Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

27 m/sek. sender massevis af store sejl- og motorbåde på grund ved Middelhavsøen Formentera - nye oplysninger

Et stort tordenvejr, kendt som en DANA, har med 27 m/sek., forårsaget skade på flere store yachts, herunder den 30,48 meter lange og 4 mio. euro dyre Wally-sejlbåd, 'Wally Love', ved havnen i La Savina på øen Formentera, der ligger syd for Ibiza. Se flere videoer. Opdateret 16.8. kl. 12.14.

 

Af Troels Lykke |

Formentera Island, der ligger syd for Ibiza i Middelhavet, er ramt af en voldsom storm på op til 27 m/sek., hvilket har skabt kæmpe bølger, der der har kastet en del både ind på land og skabt skader for kæmpe millionbeløb.

Ifølge den spanske stats meteorologiske agentur (Aemet) har tordenvejret set kraftige vindstød på over 100 kilometer i timen. Videoer og billeder, der er lagt ud af øjenvidner online, viser adskillige både, der driver på klipperne i La Savina.

En DANA er et udtryk, der bruges i Spanien til at beskrive et koldt temperaturfald, som skaber en kraftig nedbør i et område.

DANA står for Depresión Aislada en Niveles Altos. Se reel-video med sejlbåde i kæmpe udfordinger.

Vinden vendte pludselig - gav kæmpe problemer

Michael Sørensen, der ofte er i området med sin turbåd, forklarer på minbaad.dks facebook-side:

Bådene lå i forventet beskyttet bugt, for en meldt nordøst vind på 8-12m/s og var måske i gang med morgenkaffen, da der på få minutter pludselig var 25-27m/s fra sydvest.

Ankrene var for en del, sikkert sat i NØ retning og med 30-40m kæde trukket ud i SV retning. Så da det hele vender så pludseligt, flås ankeret op og inden det når at sætte sig igen, er man måske allerede på grund.

Så selv om at man kan bare sejle om på den anden side, så var måske ikke tid til det for alle og samme, med tid til at få veste på. Ikke alle har måske erfaring med, at de kraftige vinde der kan opstå i tordenvejr, kan have en hel anden retning og derfor ankret anderledes.

Hvis man rammes af en drivende båd

Men selv god ankring kan ende skidt, hvis man rammes af en anden drivende båd. Man kan så sige, burde de ikke være gået i havn, når vejrudsigterne siger kraftig torden. Men ikke alle kender til at gå dybere i fx Windy og se Arome i stedet for ECMWF og også kigge på Aemet og spanske nyheder, der jo også kræver lidt spansk forståelse.

Derudover er der så mange tusinde både der besøger Balearerne i den her tid. Så der er simpelthen ikke havnepladser nok. I Mahon på Menorca har man også puttet både ind imellem broerne og tilladt ankring i fjorden foran havnen.

Det gør heller ikke situationen nemmere, at PortIB i tirsdags meldte ud, at alle deres bøjefelter ville blive lukket fra onsdag morgen til fredag og at folk skulle forlade bøjerne. Det er der en del der ikke har gjort, men det er jo deres eget valg og ansvar.

Man kan så sige, at de kunne være sejlet til fastlandet og gået i havn der. Men igen, hvornår tager man den beslutning, som jo for en del svarer til at afbryde ferien, forklarer Michael Sørensen.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader