Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
650 sejlskibsfolk fordelt på over 50 fartøjer sejler med i årets Fyn Rundt for Bevaringsværdige sejlskibe en lille uge sidst i juli. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Årets Fyn Rundt: Nationalmuseets motorløse galease Anna Møller sejler med

Den totalrenoverede galease og over 50 andre sejlskibe anløber Bogense, Fredericia, Assens, Haderslev, Faaborg og Svendborg. Fyn Rundt finder sted 21.-26. juli med start i Bogense og målgang og fest i Svendborg. Du kan booke billet til en etape eller en uge. 

Af Søren Stidsholt Nielsen |

Hun er den helt ægte vare. Som det eneste fartøj uden hjælpemotor sejler den total-renoverede galease Anna Møller af Svendborg med i sommerens største danske sejlskibstræf, Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe.

De øvrige Fyn Rundt-sejlskibe kan benytte hjælpemotor ved havnemanøvrer og til og fra kapsejlads-banen. Denne mulighed har den 118 årige galease ikke. Skibets ejer, Nationalmuseet har valgt, at deres Anna Møller skal fremtræde så oprindelig som muligt. Dvs. uden anden drivkraft end vind.

- Det giver selvfølgelig nogle ekstra udfordringer, forklarer Anna Møllers skipper,  Martin Andersen fra Nationalmuseet i Holbæk:

- Hvis der ellers er plads og luft, kan vi gå for sejl ind og ud af havnene og ud til starten. Hvis det ikke er muligt, kan vi få hjælp fra Bonavista, en gummibåd eller et andet fartøj.  

Opdelt i klasser

Fyn Rundt finder sted 21.-26. juli. Under den afslappede dyst til søs er skibene efter størrelse opdelt i klasser. Hver dag kæmpes kammeratligt på en etape udlagt efter vejr- og vindforhold. 

Træskibs-træffet sejles i 2024 på 42. sæson. I år deltager over et halvt hundrede sejlskibe.

- Vi er meget tilfredse. Tilslutningen er fin. Vi glæder os til dysterne til søs og til festlige anløb i havnene på Fyn og i Jylland, siger stævneleder Jan Jay Brun Jensen, Svendborg.

Fyn Rundts største skibe er tremasterne Fylla af Svendborg, det tidligere fyrskib Den Store Bjørn af Kolding og Northern Grace fra Aarhus. Klar ved startlinjerne ligger også fx. Nationalmuseets Marstal-skonnert Bonavista og Danmarks ældste sejlførende træskib, jagten Jensine fra Haderslev. Fra Tyskland kommer bl.a. lodsbåden Atalanta, og fra Sverige redningsskøjten Astrid Finne samt den Svendborg-byggede skonnert Atene.

Starter i Bogense og slutter i Svendborg

I år samles Fyn Rundt-skibene i Bogense i weekenden 20.-21. juli. Første start går fra Bogense mandag morgen. Målet er ud for Fredericia. Tirsdags-etapen går til Assens. Onsdagens sejlads slutter i Haderslev. Torsdag morgen lægges kursen mod Faaborg. Fyn Rundts sidste anløb er Svendborg. Her venter sejler-middag og præmie-fest fredag aften.

I alle havne er der rigget op til maritim folkefest. Ved ankomsten midt på eftermiddagen bliver sejlskibene budt velkommen af et talstærkt publikum. Skibenes historie tilsat anekdoter fortælles pr. højtaler af den rutinerede sejlskipper Mark Ambech, Marstal.

På mange af Fyn Rundt-sejlskibene er det muligt at booke billet til en etape - eller til hele ugen. 

- Alle kan sejle med og opleve et enestående fællesskab, maritim stemning og aktiv ferie. Og vi keder os heller ikke i havnene, lyder det fra stævneleder Jan Jay Brun Jensen. 

Læs mere: fyn-rundt.dk/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader