Sommerhavne: På Nyord må byens gæster droppe bilen
Med blot 35 havnepladser og én lille by, hvor gæster ikke må færdes i bil, er Nyord ved Møn noget helt specielt, fortæller Thomas Hyllested Pedersen.
Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne på sommerturen. Her peger 49-årige Thomas Hyllested Pedersen, Mustang 32-sejler fra Nivå, på Nyords havn. En ø med kun 37 indbyggere og et areal på knap fem kvadratkilometer.
Thomas Hyllested Pedersen, hvilken havn er din absolutte favorit på sommerturen?
- Det er Nyord Havn, som jeg i sommers besøgte for første gang ad vandvejen. Nyord er en meget lille ø, som er fredet, med undtagelse af Nyord by og kirkegård. Det er et fantastisk fint sted med en ganske lille by, hvor man som gæst ikke må køre rundt i bil.
Hvad gør Nyord Havn speciel sammenlignet med andre danske havne?
- Den er meget, meget lille. Der er ikke voldsomt mange faciliteter - man kan få et bad, men ikke købe de store ting. Hele øen er et fantastisk flot naturområde, hvor den vestlige del af øen er marker, mens størstedelen af det resterende er et engområde, som også er et fuglereservat. Øen er landfast via en dæmning fra Møn, hvor kun en enkelt bil kan køre af gangen.
- Tidligere har det hovedsagligt været lodser, der har boet på øen, da det førhen har krævet assistance at komme igennem Bøgestrømmen ind til Stege Bugt. Her er ret lavvandet, og Bøgestrømmen er stadig et sted, som kræver mere opmærksomhed end de fleste andre steder.
Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i Nyord Havn?
- Her er en enormt hyggelig og velholdt lille by, som man kan gå en rundtur i. Der en meget lille købmandshandel i en lille træbygning, hvor man kan købe morgenbrød og andre fornødenheder og et lille lodsmuseum, som jeg dog ikke selv har besøg. Midt på den vestlige del af øen er en bakke, hvor man har en flot udsigt over både Bøgestrømmen og Stege Bugt. Jeg var så heldig at besøge øen i slutningen af juli på en dag med perfekt solskin.
Hvis noget skulle forbedres i Nyord Havn, hvad skulle det så være?
- Det er en del af charmen, at det ikke er et sted med mange faciliteter, som restauranter og caféer, så det er ikke et sted, man skal besøge, hvis man forventer den helt store havnefest. Vi ankom først på aftenen og måtte bare smide havnepengene i en postkasse.
- I sommers var her faktisk godt proppet med sejlbåde, men det var heldigvis muligt at finde en plads, da vi ikke fylder så meget i bredden. Prisen var 140 kr. for vores båd på 32 fod, og det er i den billigere ende og altså ikke urimeligt, selvom her ikke er en masse faciliteter.
Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?
- Der er umiddelbart ingen steder, jeg har været og ikke brudt mig om. Der plejer at være styr på tingene, og de fleste steder kan man få bad og en dunk benzin. Vi møder næsten altid andre hjælpsomme sejlere, som gerne giver en hånd, hvis der er behov for det. De fleste steder er det samtidig muligt at komme til, selvom man ikke har booket plads på forhånd – især hvis man fylder under to meter i bredden.
Artikel er tidligere bragt på minbaad.dk.
Nyord Havn:
Havnepladser: 35
Faciliteter: WI-FI, toilet og bad, marinaguide.dk/nyord-havn/faciliteter/
Frihavn: Nej
Havnetakster: 140 kr. (7-12 m)