Harboe Cup 2024 var punktum for en travl ILCA-sæson - OL-håb Anna Munch sejrede i ILCA 6 DM
Men der er mange unge talenter på vej i ILCA-klassen. ILCA-far fra Vallensbæk, Kenneth Bøggild, giver rapport fra den olympiske ILCA-klasse, hvor der blev fundet nye danske mestre. 55 IlCA-sejlere deltog. Lørdag var det svært at få både i vandet i hård pålandsvind.
Kenneth Bøggild, skriver fra Harboe Cup i Skælskør:
I weekenden 28. & 29. september 2024 blev det traditionsrige Harboe Cup afviklet. Harboe Cup er, udover et kæmpe ungdomsstævne også ILCA 7 officielle Danmarks Idrætsforbunds Danmarksmesterskab og for ILCA6 piger deres DS Danmarksmesterskab. Udover de to officielle mesterskaber var også ILCA4 stærkt repræsenteret til Harboe Cup.
Vejrudsigten for weekenden havde i dagene inden varslet ganske meget vind, og det skulle holde stik. Der stod konstant 12 m/s fra vest med pust på +15 m/s indover baneområdet om lørdagen.
Umuligt at få joller på vandet
Forhold som sejlerne måske godt kunne håndtere. Men qua at der til Harboe Cup er søsætning fra stranden, så gjorde vestenvinden det helt umuligt for sejlerne at få jollerne i vandet, på grund af de kæmpestore bølger som vaskede ind over stranden.
Baneledelsen startede med fire timers udsættelse, men efter blot to timer traf baneledelsen den kompetente beslutning at afblæse alle sejladserne for baneområderne udfor Kobæk Strand. For ILCA-sejlerne betød det at de fortrak fra strandområdet i grupper og samledes i hytterne til almindelig socialt samvær.
Herlig vindforhold søndag
Søndag var forholdene helt anderledes herlige. Termometeret viste efterår, men med sol og 6 – 7 m/s, som skulle aftage i løbet af dagen, ja så var det bare om at komme på vandet og få afviklet nogle sejladser.
Og det skete også, baneledelse havde rykket starttidspunktet frem til kl. 09:30 for ILCA6 & ILCA7, ikke superpopulært, men dog en fornuftig beslutning med tanke på den aflyste første dag, og med en vejrudsigt som sagde aftagende til knap sejlbart efter kl. 15:00.
På baneområdet blev de 55 ILCA sejlere, fordelt på 14 ILCA4, 29 ILCA6 og 12 ILCA7 sejlere mødt af noget nær perfekte forhold. 6 - 7 m/s fra sådan ca. vest.
Baneledelsen fik sat sejladserne i gang, de første starter med kun ILCA6 og ILCA7 på baneområdet, da disse to klasser havde tidlig start. Senere dukkede også ILCA4, Europajollerne & 29er op, som ligeledes skulle afvikle deres sejladser på samme baneområde
Lumsk strøm fra nordvest
Ned over banen rendte en lidt lumsk strøm fra N/V som, specielt ved de første mærkerundinger skabet lidt kaos ved topmærket. Men efter specielt første topmærkerundinger i første sejlads var overstået, så var sejlerne klar over strøm problematikken, og de efterfølgende mærkerundinger forløb uden kaos.
Baneledelsen valgte efter første sejlads at starte ILCA7 og ILCA4 i samme start, en beslutning som specielt for ILCA4 sejlerne ikke var optimal. For ILCA7 sejlerne som kæmpede om de officielle Danmarks Idrætsforbundsmesterskabs medaljer var dette også for dem en kontroversiel beslutning.
Mange starter
Der var ingen tvivl om at banelederen havde fokus på at få afviklet så mange sejladser som muligt. Så starterne blev sat i gang som perler på en snor, nogle starter kom afsted med en del på banesiden, men kun ganske få identificeret som for tidligt startende.
Ligeledes var fokus også på effektiv mærke håndtering, så mærker blev hastigt rykket rundt, enkelte gange uden signalering.
Specielt i ILCA6 sejlerne sidste sejlads trak banelederen det så langt som han kunne, ved at topmærket fortsat blev sejlet rundt, da sejlerne var ca. 2/3 dele oppe af første opkryds, for enkelte sejlerne betød det at den oprindelige layline, hvor mærket lå ved starten, nu var flyttet så sejlerne nu lå over layline.
Som varslet så døde vinden, og det så hastigt at den sejlads som var skudt i gang for ILCA6 sejlerne med stabile 3 - 4 m/s, var faldet til 1 – 2 m/s ved første topmærkerunding. Helt fornuftigt afkortede banelederen banen, så ILCA6 sejlerne blev taget i mål ved første bundmærke.
OL-medaljehåb tog guld i ILCA6
For ILCA7 blev resultatet efter deres afviklede fem sejladser at Andreas Krabbe-Christensen KDY vinder DIF-DM guld, Mark Hestbæk VSK/HS sølv, og Nikolaj Borch Bronze. Hos ILCA6 piger hvor der blev sejlet om DS-DM var det med Anna Munch, Kaløvig Bådelaug til guld, Annelie Friis Jensen, Fredericia Sejlklub sølv og Frederikke Nissen Fredericia Sejlklub til bronze.
For ILCA4 blev resultatet Sebastian Dahlgaad Fredericia Sejlklub førstepadsen, Astrid Hedegaard anden pladsen og Holger Junge Faaborg Sejlklub på tredje pladsen.
For ILCA6 samlet var det Anna Munch som vinder stævnet med Mads Wegner, Egå Sejlklub nr. andenpladsen og Peter Selko, Hellerup Sejlklub på tredje pladsen.
DS camp i Aarhus i uge 42
En lang stævne sæson er nu forbi, det betyder dog ikke at ILCA sejlerne pakker jollerne sammen. Allerede i U42 er der fælles aktiviteter til den årlige DS camp i Aarhus Internationale Sejlsportscenter.
Ydermere er efterårets første camp, i Egå den 9. & 10 november allerede planlagt og åben for tilmelding, så ILCA-sæsonen er så langt fra forbi.