Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Efter en omgang bundmaling fra AkzoNobel. Foto: PR-foto
Kort Nyt
Her er bådens bund før. Foto: AkzoNobel
Kort Nyt
Alle kanter af bunden er ren med bundmalingen. Foto: AkzoNobel
Kort Nyt
Bundmalingen B-Free Explore viser vilde resultater. Foto: AkzoNobel

Bådebygger øger hastigheden på motorbåd med fire knob med AkzoNobels bæredygtige B-Free Explore

På sine 23 og 38 fods motorbåde bruger norske Jørgen Gudem AkzoNobels B-Free Explore på skroget. En maling, der hører til de nye, moderne og bæredygtige malinger.

Af Troels Lykke |

Der skal kun bruges ét ord for at beskrive B-Free Explore's præstation - nemlig "utrolig" .

Det fortæller en smilende Jørgen Gudem i en pressemeddelse fra AkzoNobel, der står bag malingen. Gudem, der er femte generation af bådbyggere, søgte en mere bæredygtig måde at pleje sine fartøjer på for at hjælpe med at fremtidssikre de smukke norske fjorde, han sejler i. Så da han hørte om det globale coatingselskab AkzoNobels International B-Free Explore, kunne han ikke vente med at prøve det. 

Blev født ind i den maritime verden

Jørgen Gudem blev født ind i bådindustrien og fulgte i sin fars fodspor for at blive kaptajn og ejer nu et rejseselskab og forhandler Gudem Maritime, hvor han tilbyder sightseeingture i den fantastiske Oslofjord samt reparation og salg af lystbåde.

Men muslinger og amerikanske østersskaller er blevet et stigende problem på hans lystbådes skrog. De klæber sig fast og øger modstanden og brændstofforbruget.

Desuden er kaptajnen bevidst om sit ansvar for at minimere påvirkningen på det maritime økosystem, så han begyndte at ledte efter et produkt til foulingkontrol med bedre miljømæssige referencer:

- Der har været et voksende fokus fra samfundet for at hjælpe miljøet langs kysterne, og det er et vigtigt bidrag til at sikre fjordenes overlevelse, fortæller Jørgen Gudem til AkzoNobel. 

Firmaet har fokus på miljøet

B-Free Explore fra International er en biocidfri, foul-release-teknologi til brug på bådens skrog og blev lanceret i efteråret 2022 som en del af en bæredygtig løsning for bådfolk, der ønsker at reducere deres påvirkning på miljøet.

Det er et produkt, der kan bruges som et alternativ for bådfolk i områder med skiftende reguleringsbegrænsninger for traditionelle foulingkontrolprodukter. Dens specielle udvikling med en unik foul release-polymer-teknologi resulterer i et ekstraordinært glat skrog.

Denne kontrollerede fouling forhindrer mikroorganismer som muslinger, slim og alger i at danne stærke bindinger med undersiden af båden - og skulle der alligevel være nogen, der klæber, kan de let tørres af med hånden eller vandstrålen.

Resultatet er en reduktion af modstand, hvilket sparer brændstof, forbedrer skroget effektivitet og bådydelse. Jørgen Gudem anvendte først produkt på sin 23-fods Kaasbøll med en 250 Mercury påhængsmotor i 2022 og derefter sin Nimbus Commander 38 sidste september.

- Jeg kom aldrig over 26 knob i den større båd, selv når den var ren, men efter vi påførte B-Free Explore, nåede jeg 30. Fire knob på en stor båd er næsten utroligt, forklarer Jørgen Gudem og fortsætter:

- Med en cruisingfart på 20 knob er det næsten 14 liter mindre brændstofforbrug i timen, så det er en stor forskel. Det ser godt ud, og sejloplevelsen er bedre, fordi der er meget mindre støj fra skroget. Så er der bonus med den ekstra hastighed og lavere forbrug. Det er en fantastisk følelse at vide, at alt under vandet nu er 100 procent, beretter han. 

B-Free Explore-systemet er velegnet til alle typer og størrelser af både, herunder aluminium, GRP, stål og træ. Det kan påføres på nye skrog eller direkte på eksisterende antifouling uden behov for fjernelse af den tidligere antifouling-belægning. Da Jørgen Gudem bliver spurgt om, hvordan B-Free Explore sammenligner sig med rivaliserende foulingkontrolprodukter, forklarer han:

- Det er næsten som æbler og bananer, det er en enorm forskel. Jeg er virkelig glad, for det har gjort både min båd og oplevelsen så meget bedre.

For mere information om B-Free Explore, klik her.

Om AkzoNobel

Siden 1792 har AkzoNobel leveret innovative malinger og coatings, der hjælper med at farve folks liv og beskytte det, der betyder mest.

Firmaets portefølje af mærker - herunder Dulux, International, Sikkens og Interpon - er betroet af kunder over hele verden. AkzoNobel er aktive i mere end 150 lande og bruger deres ekspertise til at opretholde og forbedre hverdagens produkter. Det gør de, fordi de tror, at enhver overflade er en mulighed.

For mere information, besøg  www.akzonobel.com

Motor
content-loader
content-loader
content-loader