Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Her ses Søren Dulong Andreasen da han vandt VM i Contender i Kerteminde i 2023. Foto: Sailing.pics
Kapsejlads
VM i 2023 i Contender. Foto: Sailingpics

Contender: Jolleklassen med den bredeste målgruppe

…og nej, vi taler ikke om bredde som i mål om livet, men hvad er det ved Contenderjollen, der gør at den sejles af alt fra teenagere til 70-årige af alle køn? Jon Møgelhøj, formand for Dansk Contender Association, DCA, forklarer - Armbrust skal forsvare dobbelt EM-titel og Dulong VM-titel i 2025.

 

Af Troels Lykke |

Jon Møgelhøj, formand for Dansk Contender Association, DCA, fortæller:

Contenderjollen er ikke en ny konstruktion, men en båd tegnet i 1968 af Ben Lexcen (ja, ham bag de australske både til Americas Cup). Den sejles i det meste af verden, men de helt store felter skal findes i Tyskland, Italien og Australien. 

Sidste år blev VM afholdt i Danmark. Her var der 120 joller på startlinjen, hvor der alene i den danske lejr var et aldersspænd fra 19 år til 69 år – og kiggede man på hele feltet trak et par englændere denne aldersrekord endnu højere op.
 
Så hvad får en 19-årig til at sejle til stævner med folk som er 50 år ældre end en selv? 

Først og fremmest er der jollens sejlegenskaber. For når man sejler en-mands-jolle, så er det dig med alle beslutningerne om hvordan jollen skal sejles og hvilken taktik der skal lægges.

Når man samtidig står i trapez og styrer det hele selv, så har man altid fornemmelsen af at rykke sig i sine sejlerevner.

Selv når man ”har lært at sejle jollen”, så er der mere at lære og mere at blive bedre til. Om det så er de sidste detaljer i trim eller hvordan man presser jollen til at rykke sig hurtigere i de to ekstra sekundmeter end sidst, man var ude i blæsevejr, så er det en stadig fornemmelse og fascination af at man konstant kan blive bedre og rykke sig. 

Men at være mand-mod-havet-oplevelsen er naturligvis ikke det hele. I Dansk Contender Klub gør vi meget ud af at selvom vi måske nok ligge alene i hver jolle, så skal det sociale dyrkes.

At tage til stævne, træningssamling eller aftensejlads skal være hyggeligt. Et godt eksempel på det er det traditionsrige Sail Extreme i Kerteminde, hvor der altid arrangeres et grillarrangement lørdag aften for alle contendersejlere (og hvad de har med af familier til stævnerne – hvilket jo med dette aldersspænd kan være alt fra børn til forældre). 

Den føromtalte 19-årige dansker ved VM sidste år var aarhusianske Christoffer Zahle Astrup, som netop er blevet student og er på sin anden sæson i jollen, hvor han efter et efterskoleophold med fokus på jollesejlads fik øjnene op for at sejlads i trapez kunne noget for ham.

Sejlegenskaber er tiltalende

Christoffer siger selv, at netop sejlegenskaberne var tiltalende: ”Det blev contenderen, fordi der er fokus på både teknik og strategi. Man skal ikke kun sejle hurtigt som i en foilende jolle. Desuden er det en moderne båd i den forstand at udstyret har fulgt med, så som mast og bom i kulfiber”. 

Også det nævnte sociale var vigtigt for valget af jollen. ”Det var vigtigt, at der var en aktiv klasse og at man kunne få en jolle til fornuftige penge.” Contenderklubben har en række klubjoller, så man kan prøve jollen, hvilket Christoffer også prøvede: ”Det var også nemt at komme i gang, for i både Aarhus og Egå fik jeg prøveture”.

Vi samler ikke altid 120 både i Danmark, som VM sidste år, men vi har stadig nogle gode stævner i Danmark, og med store felter lige syd for grænsen, skal man ikke langt for at få god konkurrence – uanset om man kæmper om medaljer eller man ligger længere nede i feltet.

185 både på Comosøen i 2013

Jeg har selv et stykke til medaljepladserne, men har altid haft et par gode konkurrenter, som man kan ligge og sejle mod.

Det største contenderstævne nogensinde var VM på Comosøen i 2013, hvor 185 både havde fundet vej til Italien, men næste år er der mulighed for at dette bliver slået, når der igen skal sejles VM i Italien – denne gang på Gardasøen – og allerede nu har australierne meldt ud, at der vil komme flere derfra end de nogensinde har sendt til Europa. 

Dansker skal forsvare EM-titel i Schweiz

Fremadrettet er der en del spændende stævner set med danske briller: Her i slutningen af august skal Jesper Armbrust fra Aabenraa forsvare sin dobbelte EM-titel, når der skal sejles på Silvaplana-søen ved St. Moritz i Schweiz.

Og vi har også en dobbelt verdensmester fra Danmark i Søren Dulong Andreasen fra Hellerup, som skal forsvare sin titel til vinter, når næste VM sejles i den Mexicanske Golf ud fra Pensacola i Florida, USA. Derudover er der DM-medaljer på højkant i Hellerup til oktober. 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader