Gå til hoved-indhold
Test
Northman 1050 Trawleren er en hyggelig båd med masser af plads, selvom den kun er ti meter lang. Bemærk den lille badeplatform, der vippes ud i styrbord side. PR-foto
Test
Båden på lidt over 5 tons planer akkurat, men vi synes bedre om at sejle 8-10 knob i Northman 1050 Trawleren. PR-foto
Test
Test
Motorbaadsnyt.dk testede båden i juli 2023 ud for Gdynia, der ligger lige ved Gdansk. Foto: Alfred Bor
Test
Og med opvaskemaskine. Foto: Troels Lykke
Test
Test

Vi tester prisbillig polsk Northman 1050 Trawler med masser af plads - kan bruges året rundt

Cockpit og salon er i ét niveau på den polske båd, der er med vældig fin finish, som polakkerne er kendt for. Vi sejlede 19 knob på toppen med en 320 hk Yanmar-motor og kommer akkurat op at plane, mens båden også sejler fint omkring 8-12 knob. Med en 370 hk motor planer den høje Northman 1050 Trawler.

Af Troels Lykke |

Værftet i Polen, hvor Northman 1050 bygges, har 160 ansatte. Værftet, der også bygger de kendte Maxus-sejlbåde, fremstiller næsten alt til deres egne både. De står selv for træarbejde, rustfri stål, madrasser, forme, skrog og meget andet.

Omdrejningspunktet er kvalitet og pris, lyder det fra værftets chef, Jakub Grzeszuk, da Motorbaadsnyt.dk møder ham under testen ud for den maritime by, Gdynia, der ligger lige nord for Gdansk, ud til Østersøen:

- Vi bruger også CNC-fræsere, så vi på den måde kan holde prisen nede og kan styre, at tingene bliver præcise. Vi bygger 250 motor- og sejlbåde om året. Vi har bygget både siden 1995, og denne Northman 1050 Trawler er den største båd, vi har produceret. Den tager os kun fem uger at bygge, derfor kan vi holde prisen attraktiv, siger Jakub Grzeszuk til Motorbaadsnyt.dk.

Northman 1050 Trawler er en herlig båd, hvis man ønsker plads og 360 graders udsyn. Det er ikke en båd, hvori man jagter sejlglæden, hvis det skal gå stærkt. For med en 320 hk Yanmar kom vi kun lige op at plane med 19 knob - du kan dog også vælge en motor med 370 hk, hvis du ønsker mere fartoverskud.

8-10 knob er rigeligt

Stærkt kan man sejle, hvis man har travlt, men båden cruiser langt bedre og med mindre motorstøj med 8-10 knob. Man kan også vælge en motor helt ned til 57 hk, men for Motorbaadsnyt.dk vil 150 hk være rigeligt. Det handler ikke om at plane, men om at have en fin, rolig hastighed uden larm. Du kan også vælge at få båden med ren el-motor.

Motorbaadsnyt.dk sad fint ved rattet. Udsynet er fint, dog ser man trappen, der går op til flybridgen. Den er lidt udsædvanligt placeret foran frontruden, men det går fint an.

For mange handler sejlads ikke blot om at komme hurtigt i land igen på den polske trawler-lignende båd. Både, der er praktiske med masser af plads, fordi designet er lidt kantet, og der er en mindre flybridge, hvor man en sommerdag også kan styre båden, hvis man vælger båden apteret med dette. Fra flybridgen kan man tage sol eller blot nyde panoramaudsigten.

Masser af naturligt lys

Faktisk kan man bo i denne båd året rundt, da cockpittet med lækkert Flexiteak let lukkes til med en skydeglasdør, der deles i tre, når den foldes sammen. Så er det bare med at tænde oliefyret.

Båden fås med enten fire eller fem køjer. Den bedste køje er forkahytten, der er fin lys og med masser af skabe. 

Northman 1050 Trawlerens store vinduespartier giver masser af naturligt lys ombord. Cockpittet bliver til en åben lounge, når sideterrasserne og dørene til agterdækket åbnes for optimalt at nyde kvalitetstid og festlige aftener ombord. Styrbord fribord kan foldes ud og dermed give en lille badeplatform. Der findes også en agterbadeplatform, hvor man desuden kan skubbe agterbænken ud, så der gives mere plads i cockpittet. En smart løsning.

Konklusion: Høj, men herlig turbåd

Northman 1050 Trawler var en positiv overraskelse. Bådens løsninger og indretning holder bestemt. Samtidig er bådens finish i top, som den er det på de fleste poske både. Polakkerne er verdenskendte for deres glasfiberarbejde, derfor får verdens største bådværfter som Jeanneau og Beneteau bygget deres både netop i Polen.

Båden sejler fint. Det er ikke ophidsende sejlads, men den cruiser dejligt roligt og er i stabil i vandet. Prisen holdes desuden under to millioner kroner, så du får meget for plads for pengene. 

Northman 1050 Trawler

Længde: 9,80 m
Bredde: 3,40 m
Dybgang: 0,85 m
Vægt: 5800 kg
CE-kategori: B
Skrogmateriale: Polyester
Standard: Flybridge
Fås også: Som el-båd
Motor under test: 320 hk Yanmar-motor
Motor fås fra: 57 hk til 370 hk Yanmar-motor
Pris: Fra 1,875 mio. kr.
Værft og forhandler: https://northman.pl/en/1050-trawler/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader