Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Som lærling på Walsteds Bådeværft i Gambøt konstruerede Peter Bruun i sin fritid Spækhugger og byggede skabelonen til det første eksemplar i en lade på Thurø. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Kort Nyt
Peter Bruun sejler selv i Sælen, som han stadig bygger. Læs vores interview senere med bådebyggeren og designeren. Fotos: Troels Lykke
Kort Nyt
Kort Nyt

Ny udstilling i Svendborg om Peer og Peter Bruuns klassikere: Det begyndte i en lade på Thurø

Lystsejladsmuseet i Svendborg præsenterer konstruktørerne Peer og Peter Bruuns klassikere som bl.a. Flipper-Jollen, Megin, Spækhugger og Grinde. Journalist Søren Stidsholt Nielsen fortæller om udstillingen, som minbaad.dk også har besøgt i Svendborg. Den er virkelig et besøg værd.

Af Søren Stidsholt Nielsen |

At Svendborg har spillet en betydelig rolle i historien om dansk lystsejlads understreges af den nyåbnede udstilling på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø.

Udstillingens fokus er lystbåde konstrueret af Peer Bruun og sønnen, Peter Bruun. Under titlen “Dansk design til søs” vises plancher, historiske fotos og nye videoer om velkendte bådtyper som bl. a. Spækhugger, Grinde, Flipper-Jolle og Megin.

Navnlig Spækhugger bygget i flere hundrede eksemplarer har sit udspring i det sydfynske. Som lærling på Walsteds Bådeværft i Gambøt konstruerede Peter Bruun i sin fritid Spækhugger og byggede skabelonen til det første eksemplar i en lade på Thurø.

Skabelonen blev brugt som grundlag for en støbeform i glasfiber tilvirket på Ejvinds Plasticjolle- og Bådeværft i Rantzausminde. Senere leverede virksomheden over 300 støbte skrog og dæk til videre klargøring på Bruun-familiens værft Flipper Scow i Nordsjælland.

Renoveret Spækhugger udstilles

I den nye udstilling vises en renoveret udgave af Spækhuggeren DEN 1. Med til succes-historien om Peter Bruuns både hører, at han i denne prototype blev nummer to i Sjælland Rundt i 1969 - kun slået af den firdobbelte OL-guldvinder Paul Elvstrøm.

Som blikfang foran lystsejladsmuseet på Frederiksø er opstillet en fuldt oprigget Spækhugger. Indenfor vises også Peer Bruuns konstruktioner Megin samt Flipper-Jolle. Sidstnævnte blev iøvrigt en verdenssucces bygget i over 5000 eksemplarer.

Spækhugger-træf i juli i Svendborg

I forbindelse med udstillingen arrangerer lystsejladsmuseet i samarbejde med bl. a. Spækhugger-klubben et træf i Svendborg i weekenden 7.-9. juli. 

Michael Petersen fra lystsejladsmuseet håber, at træffet vil samle et stort antal både konstrueret af Peer og Peter Bruun.

Sideløbende med særudstillingen om Peer og Peter Bruuns konstruktioner viser Svendborg Museum udstillingen “På rette vej”. Temaet er  søfartsduddannelsernes historie i Svendborg.

Begge udstillinger har åbent indtil den 17. oktober, og der er fri entré. Lystsejladsmuseet er frivilligt drevet og ikke offentligt støttet, men opfordrer besøgende til at efterlade en skilling i pøsen ved udgangen.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader