Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
X-99eren fra Kerteminde smed masten, da bolt til luv undervant røg af. Foto: Jesper Olsen
Kapsejlads
H-båd knækkede mast i sejladsen. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads
Kapsejlads
Denne Folkebåd Reliance, med Cecilie Hansen fra Ærøskøbing Sejlklub, vandt DH overalt på lille bane.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Flemming Palm var næstbedst efter DH på lille bane i sin ScanKap 99.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
XP 44 sejler Henrik V. Jørgensen fra Rungsted udgik efter ødelagt storsejl.

Elliot 35 første kølbåd i mål på 20 timer i Classic Fyn Rundt - 66 både udgik - X-99er knækker mast og sejler ryger i vandet

Hurtigste båd rundt om Fyn var en Dragonfly 40C med Jens Thuesen i sejltiden 19 timer og 55 minutter. En vindbyge på 22 m/sek. gav store udfordringer i sejladsen. Hurtigst på DH-mål på lille bane var Folkebåden Reliance med Cecilie Hansen i sejltiden 29 timer og 45 minutter. Se galleri.

Af Troels Lykke |

Nærmest pludseligt kom der en storm på 22 m/sek. på Nordfyn mellem Fynshoved og Æbelø for Classic Fyn Rundt-bådene. Især turfeltet blev udfordret, eksempelvis knækkede masten på en H-båd, men også på en lokal X-99'er fra Kerteminde Sejlklub, erfarer Minbaad.dk.

Undervantet gik, mens X-99'eren Xandrine krydsede mod Æbelø i hård vind. Bolten, der holdt undervantet, gik løs, og så kollapsede masten, vurderer ejer Jesper Olsen, som Minbaad.dk har talt med i dag. En sejler røg med i vandet, da han skulle bjærge storsejlet på den knækkede mast.

- Der var lige ti sekunder, hvor vi ikke havde kontakt med gasten, men det gik godt, og han kom op i båden, forklarer Jesper Olsen, der i en senere artikel vil forklare yderligere om hændelsesforløbet. X-99'eren ligger nu i Kerteminde uden mast.

Mange søgte nødhavn efter vind på 22 m/sek.

Man kan på se TracTrac, at en del både vendte om mod Kerteminde, mens nogle gik i nødhavn på Fynshoved. Søredningstjenesten i Kerteminde havde nok at se til, fortæller stævnleder Jesper Stockholm fra Kerteminde Sejlklub.

Stævnets PR-mand, Flemming Palm, var anden båd efter DH i sin ScanKap 99 på lille bane. Han beretter, at det var en fin sejlads, men at der var pænt meget vind. Der udgik da også 66 både ud af de 123 tilmeldte i sejladsen, der i år fejrer 90 års jubilæum.

- Det var helt klart på Nordfyn, at sejlerne, især skolesejlerne, blev udfordret. Man så, at de fleste både vendte om, pludselig kom stormen på 22 m/sek. Det var voldsomt for mange, selvom den kun varede i 15 minutter.

- Fra Fynshoved kunne bådene holde Æbelø oppe, og derfra var det kryds til Lillebælt. Fra Lillebælt var det bidevind til Lyø og derfra halvvind til Svendborgsund. Fra Thurø Rev-bøjen var det plat læns op til Storebæltsbroen. Vi satte ikke spiler i 10-12 m/sek. men spilede fokken og loggede op til 10,7 knob, forklarer Flemming Palm til Minbaad.dk.

Holdet vandt deres løb og blev toer efter DH overalt på lille bane efter Folkebåden Reliance med Cecilie Hansen fra Ærøskøbing Sejlklub.  Folkebåden sejlede rundt på 29 timer og 45 minutter på en bane, der var fem sømil kortere end andre både med master, der stikker mere end 15 meter. Den fem sømil kortere bane gik under Vestbroen.

Succes med lavbroen

Flemming Palm, der er med til at arrangere Classic Fyn Rundt, er positiv omkring den nye ændring:

- At sejlere gik under lavbroen var en succes, det synes jeg, du sparer fem sømil. Tror, alle var glade for det. Vi var i hvert fald på vores ScanKap 99, siger Palm.

Første båd i mål var en Dragonfly 40C, Flying Dragon, med Jens Thuesen i sejltiden 19.55.27, mens hurtigste kølbåd blev en Elliot 35, Palby Marine, med skipper Sofus Pedersen i sejltiden 20.04.02.

At det ikke blev til ny rekord skyldes blandt andet, at der var meget modstrøm i Lillebælt og meget lidt vind, da der blev sejlet bagbord rundt om Fyn.

Se, hvordan bådene sejlede på TracTrac.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader