Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Der var 8-9 m/sek. Foto: Kenneth Bøggild

15 kilo flæskesteg til 14 Finnjolle-sejlere til Flæske Cup 2023 i Vallensbæk

Malmø-sejler vandt foran Veddelev-sejler i den sociale sejlads, der markerer overgangen til vintertræning for de store sejlere, hvor man godt må veje 0,1 ton.

Af Troels Lykke |

Sejlsæsonen går på held, for nogle betyder det at båden pakkes ned, sætte væk for så til foråret at få den helt store tur. For andre betyder det at træningen på vandet får en lidt anden karakter, tøjet bliver lidt kraftigere, træningen flyttes fra hverdagene til weekenderne, og de aktive sejlere samles i fleets, så flere kan nyde sporten sammen.

I Vallensbæk Sejlklub markeres denne overgang dels ved standerskiftet fra klubbens hvide sommerstander til den lidt mindre røde vinterstander, men også via klubbens årlige afholdelse af Flæske Cup, fortæller Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub.

Sejlere fra Sverige og Tyskland også

Flæske Cup blev i weekenden afviklet med god deltagelse af Finnjolle sejlere fra Danmark, Tyskland og Sverige. Konceptet er gennemprøvet og har vist sin værdi.

Sejlerne møder ind til den helt komplette morgenmad, naturligvis med bacon & æg, og hvad der ellers hører sig til det komplette morgenmåltid.

Til stævnet er kun formidlet en rammebeskrivelse via manage2sail.com, ingen officiel NOR ingen SI. SI aftales med sejlerne på dagen, afhængig af hvilke bådtyper som dukker op. Til årets flæske Cup var det Finnjollerne som styrede.

Vejret var helt klassisk efterår. 8 – 10 m/s fra øst, og slagregn. Det havde blæst kraftigt hele natten så Køge Bugt viste sig fra sin absolut mest ubehagelige side. Stejle høje bølger som konstant slog ind over dækmolen, i havneindløbet stod sø på mellem 1 – 1,5 m, så beslutningen om hvor der skulle sejles var enkel.

Banen blev aftalt til udlæggelse i det store centerhavnsareal, hvor der med de herskende vinde i Danmark kan afvikles sejladser under rimelige forhold. Centerhavnen har tidligere lagt vand til finalesejladser til Finnjollernes DIF-DM og klubbens traditionsrige klubmesterskaber i Match Race, så forholdene er gennemprøvet og virker, specielt når det trykker rigtigt igennem.

På grund af de lidt barske forhold blev sejladser udsat en times tid. For at sikre hurtig afvikling gik Vallensbæk Sejlklubs banecrew dog på vandet til aftalt tid, så banen lå klar, så sejladserne kunne afvikles uden ventetid for sejlerne.

Frisk vind

Fra bane området kom der løbende vind og regn meldinger, så sejlerne blev holdt opdateret. Efter en lille times udsættelse kunne sejladserne sættes i gang, og de 15 kg flæskestege kunne sættes i ovnen.

5 sejladser blev afviklet i 8 - 9 m/s, så stabilt at baneledelsen valgte at sætte Oscar på land, så sejlerne vidste at der var mulighed for fri pump.

Under sejladserne kom der løbende meldinger om flæskestegenes kernetemperatur. Efter ca. 1½ time kom meldingen om at kernetemperaturen nu var ca. 67 grader. Dette var signal om at sejladserne på vandet var forbi, og sejlere og bane crew pakkede sammen og søgte mod slæbestedet.

De 15 kg flæskesteg, til de 14 sejlere og fire officials, blev båret ind og stævnets næste højdepunkt kunne tage sin begyndelse.

Stævnets officielle del blev afsluttet med uddeling af medaljer. I år gik guld til Peter Overup fra Malmø Segelselskab, mens sølv gik til Kasper Sandstrøm, Vedelev Strands Bådelaug.

Som noget helt ekstraordinært, og båret af at der ikke er snærende regler og aftaler, blev det besluttet at bronze skulle gå til den båd som havde brugt mest tid ude på vandet, nemlig de hårde hunde som under stævnets udsættelse havde siddet i den åbne følgebåd og ageret vejrstation, baneudlægger, dommerbåd og måltagningsbåd, nemlig Henrik Borch & Jan Christiansen begge Vallensbæk Sejlklub.

Rationalet var at de ikke kunne få guld eller sølv, da to sejlere havde brugt mindre tid på banen, men så måtte bronze være den rigtige karat for deres ihærdighed som officials på vandet, i det som må siges at have været langt fra behagelige forhold.

Fokus på det sociale

Flæske Cup er tænkt som et stævne med fokus på det sociale, hvor ting aftales iht. hvad der kan lade sig gøre, men på vandet afvikles, som altid i Vallensbæk Sejlklub med maksimalt fokus på det sportslige.

Stævnet afvikles med et minimum af frivillige, og med et absolut minimum af administration inden og under stævnet. Der sejles efter de helt normale kapsejladsregler, men NOR er afløst af et rammeprogram, og SI er afløst af en stævne gennemgang på dagen, ud fra hvad der er muligt.

Det gør stævnet enkelt at arrangere og afvikle, og det gør det enkelt at deltage i stævnet for sejlerne, da der ikke skal læse lange dokumenter, eller forholde sig til specielle finurligheder med henvisninger til specielle afsnit i kapsejladsreglerne.

Flæske Cup afvikles næste gang søndag den 27. oktober 2024.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader