Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Tidligere OL-guldvinder med Jesper Bank, Thomas Jacobsen, har været Sportschef i mange år. Her ses han i Rio i 2016. Foto: Troels Lykke

Sportschef: Overordnet tilfredsstillende VM i Haag trods dyrt generationsskifte

Med et ungt hold er tre OL-nationsbilletter og en VM-bronzemedalje et godkendt resultat, selvom generationsskiftet kan mærkes på de danske medaljemuligheder. Nacra 17 er endnu ikke udtaget til OL og IQ-foil-surfer Lærke Buhl klarede ikke cuttet. Det mærkes at fx Cenholt, Lübeck og Warrer er væk.

Af Troels Lykke |

En VM-bronzemedalje og tre OL nationskvalifikationer. Det er resultatet af det netop afviklede VM for alle olympiske bådklasser i Haag, Holland.

Et resultat, der overordnet svarer ret præcist til de forventninger, sportschef Thomas Jacobsen rejste til mesterskabet med.

– Som udgangspunkt er Danmark en nation, der skal være med i kampen om medaljer i flere klasser, end vi er i Haag. Det er selvfølgelig ikke optimalt. Men vi har et ungt hold og har siden OL 2020 arbejdet med et generationsskifte på Sejlerlandsholdet, siger han.

– Set i det lys kan vi godt tillade os at være tilfredse med en bronzemedalje og de tre nationspladser.

Manglende ressourcer

Man kunne dog have håbet på, at generationsskiftet var hurtigere gennemført, end det har vist sig at være.

Men gennem de senere år har stort set alle dominerende sejlsportslande lavet et mærkbart gearskifte og oprustet markant, mens Danmark ikke er fulgt trop. Det mærker vi konsekvensen af nu, påpeger han.

– Et generationsskifte gør ondt i en organisation som vores i de her år. Vi ligger og kæmper mod lande, der har et helt andet budget for talentudviklingen, end vi har, og det gør det dyrere og dyrere at vinde medaljer, siger Thomas Jacobsen.

Han peger blandt andet på flere trænerkræfter, som en del af løsningen til et hurtigere generationsskifte. Både i Dansk Sejlunions Elite- og Talentafdeling og i klubberne generelt. Derudover er der brug for flere unge sejlere, som har lyst til at udfordre sig selv på højeste niveau i sporten.

– Hvis man vil noget i international sejlsport og kæmpe på højeste sportslige niveau, så er de olympiske joller i absolut topklasse. Du finder ikke et højere niveau i nogen andre klasser. Det budskab er vi nødt til at formidle skarpere til de unge sejlere. I hvert fald hvis sejlsport fortsat skal være den mest vindende olympiske disciplin i Danmark.

Hård træning venter

Lige nu venter der derfor benhård træning, hvis Danmark skal tilbage i medaljekampen allerede ved næste OL.

– Vi er ikke en nation, der tager til VM eller OL for at være med. Vi er der for at vinde og være med i kampen om medaljer i flere klasser end blot ILCA 6. Derfor skal vi have løftet niveauet bredt set frem mod OL i Paris, siger han.

– Der venter med andre ord hårdt arbejde, hvis vi skal få det til at lykkes allerede næste år, og det er vi selvfølgelig klar på.

Hvad, der skal til, er meget individuelt fra sejler til sejler, pointerer han. Nogle har brug for at få mere ud af manøvretræningen, andre har brug for at komme bedre ud af starten eller en højere topfart.

– VM har været en god mulighed for at finde ind til det, hver enkel sejler har brug for at dygtiggøre sig i. Nu er det bare at klø på, så vi forhåbentligt kan være med der, hvor det er rigtig sjovt.

De næste nationsudtagelser til OL ligger i begyndelsen af 2024 under klassernes EM’er, VM’er og Last Chance regatta i Hyeres.

Nyt system for kvalifikation

Når det kommer til OL-nationspladser, har Danmark i de foregående perioder formået at kvalificere flere sejlere i første hug.

Men denne gang har World Sailing valgt at fordele pladserne anderledes, så der i år var færre OL-billetter på spil ved det store VM end tidligere.

– Det har selvfølgelig spillet en rolle i forhold til, hvor mange OL-billetter vi kommer hjem med. Nogle af sejlerne ville med deres VM-placeringer have haft kvallet i det gamle system. Det satser vi stærkt på lykkes næste år i stedet.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader