Find sporene efter et dragehoved - besøg Vikingeskibsmuseet i vinterferien
I vinterferien kan man komme helt tæt på krigsskibet Skuldelev 5 i Vikingeskibshallen i Roskilde, når museet dyrker skibets detaljer. Det er nemlig især i detaljerne, at vi kan fravriste skibene deres hemmeligheder og finurlige historier.
Et lille bræt af træ med et hul igennem. Det ser ikke ud af meget, men det er et af de bedste redskaber til at skærpe fokus og opdage nogle af de historier og hemmeligheder, som vikingeskibene gemmer på. Vikingemuseet inviterer til en spænende vinterferie for familien og dig der gerne vil komme tæt på et vikinge krigsskib.
Med brættet op foran ansigtet bliver udsynet til vikingernes krigsskib Skuldelev 5 begrænset, og I kan nu kun se en brøkdel af skibet. Her bliver jeres opmærksomhed helt skarp og øjet finder nye forbindelser.
Sporene efter et dragehoved
Enderne på et vikingeskib hedder stævne. Vi ved, at vikingerne nogle gange satte et dragehoved fast på forstævnen – særligt på krigsskibe.
Krigsskibet Skuldelev 5 har ligget 900 år på bunden af Roskilde Fjord, og det er ikke alle dele, der blev fundet, da arkæologerne gravede skibet ud af mudderet i starten af 1960’erne. De fandt for eksempel ikke noget dragehoved. Men vi tror, at der har været et, for der er spor efter det på den forreste stævn.
Med det lille bræt foran ansigtet og et skærpet fokus på skibets detaljer, kan I prøve at finde de to små huller allerøverst på stævnen. Måske er det her vikingerne satte et dragehoved fast inden de drog ud på havet med sværdene rettet mod deres fjender?
Når først I har fundet sporene, så er det kun fantasien, der sætter grænserne for, hvordan I forestiller jer, at dragehovedet så ud.
Mønstre fra fortiden
Det lille krigsskib Skuldelev 5 er det eneste skib på hele Vikingeskibsmuseet med et kunstnerisk motiv udskåret i tømmeret.
For 1000 år siden har en billedskærer, en bådebygger eller en vikingekriger skåret et mønster i en af de øverste planker (også kaldet bord).
Det er kun en lille del af mønsteret, vi kan se på en af plankerne, og vi må derfor forestille os, hvordan det er fortsat hen over skibets side.
Måske kan I finde det lille mønster og give et bud på, hvad det forestiller. Er det en blomsterstilk eller måske en dragehale?
Se krigsskibet genopstå til sommer
Når I har kigget nærmere på det lille krigsskib gennem dets detaljer, så er det nemmere at forestille sig, hvordan det har kunnet se ud, da det sejlede på havet for 1000 år siden.
Lige netop krigsskibet Skuldelev 5 er det skib, som vikingeskibsmuseets bådebyggere, skibseksperter og eksperimentalarkæologer er i gang med at genskabe på bådeværftet.
Til maj genoptager bådebyggerne arbejdet med at skabe skibets skrog og hugge plankerne til en ad gangen med økser og værktøj, som vi regner med, at vikingerne brugte til at bygge skibene med.
Besøger du museet igen i løbet af sommeren kan du følge med i arkæologernes, skibseksperternes og bådebyggernes arbejde med at genskabe det lille krigsskib fra Vikingeskibshallen.
Aktiviteter på Vikingeskibsmuseet i vinterferien uge 7 og 8
Hallen:
11.00: Rundvisning i hallen (ENG)
11.30: Familierundvisning - Tag med på handelstogt
13.00: Rundvisning i hallen (DA)
13.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5
14.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5
Marinarkæologernes Værksted:
11.00: Workshop i marinarkæologernes værksted
12.30: Workshop i marinarkæologernes værksted
Børneworkshop ved det lille krigsskib Skuldelev 5
Vinterferiens uge 7 & 8
Hver dag kl. 13.30 & kl. 14.30