Gå til hoved-indhold
Tur
Familien Solvang (på billedet) blev inspireret af en anden dansk familie, der havde valgt en lignende livsstil og sejlet i det Sydlige Stillehav i et år. Privatfoto
Tur
Tur
Familien Solvang.

Familien Solvang købte 47-fods sejlbåd på Tahiti og startede livsforandrende sejleventyr i Stillehavet

I hjertet af Stillehavet, hvor horisonterne og havet strækker sig endeløst, udfolder der sig et eventyr for familien Solvang, der river et år ud af kalenderen for at realisere deres drøm om at sejle i Stillehavet i en Beneteau Oceanis 473 Clipper fra 2002. Båden sælges på Fiji til juli 2024.

Familien Solvang består af Mette (43), der til daglig arbejder i socialpsykiatrien i Halsnæs Kommune, og Konstantin (46), der opsagde sin stilling som IT Business Relationship Manager hos DSV for at forfølge drømmen om havet.

Deres børn, Eva (11) og Theo (14), er elever på Hummeltofteskolen i Virum. Familien har fem års sejlererfaring fra Danmark, hvor de i 2022 købte egen sejlbåd i Rungsted, en Jeanneau Sun Odyssey 36i (familien har to både).

Lige nu er familien på Tuamotus i Fransk Polynesien, hvor de forleden sejlede fra Raroia til Makemo.

Deres sabbatår slutter til juli, hvor planen er, at de flyver hjem til Danmark fra Fiji, hvor båden, en Beneteau Oceanis 473 Clipper, sælges.

- Den bliver snart sat til salg, fortæller Konstantin til Minbaad.dk.

Beslutningen kræver mod

I fem år havde familien tanker om at tage på et sejleventyr.

Corona-pandemien satte dog en midlertidig stopper for deres drømme, men i løbet af vinteren 2022/2023 blev beslutningen endelig taget - planlægningen af rejsen kunne begynde:

- Vi ønskede at prøve at leve på en anden måde i en periode og samtidig se en anden del af vores skønne klode, forklarer Mette Solvang og fortsætter snakken:

- Vores hverdag var presset med jobs, børnenes skole, fritidsaktiviteter og generelt et hamsterhjul, der udfordrede trivslen hos både børn og voksne.

Planlægning og overvejelser

Planlægningsfasen var ikke kun en tid med praktiske forberedelser, men også en periode med dybe overvejelser og refleksioner for familien Solvang.

Mens de drømte om at udforske fjerne horisonter og opleve nye kulturer, var der også mange spørgsmål og bekymringer, der skulle tackles.

- Vi havde længe drømt om dette eventyr, men det var ikke en beslutning, vi tog let på, deler Mette og forklarer videre:

- Vi overvejede nøje konsekvenserne af at forlade vores normale liv og kaste os ud i det ukendte. Hvordan ville det påvirke vores karrierer, vores børns skolegang og vores økonomi?, lyder det fra familien til Minbaad.dk.

Travlheden fyldte

For Konstantin, der tidligere havde haft en travl karriere indenfor IT-branchen, var beslutningen om at forlade sit job en stor og svær beslutning.

- Det var en risiko, vi var villige til at tage for at følge vores drøm. Men det krævede mod at stå uden job i et år og tillid til at kunne finde et nyt og godt job, når vi kom tilbage, forklarer han og suppleres af sin hustru:

- Vi ønskede ikke at ofre vores børns skolegang eller sociale liv for denne rejse. Derfor sørgede vi for at forberede en hjemmeskoleplan, der ville sikre, at de fortsat kunne lære og udvikle sig, selvom de var på havet, forklarer hun.

- Der var også logistiske udfordringer at overvinde, herunder at udleje huset, sælge biler og organisere økonomiske anliggender. Det var en hektisk tid med mange bolde i luften. Men vi vidste, at hvis vi virkelig ønskede at gøre dette til virkelighed, skulle vi være villige til at gøre det nødvendige arbejde, påpeger Konstantin Solvang.

En anderledes tilgang

- Vi havde længe drømt om dette eventyr, men vi ønskede at gøre det anderledes end de fleste. Vi havde ikke lyst til lange passager over Atlanterhavet og Stillehavet, og vi havde kun afsat et år til denne rejse. Vores drømmedestination var det sydlige Stillehav, og vi ønskede at udforske denne smukke del af verden så meget som muligt på den tid, vi havde til rådighed, forklarer Mette Solvand. 

Familien Solvang blev inspireret af en anden dansk familie, der havde valgt en lignende livsstil og sejlet i det sydlige Stillehav i et år.

- Det var en øjenåbner for os at se, at det var muligt at realisere vores drømme på vores egne vilkår. Vi talte med dem og blev inspireret til at tænke kreativt og finde vores egen unikke vej gennem planlægningen af vores eventyr, forklarer Konstantin Solvang.

Jagten på deres flydende hjem

Familien ankom til Tahiti i Fransk Polynesien i juni 2023, og stod over for den spændende udfordring at finde den perfekte sejlbåd til deres eventyr. De tilbragte flere uger med at udforske havnene, og var til møder med yachtbrokers for at undersøge deres muligheder.

Det var en fascinerende tid, hvor de virkelig kunne mærke spændingen ved at være tættere på deres drøm. De fik mulighed for at se flere både og sammenligne størrelse, indretning, sejleegenskaber, komfort, stand og prisklasse.

Udvalget var dog ikke så stort, som de havde forventet, og de begyndte at indse, at de måtte være fleksible og tænke kreativt for at finde den rette båd. De havde et begrænset budget til at købe deres flydende hjem, men de vidste, at de var nødt til at finde noget, der kunne fungere for dem i det lange løb.

Efter flere møder med yachtbrokers og intensiv søgning fandt de Penniless, en Beneteau Oceanis 473 Clipper, fra 2002.

- Efter lange og mange diskutioner valgte vi Penniless. Hun var den bedste båd til prisen, og vi havde endda råd til et par opgraderinger, så båden blev tilpasset til vores behov, fortæller Konstantin Solvang og datteren Eva fortsætter:

- Vi var fælles om at vælge båden, og alle fire pegede på Penniles som det bedste valg.

Livet på båden vs. hjemme i Danmark

Ved afrejse forestillede familien sig, at livet på havet ville være afslappende. Men virkeligheden viste sig at være en blanding af eventyr og udfordringer.

De er overraskede over, hvor meget tid der går med almindelige hverdagsting, vedligeholdelse og reparationer af båden. Miljøet på havet er langt hårdere for båd og inventar end de havde forestillet sig: Meget går i stykker, så deres lange to-do-liste bliver de nok aldrig færdige med.

Forstag rev sig løs

Undervejs på deres eventyr oplevede familien Solvang også uventede udfordringer og uheld, der testede deres mod og sammenhold. Èt af de mest skræmmende øjeblikke var, da deres forstag med fuld genua rev sig løs under en natsejlads i Tuamotus.

- Der lød et højt brag, og vi var ikke i tvivl om, at noget ikke var, som det skulle være. Hurtigt fik vi orienteret os og fik øje på sejlet, der stod ud til styrbord. Det var ikke godt, fortæller Mette Solvang.

Situationen krævede øjeblikkelig handling, og familien samledes for at tackle udfordringen. Trods den intense situation formåede familien at få kontrol over båden og stabilisere situationen. Selvom der var materielle skader på båden som følge af uheldet, kom ingen til skade, og de kunne fortsætte deres rejse efter at have fået skaderne udbedret på det nærmeste værft.

- Begge unger blev vækket og måtte hjælpe til for at få styr på situationen, siger Konstantin Solvang og fortsætter:

- Det var en virkelig skræmmende oplevelse, men vi vidste, at det krævede alle mand på dæk. 

Halvvejs gennem eventyret

Halvvejs gennem deres eventyr er familen Solvang klar til at reflektere over deres oplevelser og se fremad mod resten af rejsen og deres tilbagevenden til Danmark.

- Det er både vemodigt og spændende. Vi tror, at det er meget sundt at have prøvet at leve et sted, hvor der ikke er adgang til alting som derhjemme i Danmark, forklarer Mette Solvang.

Efter seks måneder på havet har familien Solvang allerede tilbagelagt en betydelig strækning og udforsket et imponerende antal øer i Stillehavet. I løbet af deres eventyr har familien haft mulighed for at snorkle og dykke med en utrolig variation af undervandsliv, herunder hvaler, hajer, manta rays, stingrays, eagle rays, havskildpadder og fisk i alle regnbuens farver.

- På seks måneder har vi sejlet 2500 sømil og har haft mulighed for at opleve 21 øer og atoller i Fransk Polynesien. Det har været en utrolig rejse fyldt med fantastiske oplevelser og uforglemmelige øjeblikke, understreger familiefaren.

- Vi føler os meget privilegerede over at have haft mulighed for at opleve paradiset herude og have haft tid til nærvær og fordybelse i den smukke natur, tilføjer hans hustru.

Børnene har nydt tiden

En af de mest berigende aspekter ved familiens eventyr i Stillehavet har været mødet med de lokale samt andre sejlere og familier fra forskellige nationaliteter. Det åbne hav har vist sig at være en international legeplads og et fællesskab, hvor grænserne ikke er defineret af lande, men af fælles lidenskab for eventyr og udforskning.

- Mødet med andre både fra forskellige dele af verden har virkelig beriget vores rejse. Vi har haft mulighed for at udveksle historier, erfaringer og tips med andre familier, der deler vores passion for havet og eventyret, påpeger Mette Solvang.

Mødet med de lokale og andre sejlere har også åbnet familiens øjne for den mangfoldighed af kulturer og perspektiver, der findes på havet. Theo og Eva har særligt nydt at danne venskaber med andre børn ombord på forskellige både:

- Det har været så sjovt at møde andre børn og være sammen på tværs af nationaliteter, forklarer Theo Solvang, mens hans mor uddyber:

- Det har været en unik mulighed for at lære om andre kulturer og livsstil og få et nyt perspektiv på verden. Vi har virkelig følt os velkomne og inkluderet i både det lokale samfund og det internationale sejlerfællesskab, og det har været en fantastisk oplevelse for os alle sammen.

Trods udfordringer og uventede hændelser undervejs har familen Solvang formået at skabe uforglemmelige minder og styrke deres bånd som familie. Med halvdelen af ​​deres eventyr overstået ser de frem til at fortsætte deres rejse gennem Stillehavet og udforske endnu flere af dets skatte.

Til salg: Penniless

Familien er dog allerede begyndt at gøre sig overvejelser om tilbagevenden til Danmark.

- Vi ved, at der stadig er mange flere spændende oplevelser, der venter på os, men vi skal også til at tænke på alt det praktiske forbundet med at skulle rejse hjem igen. Og det første skridt vil være at sætte Penniless til salg, så vi har god tid til at finde hendes nye ejer, påpeger Konstantin Solvang. 

- At nå halvvejs gennem vores eventyr var en øjenåbner for os og forbundet med en form for ambivalens. Det er både trist og spændende at skulle påbegynde den sidste halvdel af eventyret og samtidig sætte Penniless til salg, fortæller Mette Solvang.

En rejse gennem drømme og virkelighed

Familien Solvangs eventyr i Stillehavet har været en rejse fyldt med udfordringer, glæder, og uforglemmelige øjeblikke. Fra at drømme om det ukendte til at tage det modige skridt til at forfølge deres eventyr har de oplevet, hvordan livet på havet kan være både givende og krævende, og at minderne for altid være en kilde til inspiration og glæde.

Deres rejse er et vidnesbyrd om, at med mod, passion og støtte er det muligt at realisere selv de største drømme. Og selvom eventyret måske når sin afslutning, vil det, de har lært og oplevet undervejs, altid være en del af deres rejse gennem livet.

Nu i april 2024 er båden til salg: www.boat24.com/dk/sejlbade/beneteau/beneteau-oceanis-473-clipper/detail/580511/

Familien Solvang og båden

 

Familiens eventyr kan følges på:
facebook.com/sailingsolvangs

instagram.com/sailingsolvangs

Fakta om "Penniless"

  • Beneteau Oceanis 473 Clipper
  • Byggeår: 2002
  • Længde: 14,3m
  • Bredde: 4,31m
  • Dybgang: 1,88m
  • Vægt: 11000 kg
  • Antal kabiner: 4 dobbelt
  • Antal toiletter: 2
  • Vandkapacitet: 825 L
  • Diesel kapacitet: 235 L
  • Motor: Yanmar 4JH3E 75 hk
Motor
content-loader
content-loader
content-loader