdet muliggør også DC-opladning i Candela C-8, hvilket åbner op for nye ruter og fremtidssikrer båden, efterhånden som DC-ladenetværk rulles ud langs kystlinjer.

“Med adgang til DC-hurtigopladere, som nu begynder at dukke op flere steder rundt om i verden, kan du dække helt nye ruter med Candela C-8. Du kan tage fra Sverige til Finland på én dag, eller langs hele den franske riviera på få timer. For et par euro/dollars elektricitet”, siger Gustav Hasselskog.

Leveringen af batteri- og opladningssystemer til en tredjepart, det første for Polestar som el-producent, markerer starten på et bredere påtænkt partnerskab mellem Polestar og Candela.

"At dele vores knowhow om batterier og køretøjsteknik med Candela vil hjælpe os med at nå vores fælles mål om overgangen til en fremtid, hvor alle former for transport er bæredygtige," siger Thomas Ingenlath, CEO Polestar.

Data: Candela C-8, Polestar Power

8,5 meter (28 fod)
2,5 meter 
1700 kg 
8 passagerer
69 kWh batteri (Polestar 2 Standard række enkelt motor)
27 knob (31 mph) fastholdt topfart
Forventet rækkevidde 57 sømil ved 22 knob
Polestar DC opladning, 11 kW 3-faset AC opladning

candela.com/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader