Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Håbet er, at den nye uddannelse kan bane vejen for nye studerende. Foto: Martec

Ny blå erhvervsakademiuddannelse er søsat - nu kan du læse til maritim teknolog

Ministeren for uddannelse og forskning, Christina Egelund, har netop godkendt, at Martec som den første maritime institution kan udbyde den nye blå erhvervsakademiuddannelse. Uddannelsen forventes at blive udbudt første gang i løbet af 2025.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Et fremtidstjek af skibsmaskinistuddannelsen. Det er, hvad det maritimme uddannelsescenter Martec de seneste år har gennemført i samarbejde med interessenter og aftagere fra det blå Danmark.

Resultatet er klart: En ny uddannelse må søsættes.

Det sker i form af den nye maritim teknolog-uddannelse, der erstatter den hidtidige skibsmaskinistuddannelse, hvilket ministeren nu har godkendt.

Et anerkendt niveau

Den primære årsag til den nye uddannelse skal findes i et ønske om, at uddannelsen skal have et højere og et anerkendt niveau på den danske kvalifikationsramme, så det er muligt for dimittenderne efter endt uddannelse at bygge ovenpå de kompetencer, der allerede er erhvervet.

Med en uddannelse til maritim teknolog kan den studerende eksempelvis efterfølgende optages på maskinmesteruddannelsen eller andre professionsbachelor- eller diplomuddannelser.

En anden væsentlig ændring er, at uddannelsen nu kan søges af unge med en studentereksamen. Hidtil har skibsmaskinistuddannelsen kun været tilgængelig for personer med en erhvervsuddannelse. Derfor indeholder uddannelsen nu et indledende forløb, hvor de studerende skal gennemgå emner indenfor maskin- og eltekniske områder.

Undgår en blindgyde

Det er netop de nye fremtidsmæssige facetter, der vækker begejstring hos Esvagt, der er arbejdsplads for en stor del af de nyuddannede:

- Vi har presset på for at få uddannelsen fremtidssikret. Det er vigtigt for os, at uddannelsen ikke var en blindgyde, men at man kan læse videre på den, hvis man efter nogle år til søs gerne vil have mere ansvar og flere udfordringer, påpeger Tina Halkjær Nielsen, Head of Recruitment og training ved Esvagt i en pressemeddelelse, og forklarer:

- Kendskab til nye og mere grønne brændstoffer samt fjernelse af forældede elementer var også nogle af de elementer, vi arbejdede med i styregruppen. Men dette er også en fremtidssikring for Esvagt, så vi kan få medarbejdere med tidssvarende kompetencer til vores mellemstore skibe, som er bemandet med maskinister.

En nervepirrende ændring

I løbet af 2025 vil Martec udbyde den nye uddannelse med et håb om, at endnu flere studerende får øjnene op for mulighederne i det blå Danmark:

- Det er altid lidt nervepirrende at ændre på uddannelser, der fungerer godt, og som opfylder erhvervets behov. Derfor har det været os magtpåliggende at udviklingen er sket i samarbejde med både ministerie, søfartsstyrelsen, danske rederier og repræsentanter for erhvervet.

- Der har været stor opbakning hele vejen rundt, understreger vicedirektør hos Martec, Brian Thomsen.

Valgfag og nye emner

Valgfagsemner: Som noget nyt indføres valgfagsemner, hvor de studerende kan vælge enten at få kompetencerne til at stå til søs som skibsmaskinist eller vælge at dygtiggøre sig indenfor områder, der giver jobmuligheder på land.

Nye emner: Ændringerne skaber en faglig opdatering på de forskellige fagområder, hvor erhvervet har efterspurgt yderligere kompetencer hos dimittenderne. Ud over praktiske færdigheder bliver emner som bæredygtighed, grøn omstilling og lignende en del af undervisningen.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader