Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Folkebåden Tibbe i træ lagde skrog til glasfiberformen, der siden er blevet brugt til at fremstille flere tusinde folkebåde, heraf mere end 1100 på Folkebådscentralen i Kerteminde. Foto: Kerteminde Sejlklub

Tibbe Memorial Social 2024 i Kerteminde - glasfiberform til flere tusinde Folkebåde kommer fra Tibbe

Folkebåden Tibbe er i dag museumsskib på Museet for Lystfartøjer i Svendborg, hvor hun nyder sit otium, men hun har haft enorm betydning for udviklingen af folkebådsklassen, både i Danmark og internationalt. I weekenden holder Kerteminde Sejlklub social event på land og vand.

Af Troels Lykke |

Tibbe Memorial Cup fejrer folkebådsklassen generelt og Tibbe specielt. Tibbe er i dag museumsskib på Museet for Lystfartøjer i Svendborg, hvor hun nyder sit otium, men hun har haft enorm betydning for udviklingen af folkebådsklassen, både i Danmark og internationalt.

Hun lagde nemlig skrog til glasfiberformen der siden er blevet brugt til at fremstille flere tusinde folkebåde, heraf mere end 1100 på Folkebådscentralen i Kerteminde. En både sportslig og erhvervsmæssig succes, det fortæller Folkebådsejler fra Kerteminde, Per Buch.

Bygget i træ indtil 1976

Indtil 1976 var alle folkebåde bygget i træ, men det var dyrt og omkostningstungt at vedligeholde. Driftige folk med Erik Andreasen i spidsen, besluttede sig at forsøge at lave en glasfiberudgave og dermed sikre klassen overlevelse og resten er historie.

Folkebådsklassen, designet i 1942 efter en designkonkurrence i Skandinavisk Sejlerforbund, er i dag blandt Europas største og mest aktive klasser, og tusindvis af sejlere har sejlet eller sejler stadig Folkebåd, både som kap- og tursejlere. Alene i Danmark er der mere end 500 både, hvoraf ca 200 er medlemmer af Dansk Folkebådsklub. I både Sverige og Tyskland er tallene endnu højere.

Hyggesejlads rundt om Romsø

Vi er klar over at der er mange der ikke sejler kapsejlads, specielt i ældre træfolkebåde og som noget nyt laver vi nu ”Tibbe Memorial Social”, hvor der om lørdagen arrangeres en hygge-distancesejlads (cruisingklasse) Romsø rundt.

Her får den ”ikke kapsejlende” del af klassen mulighed for en venskabelig dyst blandt ligesindede, samtidig med at kapsejlerne dyster på banen udfor Kerteminde Marina. Måltagningen bliver i bassinet i Kerteminde Marina, så der bliver noget at se på for interesserede på Kerteminde Marinas nye havnemole.

Her vil kapsejlernes ”showbane” også blive taget i mål, ligeledes lørdag eftermiddag og det er ambitionen også at tiltrække nogle af de mange sejlere, der ikke længere sejler Folkebåd, men gennem årene har stiftet bekendtskab klassen, til Kerteminde og få en folkebådssnak.

 Der bliver arrangeret ”stumpemarked” hvor der bliver mulighed for at købe brugt grej og sejl til fornuftige priser. Disse tilbud henvender sig især til crusingbådene.

Bræstrup holder foredrag

Søndag formiddag vil mangeårige folkebådssejler og tidligere bådbygger fra Walstes Bådeværft, Lars Bræstrup, holde foredrag om vedligeholdelse, tursejlads og meget mere. Her vil der være rig mulighed for at stille spørgsmål og få gode råd til både træ og glasfiber.

Vi lægger op til en folkebådsfest med sponseret middag lørdag aften og en masse kammeratlig snak og samvær, helt i folkebådsklassen ånd, fortæller Per Buch fra Kerteminde Sejlklub.

Programmet for Tibbe Memorial Social:

Fredag 23. august: Ankomst, stumpemarked og fællesspisning i Kerteminde Sejlklubs klubhus kl. 19

Lørdag 24. august kl 10.00: start på distance/crusingsejladsen. Efter sejladsen pølser og moleøl, stumpemarked. Festmiddag i klubhuset kl. 19 med præmieuddeling fra dagens distancesejlads.

Søndag 25. august kl. 10.30 Folkebådssnak v/Lars Bræstrup, stumpemarked. Moleøl og pølser når kapsejlerne kommer i havn

Motor
content-loader
content-loader
content-loader