Gå til hoved-indhold
Udstyr
Man øger batteriets levetid ved at holde det opladet gennem sæsonen, men de kan sagtens stå i båden over vinteren, eller et køligt sted hjemme. Frostvejr klarer de også, blot de er fuldt opladet. Foto: Thomas Hallstein

Batterier kan blive i båden om vinteren, men lad dem helt op først

Tunge batterier kan overvintre i båden - Men lad dem helt op først, og afmonter så plus fra batteriet. Rengør omkring plus-minus poler for at undgå fugt og dermed afledning af kapaciteten, fortæller Hellers el-ekspert Bjarne Gertsen, der selv har sat et solpanel til sine batterier om vinteren.

Af Troels Lykke |

Opbevaring af batterier om vinteren er der sagt meget om i maritime kredse.

- Men lad blot batterier blive i båden, men lad dem helt op først, og afmonter så plus fra batteriet, lyder det fra el-ekspert Bjarne Gertsen fra den maritime butik Hellers.dk i Kastrup.

Mange har sikkert ødelagt deres batterier, det har jeg selv gjort på min Drabant 24, fordi jeg ikke har ladet batteriet fuldt op inden vinteren satte ind.

- Men heldigvis behøver man ikke slæbe sine batterier med hjem fra båden, de kan sagtens sidde i båden. Frostvejr klarer batterierne også, hvis de er fuldt opladet inden vinteren, og man skal huske at tage pluspolerne af, så de ikke aflades over vinteren . Det afmonterede batteri mister ca. tre procent i selvafladning gennem en vinter så det er ikke et problem, siger Bjarne Geertsen, der selv lader sine batterier stå vinteren over i sin Dufour.

Aflades helt i bund er det slut med batteriet

Man skal tage det alvorligt med at lade batteriet op inden vinteren. For hvis batteriet aflades helt i bund, vil almindelige lader ikke kunne genstarte batterierne, og så kan de være færdige den kapacitet tilbage, siger Bjarne Geertsen

Selv supplerer han gennem vinteren med et løst solpanel, som han binder på bådens søgelænder, og holder batterierne fuldt opladet gennem vinteren.

Brug også solpanel, så er batterier fuldt opladet vinteren over

- Du kan som mig også montere et 30-50w solpanel der holder batterierne fuldt opladet vinteren over. og dermed undgå at skulle afmontere kabler fra batteriets plus. Det er en forudsætning at der ikke er forbrug fra batteriet, og solpanelet har fri adgang til den sparsomme sol vinteren over, siger Hellers el-ekspert, Bjarne Geertsen.

- Du kan købe et 50 watt solpanel og en solcellelader til at vedligeholde dit batteri fra cirka 1.000 kr., og man skal huske at afbryde hovedafbryderen. Jeg bruger også solpanelet om sommeren, så jeg kan placere det der hvor solen står kraftigst og med den rigtige vinkel mod solen, siger Bjarne Geertsen fra Hellers.

Læs mere: hellers.dk/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader