Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Cille og Christian Rosentoft nyder livet på Femø.
Kort Nyt
Aftenudsigt i Sakskøbing. Foto: Cille Rosentoft
Kort Nyt
Hvis I kommer til Kragenæs, er Dodekalitten et must. På en mark cirka 900 meter fra havnen med udsigt over Smålandsfarvandet, træder du ind i en anden verden.
Kort Nyt
Færgen fra Fejø. Foto: Cille Rosentoft
Kort Nyt
Cille på Femø.

Cille er irriteret på motorsejlere i høj fart men havde alligevel en super sommerferie til Smålandsfarvandet

En amputeret familie har brugt fire uger på havet denne sommer i 33 fods 'Humle'. I år har de kun sejlet efter vind og vejr og derfor har de oplevet nye og overraskende destinationer. Cille blogger her om turen, hvor hun desværre også oplevede motorsejlere, der kom alt for tæt på i høj fart.

Af Cille Rosentoft |

Vi har haft en dejlig sommer i Danmark, hvor vi for første gang overholdt den aftale, vi hvert eneste år har lavet med os selv, om ikke at have for mange planer.

Det betyder, at vi denne sommer har oplevet nye øer og havne, som vi aldrig har besøgt før. Mange af stederne er vi tidligere bare sejlet forbi, fordi vi var på vej til noget andet. Men i år stoppede vi og nød de mange små øer, som Smålandsfarvandet har at byde på.

Jeg kunne skrive om hvert eneste sted vi har besøgt denne sommer, men vi har i stedet udvalgt enkelte steder, som har givet os særlige oplevelser.

I år har vi kun været fire mennesker og en hund ombord. De to store drenge har haft travlt med at leve deres eget liv og vi måtte derfor undvære dem denne sommer.

Fejø: Fødselsdag, havnefest og tillidssalg

På Fejø blev vi grebet af den stemning, som vi også oplevede ude i den store verden. Her kommer alle hinanden ved og i løbet af de dage vi var der, var vi både til fødselsdag med lagkage og musik i den gamle mølle, til cider-smagning hos Fejø Cider, til havnefest med liveband og til loppemarked i de mange lader, som tilbød tillidssalg, hvor du snupper en vare og overfører på mobilepay.

Derudover var det også et gensyn med gammel langturssejlerven, der nu sejler færgen mellem Kragenæs og Fejø og andre venner, som vi ikke har mødt siden Bahamas.

Det er simpelthen på Fejø det hele sker!

Til gengæld skal du også huske, at vinke til ALLE biler der kører forbi dig - ellers har jeg hørt rygter om, at der bliver skrevet om dig i den lokale facebookgruppe.

På Fejø føles det som om tiden står stille og alt kan lade sig gøre. Når du går en tur, kan du plukke blommer og brombær fra de vilde buske og træer og du kan blive væk i alt den natur.

Femø: Jazzfestival og en proppet havn

Vi besøgte Femø, da vi så småt var på vej hjem til Svanemøllen igen. Det ramte sammen med at der var jazzfestival og derfor var havnen helt fyldt op.

Vi måtte skabe en meget spændende plads mellem en fiskekutter og en betonklods. Heldigvis så det ikke ud til at fiskekutteren sejlede ud ret tit, så vi besluttede at vi godt kunne lægge os og spærre for ham.

Vi tror, at Femø kan noget af det samme som Fejø, men stemningen var en anden, netop på grund af de mange besøgende til jazzfestival.

Til gengæld ligger der i havnen en gammel frugtcentral, som er købt af en ung sej kvinde, som er i gang med at skabe et samlingssted for kreativitet og fællesskaber. Det kan komme til at have stor betydning for Femø og det glæder vi os til at følge med i.

I kan se mere til projektet og tankerne bag her: www.instagram.com/frugtcentralen/

Kragenæs: Dodekalitten og teenager til København

På Kragenæs skulle vi sætte teenageren af, så hun hurtigst muligt kunne komme hjem til veninderne, festerne og friheden.

Da hun var sat af, var vi pludselig kun tre mennesker og en hund ombord.

Det er, hvad vi kan se ind i og i det perspektiv, er 33 fod kæmpestort og den seksårige kan fylde hele sin kahyt. Men bagsiden er, at der er mange at savne - særligt for ham den lille, som er vant til at have mange søskende omkring sig.

Vi trøster og snakker og ringer til de store søskende, når savnet bliver for stort - men vi forstår ham godt. Vi savner dem også - selvom de fylder og tømmer køleskabet og roder. Det er bare sjovere, når hele banden er samlet.

For at klare savnet lavede vi gode udflugter og besøgte den fantastiske legeplads, som er tilknyttet havnen og campingpladsen. Kragenæs Marina og Lystcamp er til salg, så hvis man drømmer om at være tæt på havnen og vandet hele tiden og kan smide 9,6 mio, så er der en god mulighed her: https://kragenaesmarinalystcamp.hanskorsgaard.dk/

Hvis I kommer til Kragenæs, er Dodekalitten et must. På en mark cirka 900 meter fra havnen med udsigt over Smålandsfarvandet, træder du ind i en anden verden.

Her er nemlig skabt store stenstøtter som alle er 7-9 meter høje. Indtil videre er 10 af de 12 skulpturer færdige og den samlede udstilling forventes klar i 2025. Udstillingen fuldendes med musik og er en kæmpe oplevelse både for store og små.

Min skipper har (uden undtagelse) været klar på at købe et hus hver eneste sted, vi har overnattet denne sommer. Det betyder, at vi kender til de fleste af de huse, der er til salg både i Rødvig, på Fejø og Femø og alle andre steder, som han er faldet for. Jeg har dog ikke fortalt ham, at jeg har opdaget, at Kragenæs Marina er til salg …

Jeg skal ikke flytte fra København. Men jeg skal helt sikkert tilbage og opleve den særlige stemning vi er blevet modtaget med i Smålandsfarvandet.

Motor-sejlere: Så tag dog hensyn

Der er vist ingen tvivl, når man læser mine ord. Vi har haft fire dejlige uger og mødt gode mennesker og lært nye steder at kende. Men som i de fleste gode fortællinger, er der også i denne fortælling et lille men …

Hvis vi skal nævne én ting, der er til evig irritation for hele besætningen ombord, så er det den hensynsløshed, som vi oplever fra mange motorbådssejlere. I år var ingen undtagelse og med fare for at starte en diskussion, så er det nødt til at fylde i denne sommerblog.

Vi oplever det som et stort problem, at den ene efter den anden kommer sejlende tæt forbi med høj fart uden at overveje, hvad det gør ved de sejlbåde, der efterfølgende skal kæmpe med motorbådenes hækbølge. Vi kan da umuligt være de eneste, der får brudt stemningen ombord?

I år besluttede vi at gøre noget andet end vi plejer. Vi valgte den mere nysgerrige tilgang og henvendte os til en af de skippere, der sejlede forbi i høj fart - altså da vi mødte ham i havnen efterfølgende.

Og det viste sig faktisk, at han ikke anede, at det var et problem for de sejlbåde, som han sejlede tæt forbi i høj fart. Men nu ved han det og mon ikke han tænker over det fremover? Selvfølgelig er det muligt at være på havet allesammen. Det handler bare om at tage hensyn til hinanden.

Motor-bøvl

Okay, mens jeg sidder her og skriver, kommer jeg i tanke om endnu en ret irriterende ting ved denne sommer.

Vores motor drillede og det betød mange timers reparation og gennemsyn og i perioder kogte vi vand, for at have det klar, hvis motoren manglede kølvand under sejladsen. Heldigvis havde vi god vind det meste af tiden - og en lidt ustabil motor der driller, er med til at støtte op om planen om at sejle efter vind og vejr og ikke efter bestemte destinationer.

Som min kære skipper har sagt utrolig mange gange i løbet af de fire uger, så er det jo en sejlbåd vi sejler i og derfor er vi ikke afhængige af en motor … jeg kan nu alligevel bedst lide, når den virker! Motoren er fikset nu og alt er godt.

Livet ombord

Igen i år har vi haft en fantastisk tid på havet. Vi er nulstillet og fyldt op på samme tid. Det er, hvad sejlerlivet gør for os. Vi kommer tæt og har samtaler, som ikke er mulige i en travl hverdag. Havet og det simple liv gør noget ved os, som vi ikke kan undvære. Nu er vi bare glade for, at sæsonen varer et par måneder mere og vi vil udnytte alle muligheder for at være ombord.

Det betyder aftener for anker i Svanemøllebugten med mad og badeture, weekendture til Flakfortet, Lomma og Landskrona, og for mit vedkommende bliver det flydende kontor udnyttet på hverdagene til diverse skriveopgaver.

Familien:

Christian Rosentoft 46 år, Cille Rosentoft 45 år, Gustav Rosentoft 21 år, Bertram Rosentoft 18 år, Liva Rosentoft 14 år, Sylvester Rosentoft 6 år og hunden Maggie på 5 år. I år kunne de to store ikke lokkes med og Liva på 14 år var kun med i to uger.

33 fods S/Y Humle:

Model: Hallberg Rassy Mistral

Årgang: 1976

Længde: 10,18 m

Bredde: 3,02 m

Dybgang: 1,47 m

Motor: Volvo Penta 29 hk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader