Gå til hoved-indhold
Udstyr
Det er ligegyldigt hvor sejlene opbevares, blot der er tørt. Fugt øger nemlig risikoen for mug-pletter på sejlet, som er svære at få væk igen. Så sejlet behøves ikke at opbevares på et varmt sted. Her ses X-79-sejlere fra Faaborg. Foto: Troels Lykke

5 gode råd til vinteropbevaring af sejl - salt er fjenden

Undgå mugpletter sejlene. Doyle Sails i Skovshoved giver råd til opbevaring af sejl om vinteren. Husk fx at vaske salt af sejlene, da sejl suger fugt til sig, sejl fx en tur i regnvej eller skyl sejlene og sørg for at sejl er tørre, før de pakkes sammen fortæller sejlmager Johnny Jørgensen.

Af Troels Lykke |

Det er ikke kun båden der skal opbevares rigtig vinteren over. Ligeså vigtigt er det at opbevare sejl under de rigtige forhold. Minbaad.dk har talt med Johnny Jørgensen fra Doyle Sails i Skovshoved og fået gode råd til vinteropbevaring af sejl.

1. Tørt

Det er i bund og grund ligegyldigt hvor sejlene opbevares, der skal blot være tørt. Fugt øger nemlig risikoen for mug-pletter på sejlet, som er svære at få væk igen. Så sejlet skal opbevares tørt, og der behøves ikke være varmt på det sted, hvor sejlene opbevares. Men det er meget vigtigt at sejlene er helt tørre ellers kan du få en uheldig oplevelse, hvor der er kommet alger og skimmelsvamp på sejlene. Det har vi kunder, der har oplevet, forklarer Johnny Jørgensen

2. Tjek sejl for skader og få dem efterset hos sejlmager

Tjek om der er gået syninger på sejlene eller at der er kommet hul i dem eller om sejlpindene sidder som de skal. Hvis sejlene er helt nye er det selvfølgelig ikke nødvendigt, men få sejlene efterset måske hvert 3. år, lyder det fra sejlmageren.

3. Opbevar i sejlpose

Det vigtigste er at sejlene skal kunne ånde, så opbevar ikke sejlene i plasticposer. Opbevar sejlet i en sejlpose, den beskytter mod støv og lignende. Sørg også for at der ikke at der er mus eller rotter, der bider hul i sejlene. 

4. Rengør sejlet - fri for salt

Først skal sejlet 'udferskes' så der ikke er salt på sejlet. Det gøres nemmest med en spuleslange.

Sejlene kan også vaskes når de er på båden. Det giver den fordel, at du kan tørre dem blot ved at hejse sejlene i havnen.

Du kan også sejle i øsende regnvejr, husk begge halser. Man kan også hejse sejl op i vindstille i regn.

Hvis der er behov for at vaske sejlet, kan det vaskes i et kar med lunken vand og med Biotex (ikke i vaskemaskine). I det sidste hold skyllevand tilsættes eddike for at fjerne kalkrester på sejlet.

5. Rul sejlet sammen

Alle sejl har bedst af at blive rullet. Hvis sejlene har været lagt sammen fra start, er det ok at lægge dem sammen. Sejl kan også være så store, at de er umuligt at håndtere rullede.

Det er også en god idé at tage sejlpindene ud af sejlene, for at undgå unødvendig slid, elastikker der bliver slappe eller pinde der knækker. Hvis der er spænd i fx de gennemgående sejlpinde så løsne dem op så sejlpindene ikke står i spænd.

Vask skøder og fald og smør tromle til genua

Dertil kommer at det er en god idé at vaske skøder og fald årligt så skøderne ikke er fyldt med salt, så fald kan køre bedre når det er forår, men også tromlen til rulleforstaget skal have skyllet salt ud og smør det gerne, forklarer Johnny Jørgensen, det samme gælder skivgat, hvor faldene kører i toppen af masten. Men sørg også for at faldsvirvlen er saltfri og virker.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader